China ar putea plănui o invazie militară a Taiwanului, susţine un expert

Andrei Popescu
19.12.2017

alte articole

Avion de luptă chinez Shenyang J-11. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
19.12.2017

China ar putea plănui o invazie militară asupra Taiwanului pentru a prelua cu forţa controlul asupra insulei autoguvernate, potrivit unui expert militar.

Lunea trecută, avioane de luptă chineze au desfăşurat în jurul Taiwanului “patrule de învăluire a insulei”, iar mass media de stat chineză a publicat imagini cu bombardiere înarmate cu rachete de croazieră.

Dar recentul exerciţiu militar din jurul Taiwanului a sugerat că Beijingul ar putea încerca să colecteze informaţii militare pentru a pregăti o invazie militară a insulei.

Observatorul militar din Macao, Antony Wong Dong, a afirmat: “Recentele patrule ‘de învăluire a insulei’ sunt foarte neobişnuite”.

“Forţa aeriană [chineză] desfăşoară patrule foarte practice şi bine planificate în apropierea Taiwanului pentru a colecta informaţii militare actualizate”, a adăugat el.

Wang a menţionat că, în trecut, patrulele maritime şi aeriene în regiune nu era ceva nou, doar că în acea perioadă erau în mare parte simbolice.

El a adăugat: “Dar acum, [China] continentală trimite generaţii vechi şi noi de avioane de supraveghere, avioane de luptă şi alte tipuri de aeronave... indicând că Armata de Eliberare a Poporului îşi amplifică pregătirile pentru un război împotriva Taiwanului”.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat luni că a reperat două avioane de transport Yun-8 ale forţei aeriene chineze efectuând zboruri pe distanţe lungi în apropierea Taiwanului duminică şi luni.

Luna trecută, forţa aeriană chineză a trimis un avion Tu-154, cel mai mare avion de recunoaştere al chinezilor, în jurul Taiwanului.

Wong a mai precizat: “Avionul Tu-154, care este echipat cu radar cu apertură sintetică, este capabil să monitorizeze şi să creeze hărţi cu bazele militare ale Taiwanului, lucru care va fi foarte util dacă Beijingul lansează o lovitură militară împotriva Taipeiului”.

De când trupele naţionaliste ale lui Chiang Kai-shek au fugit în Taiwan în 1949, după înfrângerea de către forţele comuniste ale lui Mao Zedong, Beijingul a considerat insula ca fiind o provincie rebelă a sa.

Prin urmare, Beijingul nu a renunţat niciodată la posibilitatea folosirii forţei pentru a readuce insula sub control, conform unei legii antisecesiune, care permite Chinei să recurgă la forţă împotriva Taiwanului în cazul în care consideră că este necesar să împiedice insula să obţină independenţa.

De asemenea, insula are o mare importanţă strategică pentru China continentală din moment ce este localizată în mijlocul rutei sale către Oceanul Pacific.

Politica externă a Beijingului a desfăşurat un program amplu de revendicare teritorială în Marea Chinei de Sud, care a generat dispute teritoriale cu vecinii săi.

În luna noiembrie, Beijingul a trimis avioane de luptă şi bombardiere deasupra Mării Chinei de Sud în cadrul unor exerciţii militare considerate a fi un spectacol de forţă dedicat Statelor Unite.

Comentatorul militar din Beijing Zhou Chenming a afirmat: “Taiwanul este principalul obstacol pentru Armata de Eliberare a Poporului (AEP) pe ruta spre vestul Pacificului, întrucât face parte din ‘primul lanţ de insule’ de lângă China continentală”.

Li Jie, expert naval din Beijing, a declarat că intensificarea atenţiei Chinei asupra Taiwanului a fost probabil declanşată de situaţia politică instabilă de pe insulă.

Se estimează că Japonia şi SUA ar susţine încercările de secesiune ale Partidului Progresiv Democratic din Taiwan, a afirmat el.

Li a adăugat: “În final, rivalii AEP sunt SUA şi Japonia, în condiţiile în care SUA joacă un rol esenţial în spatele scenei” în problemele legate de Taiwan.

În 11 decembrie, s-a raportat că Taiwanul a cerut Japoniei sprijin întrucât intenţionează să se alăture Acordului Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific. Acesta este un acord comercial regional care succede Parteneriatul Trans-Pacific după retragerea Statelor Unite.

Li a mai declarat: “China continentală trebuie să îşi actualizeze toate informaţiile militare privind Taiwanul, inclusiv câte avioane de lupte cu tehnologie stealth şi câte bombardiere strategice deţine, precum şi informaţiile legate de desfăşurările militare americane şi japoneze în regiunea Pacificului de Vest.

“Desfăşurarea de patrule intensive în jurul Taiwanului este o parte esenţială a pregătirilor AEP pentru posibile operaţiuni de război în viitor”

Relaţiile dintre China şi Taiwan s-au tensionat considerabil de când Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Progresiv Democratic înclinat spre independenţă, a câştigat anul trecut alegerile prezidenţiale taiwaneze.

China suspectează că Tsai doreşte să declare independenţa oficială a insulei, o linie roşie pentru Beijing. Tsai a declarat că doreşte să menţină pacea cu China, dar că va apăra securitatea Taiwanului.

Taiwanul este bine echipat cu arme majoritar americane şi a depus eforturi pentru achiziţionarea unor echipamente mai avansate pentru a face faţă pericolului tot mai mare pe care îl reprezintă China.

Deşi nu are legături oficiale cu Taiwanul, SUA este obligată prin lege să ajute insula să se apere şi este principala sa sursă de arme.

Preşedintele american Donald Trump a semnat Legea privind Autorizarea Apărării Naţionale (National Defence Authorisation Act) pentru anul fiscal 2018, care autorizează posibilitatea unor vizite reciproce efectuate de nave militare între Taiwan şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor