China avertizată “să se pregătească pentru un conflict nuclear”

Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

Consilieri guvernamentali chinezi şi un ofiţer militar de rang înalt chinez au avertizat Beijingul că trebuie să se pregătească pentru un război în Peninsula Coreeană, adăugând că riscul pentru un conflict este mai ridicat ca niciodată, a susţinut sâmbătă South China Morning Post. De asemenea, ei au avertizat că Beijingul, văzut la un moment dat ca cel mai mare aliat al Phenianului şi cu o influenţă considerabilă asupra regimului nord-coreean, pierde controlul asupra situaţiei.

“Condiţiile din peninsulă generează acum cel mai mare risc din ultimele decenii pentru izbucnirea unui război”, a declarat Shi Yinhong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin, care este de asemenea consilier la Consiliul de Stat, guvernul Chinei. “Coreea de Nord este o bombă cu ceas. Putem doar întârzia explozia, sperând că prin amânarea ei vom putea înlătura şi detonatorul la un moment dat”, a adăugat Shi la o conferinţă desfăşurată în Beijing pe tema crizei din Peninsula Coreeană.

Shi a afirmat că preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un sunt prinşi într-un ciclu de ameninţări vicios şi că este prea târziu să fie îndepărtat de China. Totuşi, în cel mai bun caz, Beijingul ar putea amâna un conflict total. De asemenea luând cuvântul la conferinţă, Wang Hongguang, fost comandant adjunct al Regiunii Militare Nanjing, a avertizat că războiul ar putea izbucni în Peninsula Coreeană în orice moment în intervalul de timp decembrie 2017 – martie 2018, când Coreea de Sud şi SUA vor desfăşura un exerciţiu militar anual.

“Este o perioadă foarte periculoasă. Nord-estul Chinei ar trebui să îşi mobilizeze forţele pentru război”, a adăugat Wang.

Un avertisment a fost lansat şi de Yang Xiyu, membru de top al Institutului Chinei pentru Studii Internaţionale, afiliat la Ministerul de Externe chinez, care a declarat că în peninsulă este cel mai mare pericol din ultimii 50 de ani. “Indiferent dacă există război sau pace, din păcate, China nu are niciun control, dominaţie sau o voce în această problemă”, a adăugat el. S-ar putea ca Beijingul să se pregătească deja pentru cel mai rău scenariu.

Săptămâna trecută, publicaţia oficială a provinciei chineze învecinate cu Coreea de Nord, Jilin Daily, a publicat un articol de o pagină în care a sfătuit rezidenţii cum ar trebui să răspundă la un atac nuclear. Wang a afirmat că articolul din Jilin Daily este un “semnal ca ţara să fie pregătită pentru un viitor război”, adăugând că Beijingul este de asemenea îngrijorat în privinţa pericolului pe care testele nucleare nord-coreene le prezintă structurilor geologice instabile din regiune.

Confirmând că Beijingul se pregăteşte într-adevăr pentru cel mai rău scenariu, săptămâna trecută a fost publicat pe Internet un document care aparent ar aparţine operatorului în telecomunicaţii China Mobile şi care se referă la diverse planuri pentru crearea a cinci tabere de refugiaţi în districtul Changbai din provincia Jilin.

Separat, profesorul Zhu Feng de la Universitatea Nanjing a declarat că, indiferent cât de mică este posibilitatea, China ar trebui să fie pregătită psihologic şi practic pentru un “conflict nuclear catastrofal, pentru materiale radioactive în atmosferă sau pentru o explozie nucleară”.

“De ce acţionăm mereu precum struţii? De ce credem mereu că un război nu va avea loc?” s-a întrebat Zhu.

“China are nevoie de un sentiment al urgenţei privind influenţa sa tot mai mică în cazul Peninsulei [Coreene] şi privind modul în care aceasta reduce statutul şi rolul Chinei în problemele de securitate ale Asiei de Est”, a afirmat el, adăugând că, pentru China, reprezintă o “umilire” faptul că Kim Jong-un nu s-a întâlnit luna trecută cu delegatul chinez Song Tao în timpul călătoriei acestuia în Phenian.

În mod ironic, chiar dacă Beijingul recunoaşte – chiar şi numai pe plan intern deocamdată – că influenţa sa asupra regimului lui Kim se micşorează rapid, la sediul ONU în New York, secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut Chinei şi Rusiei să îşi amplifice eforturile pentru oprirea programului nuclear al Coreei de Nord. Tillerson a retras de asemenea oferta sa precedentă pentru discuţii necondiţionate, afirmând că Washingtonul nu va negocia cu Phenianul decât atunci când acesta renunţă la “comportamentele sale ameninţătoare”.

Săptămâna trecută, ambasadorul nord-coreean la ONU, Ja Song-nam, a acuzat SUA, Japonia şi Consiliul de Securitate al ONU că desfăşoară o campanie ostilă pentru a opri Coreea de Nord să obţină arme nucleare, despre care a precizat că sunt necesare pentru autoapărare.