Avion de luptă chinez interceptează agresiv un avion american de analiză a radiaţiilor nucleare

Avion de luptă rusesc Su-30.
Avion de luptă rusesc Su-30. (Getty Images)

Două avioane de luptă aparţinând Chinei, de tip Su-30, s-au apropiat până la 50 de metri de o aeronavă WC-135, de detectare a radiaţiei nucleare, aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite.

Incidentul, petrecut deasupra Mării Galbene, în zona internaţională, este al doilea de acest gen din ultima perioadă.

Modelul WC-135, numit "Constant Phoenix este folosit de SUA pentru detectarea nivelului radiaţiilor în aer. Aeronava colectează eşantioane care, de obicei sunt analizate pentru a înţelege sursa emisiilor.

Una dintre aeronave a fost fotografiată recent pe un aeroport în Japonia, la începutul crizei actuale declanşate de testele cu rachete ale regimului de la Phenian.

Un model WC-135 a fost folosit recent în Europa, probabil la cererea autorităţilor europene. La începutul acestei primăveri, ţările nordice dar şi cele din vestul continentului au suferit un val de contaminare cu iod radioactiv, de provenienţă necunoscută. Rezultatele analizelor efectuate de WC-135 nu au fost făcute publice.

WC-135 a fost folosit constant în misiuni de rutină deasupra Asiei, în special deasupra Peninsulei Coreene, datorita programului nuclear militar desfăşurat de Coreea de Nord.

Incidentul petrecut miercuri este cel de-al doilea din ultimul an. În februarie, oficiali în domeniul Apărării din SUA au făcut publice unele circumstanţe ale interceptării unei aeronave P-3 Orion americane de către un avion chinez. Incidentul a avut loc deasupra Mării Chinei de Sud.

Cele două avioane s-au apropiat primejdios de mult, la mai puţin de 300 de metri.

Săptămâna aceasta au fost publicate ştiri despre amplasarea, de către regimul comunist de la Beijing, a unor lansatoare de rachete pe insulele artificiale construite în arhipelagul Spratly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe