În ajunul vizitei lui Trump în China, regimul comunist dezvăluie o navă “magică” pentru construirea de insule
alte articole
Într-o acţiune care pare să întărească temerile Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford, cu privire la strategia Chinei de a-şi extinde încet prezenţa teritorială şi militară în Pacific, guvernul comunist din Beijing a dezvăluit duminică că a fost fabricată o navă “magică” pentru construirea de insule, în ajunul vizitei pe care preşedintele american Donald Trump o va efectua în această săptămână în China. Dezvăluirea navei va alimenta probabil temerile privind revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, a precizat Financial Times.
Cu o lungime de 140 de metri, Tiankun este cel mai mare dragor maritim din Asia, ale cărui cutere şi pompe sunt capabile să sfărâme într-o oră o cantitate de pietre şi bolovani de pe fundul mării echivalentă cu cantitatea ce poate fi cuprinsă în trei piscine Olimpice. În ultimii cinci ani, China a folosit nave similare pentru a crea o serie de insule strategice cu scopul de a-şi susţine revendicarea a 85% din teritoriul Mării Chinei de Sud.
China a fost intens criticată de comunitatea internaţională pentru revendicările teritoriale asupra insulelor Arhipelagului Spratly, după ce Beijingul a construit pe unele dintre ele mai multe baze începând din 2014. China şi-a impus dominaţia asupra mai multor grupuri de insuliţe în Mările Chinei de Sud şi Est. Anul trecut, regimul comunist chinez a afirmat că nu va accepta o decizie dată împotriva sa într-un important caz jurdic internaţional privind recifele şi atolii asupra cărora China şi-a impus autoritatea. În decizie, Curtea Penală Internaţională (CPI) din Haga a decis că insulele respective aparţin Filipinelor.
Potrivit Newsweek, SUA estimează că Beijingul a adăugat aproximativ 1.300 de hectare de teren pe şapte insule mici (care includ recifuri şi aflorimente stâncoase) în ultimii trei ani.
Între 2013 şi jumătatea anului 2016 – etapa de vârf a activităţilor de construire a insulelor artificiale chineze – Beijingul a creat şapte insule şi a revendicat aproximativ 810 hectare, pe care a construit piste de aterizare, baze pentru rachete şi a amplasat sisteme radar.
Anul trecut, Beijingul a părut să semnaleze suspendarea activităţilor de dragare la scară mare. Totuşi, fabricarea navei Tiankun ar sugera altceva. Lansată vinerea trecută la un şantier maritim din provincia Jiangsu, nava Tiankun va fi dată în folosinţă anul următor companiei chineze Tianjin Dredging, o ramură a companiei de stat chineze China Communications Construction, care a desfăşurat majoritatea operaţiunilor de dragare în Marea Chinei de Sud.
Institutul de Proiectare şi Cercetare Maritimă din Shanghai, care a proiectat nava, a descris-o sâmbătă ca fiind un “constructor magic de insule”.
Armata americană a adoptat o abordare mai dură faţă de revendicările teritoriale ale Chinei în Pacific de la învestirea preşedintelui Donald Trump. De la instalarea oficială a acestuia, Marina SUA a desfăşurat cel puţin patru aşa-numite “operaţiuni de promovare a libertăţii de navigaţie”, în timpul cărora distrugătoare americane au navigat în interiorul zonei de 22 km stabilită de Beijing în jurul controversatelor insule. Cea mai recentă misiune a avut loc la mijlocul lunii octombrie. De fiecare dată, China a trimis avioane şi nave de luptă pentru a intercepta navele americane.
După cum a evidenţiat Financial Times, opoziţia Washingtonului faţă de revendicările teritoriale ale Chinei rămâne un factor de tensiune în relaţiile bilaterale dintre cele două ţări şi se estimează că acest subiect va fi un subiect important în discuţiile dintre liderul chinez Xi Jinping şi omologul său american Donald Trump, care va sosi miercuri în Beijing pentru o vizită de 2 zile.