China încercuieşte Taiwanul după ce un diplomat ameninţă SUA cu invazia insulei

Avion de luptă chinez Shenyang J-11. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
13.12.2017

China a desfăşurat “patrule de încercuire a insulei” în apropierea Taiwanului după ce un diplomat de rang înalt chinez a ameninţat cu invazia dacă statul încearcă să obţină independenţa sau dacă o navă de luptă americană vizitează insula, potrivit unor rapoarte.

Numeroase avioane de luptă, bombardiere şi aeronave de supraveghere chineze au efectuat luni patrule “de rutină” şi patrule “planificate” în largul mării pentru a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială, a declarat Shen Jinke, purtător de cuvânt al forţei aeriene chineze.

Armata chineză a confirmat marţi acţiunea militară.

Aeronavele chineze au zburat deasupra Strâmtorii Miyako în sudul Japoniei şi deasupra Canalului Bashi, între Taiwan şi Filipine, pentru a “testa capabilităţile reale de luptă”, a afirmat Shen.

La manevrele de luni au participat bombardiere H-6K, avioane de luptă Su-30, avioane de luptă J-11 şi avioane de supraveghere, alertă şi realimentare.

Ministrul taiwanez al Apărării Feng Shih-kuan a precizat într-o declaraţie că au trimis avioane şi nave de luptă pentru a monitoriza activitatea armatei chineze.

El a adăugat că manevrele militare nu au fost neobişnuite şi cetăţenii nu ar trebui să fie alarmaţi.

China a desfăşurat patrule similare de mai multe ori în acest an în apropierea Taiwanului.

Beijingul susţine că astfel de practici sunt cuprinse în programul de modernizare a armatei care include construirea de portavioane şi avioane cu tehnologie stealth pentru a-i oferi Chinei abilitatea de a-şi demonstra puterea la mare distanţă de coastele sale.

Autorităţile de la Beijing consideră Taiwanul o provincie chineză rebelă şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a o readuce sub control.

O lege anti-secesiune permite Chinei să folosească forţa împotriva Taiwanului în cazul în care consideră că este necesar pentru a împiedica insula să obţină independenţa.

Beijingul a declarat în mod regulat că Taiwanul este cea mai sensibilă şi importantă problemă dintre China şi SUA.

Deşi Washingtonul nu are legături oficiale cu Taiwanul, este obligat prin lege să ajute insula să se apere şi este principala sursă pentru arme.

În luna septembrie, Congresul SUA a adoptat legea National Defence Authorisation Act pentru anul fiscal 2018, care autorizează vizitele reciproce ale navelor taiwaneze şi americane.

Ca urmare a adoptării acestei legi, un diplomat chinez din SUA a afirmat săptămâna trecută că Beijing va invada Taiwanul atunci când o navă a Marinei SUA va vizita Taiwanul.

Potrivit mass mediei chineze, diplomatul a afirmat: “Ziua în care o navă a Marinei SUA soseşte în Kaohsiung este ziua în care Armata de Eliberare a Poporului unifică Taiwanul cu ajutorul forţei militare”.

Taiwanul este bine înarmat, în principal cu armament american, dar a făcut presiuni asupra Statelor Unite ca să îi vândă echipamente mai sofisticate şi hi-tech pentru a descuraja China.

China suspectează că preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresiv ce susţine independenţa Taiwanului, doreşte să declare independenţa oficială a insulei.

Tsai susţine că doreşte să menţină pacea cu China, dar că va apăra securitatea Taiwanului.

Ziarul chinez Global Times, publicat de oficiosul Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a relatat că Beijingul nu va ceda niciodată în ceea ce priveşte Taiwanul.

Într-un editorial, publicaţia a precizat: “China continentală nu a renunţat niciodată la opţiunea reunificării Taiwanului cu forţa, lucru care le este clar cetăţenilor de partea cealaltă a Strâmtorii Taiwanului”.

În acelaşi timp, Beijingul şi-a extins prezenţa în Marea Chinei de Sud şi a intrat în dispute teritoriale cu vecinii din cauza faptului că revendică cea mai mare parte a acestei mări.

În luna noiembrie, Beijingul a desfăşurat avioane de luptă şi bombardiere care au zburat deasupra disputatei Mări a Chinei de Sud în timpul mai multor exerciţii militare, văzute ca un spectacol de forţă împotriva Statelor Unite.

Anterior, China a acuzat SUA că încearcă să militarizeze regiunea pe măsură ce se amplifică tensiunile privind Coreea de Nord, un aliat al Beijingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor