Cele mai frecvente boli la femei

Cele mai frecvente boli la femei (Facebook)
A. D.
16.11.2015

Femeile sunt mult mai predispuse la unele boli pe care, în general, bărbaţii nu le contractează. Totodată, datorită constituţiei feminine, există anumite boli care afectează doar femeile. Maladiile din sfera genitală, depresia, osteoporoza, bolile cardiovasculare, cancerele sunt înregistrate mai frecvent în rândul femeilor.

Cele mai frecvente boli la femei. Cancerul de sân

Cancerul de sân este una dintre cele mai cunoscute afecţiuni ale femeilor. Înaintarea în vârstă, uneori lipsa copiilor, debutul precoce al menstruaţiei (înaintea vârstei de 12 ani), menopauza după vârsta de 55 de ani, obezitatea, consumul de alcool sunt printre cele mai frecvente cauze care duc la apariţia cancerului de sân.

Din păcate cancerul la sân este răspunzător pentru cel mai mare număr de decese la femeile cu vârsta între 20 şi 59 de ani.

Cele mai frecvente boli la femei. Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă la femei în lume, majoritatea cazurilor fiind legate de infecţia genitală cu papilomavirusul uman (HPV), o infecţie cu transmitere sexuală. Aproape 90% din cazuri sunt înregistrate în ţările cu nivel de trai scăzut spre mediu, din cauza lipsei de acces la servicii de depistare şi tratament.

Este foarte important să vă faceţi periodic controale de specialitate, care pot identifica din timp apariţia cancerului. Cele mai eficace acţiuni de depistare la persoanele care nu au încă nici un semn de boală, sunt: examenul citologic vaginal pentru cancerul de col uterin şi examenul clinic efectuat de medic, autopalparea şi mamografie pentru cancerul de sân.

Cele mai frecvente boli la femei. Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă 46% dintre decese la femei în lume. Cardiopatia ischemică, accidentele vasculare cerebrale şi hipertensiunea arterială sunt cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire la femei. O bună parte dintre aceste probleme rezultă şi din factorii de risc la care sunt expuse femeile de-a lungul vieţii, precum fumatul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată.

Cele mai frecvente boli la femei. Scleroza multiplă

Este o boală a sistemului nervos central care afectează în special femeile. Mulţi specialişti clasifică scleroza multiplă ca o boală autoimună, dar pentru că nu a fost identificat un antigen specific (o proteină care să stimuleze răspunsul imun), mulţi evită s-o considere o afecţiune autoimună. Cele mai multe persoane cu scleroză multiplă experimentează primele simptome ale bolii între 20 şi 40 de ani, şi variază de la amorţirea muşchilor până la paralizie şi la pierderea vederii. Deşi există tratamente pentru ameliorarea simptomelor, până acum nu s-a descoperit niciun tratament.

Din păcate scleroza multiplă afectează 2,1 milioane de oameni. În două din trei cazuri, femeile sunt cele care suferă de ea.

Cele mai frecvente boli la femei. Osteoporoza

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată printr-o scădere a densităţii osoase cu diminuarea rezistenţei şi fragilizarea oaselor. Osteoporoza transformă osul compact în os poros care devine compresibil, ca un burete. Osteoporoza este de două ori mai frecventă în rândul femeilor comparativ cu bărbaţii. Una din trei femei după 55 de ani suferă de această boală. La femei, pierderea osoasă începe înaintea menopauzei şi se accentuează după instalarea menopauzei. Osteoporoza este asimptomatică adesea până în momentul în care se manifestă cu o fractură (prin compresie vertebrală sau fractură a pumnului, şoldului, coastelor, bazinului, umărului).

Cele mai frecvente boli la femei. Incontinenţa urinară

Această problemă poate apărea în timpul sarcinii sau după complicaţii în urma naşterii, în urma unor probleme neurologice, a unui atac cerebral, în caz de scleroză multiplă şi probleme fizice asociate îmbătrânirii. Problema nu este, însă, legată strict de vârstă. Dacă aveţi astfel de simptome, este bine să contactaţi medicul, pentru a beneficia de tratament, pentru că problema poate fi tratată, indiferent de vârstă. Se pare că femeile suferă de incontinenţă urinară de două ori mai frecvent decât bărbaţii.

Cele mai frecvente boli la femei. Candidoza

Candidoza vaginală este cea mai frecventă boală genitală cu care orice femeie se confruntă la un moment dat în viaţă. Candidoza este una dintre bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu, dar care netratată poate să aibă repercusiuni asupra vieţii de cuplu şi a vieţii reproductive a femeii respective.

Tratamentele hormonale, tratamentele care deprimă imunitatea organismului, de tipul tratamentului imunosupresor, bolile care deprimă acest echilibru fiziologic al organismului, cum sunt diabetul, neoplasmele, sarcina, o stare fiziologică a organismului femeii care se asociază foarte frecvent cu această candidoză vaginală. În plus, toaleta neadecvată şi igiena locală necorespunzătoare a femeii pot contribui la apariţia candidozei vaginale.

În general femeile sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de boli cu transmitere sexuală decât bărbaţii. Există numeroase motive, iar unul dintre acestea este că mucoasa vaginului este foarte delicată.

Cele mai frecvente boli la femei. Sindromul oboselii cronice

Medicii descriu sindromul oboselii cronice ca pe o tulburare complexă, care se caracterizează prin oboseală extremă, dureri musculare, pierderi de memorie şi insomnia. Oamenii cu această boală sunt extrem de obosiţi şi acest lucru nu se îmbunătăţeşte prin somn sau odihnă la pat. Femeile sunt de patru ori mai mult afectate de acest sindrom din motive necunoscute încă.

Cele mai frecvente boli la femei. Depresia

Oamenii de ştiinţă spun că această afecţiune este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi din motive biologice. Femeile experimentează fluctuaţii hormonale de-a lungul vieţii care le pot afecta starea de spirit. Aproximativ una din cinci femei suferă de depresie în timpul vieţii

Cele mai frecvente boli la femei. Insomnia

Boala se referă la calitatea somnului, nu la cantitatea acestuia. Femeile se confruntă cu insomnia mai des decât bărbaţii, în special după vârstă de 40 de ani. Problemele medicale determină şi ele insomnii, în special în cazul persoanelor în vârstă. În general oamenii au nevoie de 8 ore de somn pe noapte, dar asta diferă de la persoană la persoană.

Cele mai frecvente boli la femei. Astmul

De trei ori mai multe femei suferă de astm, în special când au vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Expunerea sporită la alergeni, fumul de ţigară, factorii poluanţi favorizează apariţia astmului. Uneori astmul apare la femeile însărcinate şi atunci este foarte important ca boala să fie atent ţinută sub observaţie, întrucât poate afecta cantitatea de oxigen pe care o primeşte fătul. În plus, tratamentul e la fel de important, pentru ca utilizarea corticosteroizilor în acest scop are ca efect secundar scăderea densităţii osoase, deci un risc crescut de a dezvolta osteoporoză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor