Suplimentele de calciu nu previn fracturile

Conform unor studii, excesul de calciu în organism poate genera o serie de afecţiuni, printre care atac de cord sau litiază renală. Pentru întărirea oaselor, cercetătorii recomandă multă mişcare şi suficientă vitamina D, cea mai bună sursă fiind lumina naturală.
Suplimente de calciu de 500 mg făcute din carbonat de calciu.
Suplimente de calciu de 500 mg făcute din carbonat de calciu. (Captură Foto)

Două noi rapoarte de cercetare, unul evaluând 59 de studii iar celălalt 50 de studii, au constatat că nici suplimentele de calciu, nici alimentele bogate în calciu nu previn fracturile de oase.

Un editorial publicat de British Medical Journal susţine că, în ciuda dovezilor incontestabile care arată că surplusul de calciu nu previne fracturile, este foarte ciudat faptul că multe organizaţii medicale şi de sănătate publică încă recomandă doze suplimentare de calciu.

Autorul editorialului susţine: “Profitabilitatea industriei globale de suplimente probabil joacă rolul său...Producătorii au buzunare adânci şi există o tendinţă ca eforturile de cercetare să aibă în vedere banii, în loc să urmeze o cale definită doar de nevoile pacienţilor şi ale publicului.”

De exemplu, Food and Nutrition Board (FNB) din cadrul Institute of Medicine of the National Academies recomandă 1.200 mg de calciu zilnic pentru oamenii cu vârsta de peste 50 de ani, o cantitate nejustificat de mare pentru orice vârstă.

Cu trei ani în urmă, United States Preventative Services Task Force a făcut o recomandare, bazată pe dovezi, care susţine că femeile aflate în post-menopauză nu ar trebui să folosească suplimente zilnice de calciu.

Efectele secundare ale suplimentelor de calciu

Datorită publicităţii intense, mulţi oameni consideră că orice cantitate de calciu este bună şi că, cel puţin, nu le va cauza niciun rău. Totuşi, prea mult calciu poate avea efecte secundare periculoase. Excesul de calciul se poate acumula în artere crescând riscul unui atac de cord; în rinichi, ducând la un risc sporit de formare a calculilor renali; în stomac, provocând hiperaciditate şi crescând riscul de sângerare în cazul unui ulcer gastric acut; în colon, provocând constipaţii severe.

Nivelul ridicat de calciu în sânge poate cauza, printre altele, ameţeli, greaţă, vărsături, confuzie. Calciul provenit din pastile poate interfera cu alte medicamente, precum antibiotice sau medicamente pentru osteoporoză, şi poate împiedica absorbţia acestora în fluxul sanguin; de asemenea, poate reduce beneficiile unor medicamente precum blocante ale canalelor de calciu şi beta- blocante.

Ce este scorul de calciu sau scorul Agatston?

Scorul Agatston sau calciul coronarian este un test care arată nivelul acumulării de calciu din plăcile depuse în căptuşeala interioară a arterelor care ajung la inimă, acest nivel fiind evaluat printr-o tomografie computerizată specială (CT) ce utilizează razele X.

Plăcile care determină atacuri de cord sunt pline de calciu, lucru observat cu razele X. Aşadar, cu cât este mai groasă placa cu atât creşte riscul pentru a dezvolta boli cardiace coronariene. Totuşi, testul poate rata “plăci uşoare” care nu pot fi detectate de razele X şi puteţi fi diagnosticaţi incorect ca neavând nicio placă. Scorul poate varia de la 0 la 400. Un scor de peste 100 sugerează că aveţi un risc crescut pentru un atac de cord. Cu cât este mai mare scorul, cu atât este mai ridicat riscul pentru atac de cord.

Nu recomand acest test deoarece vă expune la radiaţii echivalente cu puterea a 150 de raze X făcute la plămâni, iar radiaţiile din orice sursă cresc riscul de a dezvolta cancer. Doctorul dumneavoastră poate obţine informaţii mult mai utile în legătură cu riscul pentru un atac de cord din testele de sânge sau din întrebările legate de stilul de viaţă. Doar menţionez testul deoarece acesta indică prezenţa calciului în plăcile arteriale, lucru care ar putea fi legat de excesul de calciu din dietă sau din suplimente. Legătura nu este clară, dar cred că există un motiv de îngrijorare.

Recomandările mele

Mai mult de 54 de milioane de nord-americani au osteoporoză, ceea ce face ca peste 30% dintre femeile cu vârste de peste 50 de ani să aibă fracturi de oase. În SUA, peste 12 miliarde de dolari sunt cheltuiţi anual pe suplimente care sunt în mare parte nereglementate, astfel încât nu există nicio modalitate de a şti dacă sunt eficiente sau sigure.

Dacă aveţi osteoporoză, şi dovada că oasele sunt fragile (o fractură cu mici traume sau fără traume), consultaţi-vă cu medicul. Cele mai bune mijloace fără prescripţie medicală pentru întărirea oaselor sunt exerciţii fizice, precum ridicare de greutăţi sau folosirea unor aparate de forţă speciale; de asemenea, mersul pe jos, alergatul sau dansul.

Pentru a va menţine oasele sănătoase, nu fumaţi şi evitaţi să staţi pe lângă fumători, restricţionaţi consumul de alcool şi consumaţi suficientă vitamina D (nivelul de hidroxivitamina D din sânge să fie peste 50 nmol/L), lumina soarelui fiind cea mai bună sursă de vitamina D.

Gabe Mirkin, M.D., practică medicina de peste 50 de ani. Este licenţiat în medicină sportivă, alergie şi imunologie, pediatrie şi imunologie pediatrică. Acest articol a fost publicat iniţial pe website-ul Dr.Mirkin.com.