Emigrarea în Noua Zeelandă
alte articole
Dacă simţiţi că România nu vă oferă un viitor sigur, nici Europa nu vi se mai pare o alternativă, în condiţiile în care tot mai mulţi conaţionali se întorc din ţările care altă dată păreau “pământul făgăduinţei”, din cauza crizei economice, sunteţi dispus să vă schimbaţi radical viaţa şi să o luaţi de la zero într-o cu totul altă lume? Cum ar fi Noua Zeelandă? Dar înainte de a discuta despre emigrarea în această ţară, să trecem în revistă câteva lucruri despre ea.
Noua Zeelandă este o ţară cu o populaţie relativ mică în raport cu suprafaţa teritoriului, având numai 3,6 milioane de locuitori pe circa 270.000 km² de suprafaţă. Teritoriul se compune din două insule mari, North Island şi South Island şi câteva insule mici împrăştiate pe suprafaţa Oceanului Pacific de Sud. Capitala, Wellington, se găseşte în punctul cel mai sudic al insulei de Nord, North Island şi are circa 400.000 de locuitori. Metropola Noii Zeelande este însă Auckland, care cu peste 2 milioane de locuitori este oraşul cel mai mare din Pacificul de Sud – Polinezia.
Noua Zeelandă e o ţară de munţi: 2.000 de kilometri de lanţuri muntoase. Mount Cook, vârful naţional, are peste 3.700 de metri, cei mai mulţi sunt acoperiţi de zăpadă în plină vară. În sud, ultimul îngheţ are loc în decembrie (iunie la noi), iar primul, în martie (septembrie în România). Temperaturile sunt moderate, indiferent de sezon, ca şi cantitatea de precipitaţii. Cele mai calde luni sunt decembrie, ianuarie şi februarie, iar cele mai reci sunt iunie, iulie şi august. Pentru că aerul este foarte curat în comparaţie cu alte ţări din lume, pătrunderea razelor UV este mai puternică şi de aceea există riscul arsurilor de la soare.
Noua Zeelandă are trei limbi oficiale: engleza, maori şi limbajul semnelor. Maori este o limbă care se vorbeşte doar în acest loc şi de aceea se fac eforturi constante pentru a o conserva. Engleza neo-zeelandeză are câteva particularităţi care o fac mai greu de înţeles de către străini, mai ales în ceea ce priveşte accentul. Statutul de limbă oficială al limbajului semnelor a fost adoptat de Parlament cu 119 voturi , faţă de 2 împotrivă, în 2006.
Frumuseţea şi curăţenia acestei mici ţări insulare este renumită. Se mai poate adăuga la aceasta stilul liniştit al vieţii de aici şi nivelul minim de corupţie – Noua Zeelandă este a treia ţară din lume pe lista ţărilor cel mai puţin corupte. Cetăţenia se poate obţine după circa trei ani de şedere aici, iar paşaportul Noii Zeelande este acceptat pe plan internaţional.
Autorităţile neozeelandeze mizează foarte mult pe politica migraţionistă. Plecând de la premisa „omul potrivit la locul potrivit”, oficialităţile din această ţară încearcă să atragă în special acele categorii de imigranţi care le-ar putea fi de folos pe piaţa muncii.
Emigrarea în Noua Zeelandă. Ce job-uri se caută în Noua Zeelandă
Oficialităţile din Noua Zeelandă apreciază în mod deosebit imigranţii care provin din acele categorii profesionale necesare pieţei muncii de aici. În plus, vechimea în muncă este o altă calitate foarte importantă, condiţia fiind ca o persoană care doreşte să lucreze pe teritoriul statului neozeelandez să beneficieze de cel puţin doi ani experienţă în muncă.
Iată care sunt posturile pentru care se caută, în mod deosebit, personal: specialist IT, electrician auto, mecanic auto, brutar, tâmplar, instalator, croitor, electrician, laborant, tehnician dentar, biolog, fizioterapeut, epidemiolog, farmacist, veterinar, contabil, profesor, tehnician radio-telecomunicaţii.
Trebuie specificat că, potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, Noua Zeelandă nu are o listă clară a ocupaţiilor acceptate. Orice profesie este benefică pieţei muncii din această zonă, cu condiţia să existe o şcolarizare adecvată şi vechime în domeniu.
Emigrarea în Noua Zeelandă. Condiţii
Pe modelul Canadei şi Australiei, atragerea străinilor este o politică de stat în Noua Zeelandă, care vrea să-şi crească populaţia.
Cu toate acestea, condiţiile de emigrare nu sunt simple, accesul asigurându-se pe bază de dosar, în urma acordării unui punctaj. Cunoaşterea limbii engleze este esenţială, examenul IELTS (Internaţional English Language Testing System) constituind critetriul de departajare a dosarelor. Examenul se poate susţine la British Council în Bucureşti.
Cum am arătat şi mai sus, un criteriu important de departajare a candidaţilor îl reprezintă şi vechimea în muncă, dar şi competenţele şi experienţa profesională care se caută pe piaţa locală a muncii. Având în vedere că Noua Zeelandă nu are o listă a ocupaţiilor pentru care caută imigranţi, experienţa şi specializarea fac diferenţa.
Prin urmare, cei care vor să emigreze în Noua Zeelandă în scop de muncă o pot face numai în baza unei calificări şi trebuie să se înscrie la categoria Skilled Migrant. Despre acest aspect găsiţi informaţii aici
Vârsta maximă admisă este 56 de ani, iar persoanele care au deja o ofertă fermă din partea unui angajator din Noua Zeelandă beneficiază de un punctaj suplimentar.
Emigrarea în Noua Zeelandă. Permis de şedere
Cererile pentru statutul de rezident sînt depuse la Serviciul de Imigrare în Noua Zeelandă (NZIS). Puteţi solicita NZIS să vă trimită un pachet de aplicaţie, sau puteţi descărca unul de pe site-ul lor: immigration.govt.nz. NZIS se ocupă de toate problemele de imigrare, cum ar fi vizele, permisele de muncă, permisele de studiu şi permise cu alte scopuri limitate.
În conformitate cu Actul de Imigrare din 1987, va trebui să obţineţi statutul de rezident, dacă intenţionaţi să emigraţi în Noua Zeelandă. Statutul de rezident vă oferă dreptul de a locui, studia şi a lucra în Noua Zeelandă pe termen nedefinit.
Dacă aplicaţi pentru şedere din interiorul Noii Zeelande în timp ce vă aflaţi cu un permis sau viză temporară, şi cererea dumneavoastră este aprobată, vi se va emite un permis de şedere. Dacă aplicaţi de peste mări, vi se va emite o viză de şedere, care vă va permite să intraţi în Noua Zeelandă şi să primiţi un permis de şedere, la sosirea dumneavoastră.
Emigrarea în Noua Zeelandă. Moduri de aplicare
Există căi diferite din care puteţi alege atunci cînd aplicaţi pentru o viză de reşedinţă:
1. Categoria Migranţilor Calificaţi care se referă la solicitanţii care planifică să ocupe un loc de muncă calificată în Noua Zeelandă. Cerinţele minime pentru o cerere de reşedinţă în categoria migranţilor calificaţi sunt: sănătate bună, caracter bun, cunoştinţe bune de limba engleză, limita de vîrstă de 55 de ani, scorul de cel puţin 100 în cadrul sistemului de punctaj.
În principiu, fiecare solicitant care îndeplineşte criteriile de mai sus ar putea fi eligibil pentru o viză de reşedinţă.
Procesul de aplicare în cadrul Categoriei Migranţilor Calificaţi constă din două etape principale:
- Exprimare a Interesului
- Cerere de reşedinţă
În unele cazuri, va fi necesară o a treia etapă: o evaluare a calificărilor solicitantului.
2. Migrarea familiei
Dacă membrii familiei dumneavoastră îşi au deja domiciliul în Noua Zeelandă şi dumneavoastră doriţi să vă alăturaţi lor, o aplicaţie de reşedinţă în Categoria Familiei ar putea fi o opţiune pentru dumneavoastră.
- Politica parteneriatului permite partenerilor, cetăţeni şi rezidenţi din Noua Zeelandă, să aplice pentru reşedinţă în Noua Zeelandă. Parteneriatul este definit ca o căsătorie legală, uniune civilă sau o relaţie de facto – fiind de sex opus sau de acelaşi sex. Solicitanţii trebuie să furnizeze dovezi suficiente pentru a dovedi că ei au locuit împreună timp de 12 luni sau mai mult într-un parteneriat veritabil şi stabil, cu un cetăţean sau rezident din Noua Zeelandă.
- Politica părinţilor le permite părinţilor să se alăture copiilor lor în Noua Zeelandă. Părinţii se califică în conformitate cu această politică în cazul în care nu au copii în întreţinere şi toţi copiii lor adulţi sînt în mod legal şi permanent în afara ţării în care locuiesc. Părinţii trebuie să fie sponsorizaţi de către un copil adult care a fost un rezident în Noua Zeelandă cel puţin trei ani.
- Politica copiilor aflaţi în întreţinere permite copiilor să se alăture părinţilor lor în Noua Zeelandă. Solicitanţii pot beneficia, dacă aceştia au vîrstă până la 24 de ani, fără copii, singuri şi se bazează totalmente pe părinţii lor pentru sprijin financiar.
- Politica fraţilor/surorilor şi tinerilor adulţi permite fraţilor şi surorilor şi tinerilor adulţi să se alăture familiei lor în Noua Zeelandă. Fraţii/surorile şi tinerii adulţi se califică în cazul în care nu au alţi membri de familie în aceeaşi ţară în care trăiesc şi au o oferta acceptabilă a unui loc de muncă în Noua Zeelandă.
Ei trebuie să fie sponsorizaţi de către un frate adult sau părinte care a fost rezident în Noua Zeelandă timp de cel puţin trei ani. Solicitanţii trebuie să demonstreze că ei vor îndeplini o cerinţă de venit minim, care este destinat să asigure că aceştia se pot întreţine pe ei înşişi, precum şi orice persoane aflate în întreţinere.
- Adopţia între ţări - Dacă un rezident sau cetăţean din Noua Zeelandă adoptă în mod legal un copil de peste mări, acesta poate aplica în numele lor.
Despre alte categorii de moduri de aplicare găsiţi aici