Miss World 2015 compromis? Reprezentanta Canadei ţinută pe tuşă pentru că a discutat despre persecuţiile politice din China

În urma presiunilor venite din partea regimului chinez, reprezentanta Canadei în finala Miss World 2015 s-ar putea să nu ajungă la prestigiosul concurs, care se va desfăşura în China. Organizaţia Miss World pare complet îngenuncheată de tovarăşii din Beijing şi a refuzat pe moment să o ajute pe Anastasia Lin.
Miss Canada, Anastasia Lin (facebook.com/Anastasia Lin)
Matthew Robertson
09.11.2015

Competiţia globală Miss World, în care delegate din 112 ţări se vor întâlni la concursul pentru obţinerea prestigioasei coroane, va începe în 21 noiembrie şi în acest an va avea loc într-o staţiune din Sanya, China.

Dar dintre toate concurentele, se pare că Anastasia Lin, Miss World Canada pentru anul 2015, este singura care nu a primit o scrisoare de invitaţie din partea organizaţiei gazdă chineze.

Lin este activă în promovarea drepturilor omului în China şi consideră că a fost exclusă din acest motiv. Ea cere organizaţiei Miss World, cu sediul în Londra, să intervină şi să ia măsuri.

“În acest moment, cred că nu mai este vorba de o problemă administrativă”, a declarat ea într-un interviu telefonic din Toronto. “Celelalte fete şi-au primit invitaţiile cu 10 zile în urmă. Sunt singura – cel puţin din câte ştiu ­- care nu a primit o scrisoare de invitaţie.”

Dar răspunsul organizaţiei Miss World a părut să fie fără vlagă.

“Nu avem niciun control asupra celor care emit vize”, a susţinut grupul într-un răspuns pentru Washington Post. “Deşi este regretabil, evenimentul va continua chiar şi în aceste circumstanţe.”

Lin a declarat că răspunsul organizaţiei Miss World nu a abordat direct chestiunea discriminării politice. “Cred că Miss World are puterea de a schimba această situaţie”, a adăugat ea.

Fără invitaţie, Lin nu poate depune cerere pentru viză şi, fără o viză până în 20 noiembrie, ea va fi descalificată în mod automat.

Se crede că regimul chinez a avut un cuvânt greu de spus în această situaţie, ţinând cont de faptul că agenţii de securitate au fost trimişi la locuinţa din China a tatălui domnişoarei Lin, la scurt timp după ce aceasta a câştigat coroana canadiană în luna mai, pentru a pune presiune asupra ei.

Lin a jucat în mai multe filme pe tema încălcării drepturilor omului în China, inclusiv pe tema persecutării practicii spirituale Falun Gong, un subiect puternic cenzurat de forţele de securitate şi propagandă ale Chinei. Pe lângă filmele sale, Lin este activă şi trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte abuzurile comise împotriva drepturilor omului în China.

Promisiunea ei că “va fi o voce pentru cei care nu pot să vorbească” a ajutat-o să câştige coroana în Canada.

După ce a raportat că tatăl ei a fost ameninţat de oficialii securităţii chineze - cu scopul de a o reduce la tăcere -, reprezentanţii guvernului canadian au susţinut-o.

“Canada apreciază eforturile domnişoarei Lin în privinţa mediatizării acestor probleme”, a susţinut Amy Mills, purtătoare de cuvânt a Ministerului canadian de Externe, într-o declaraţie către ziarul The Globe and Mail. “Canada este de asemenea îngrijorată cu privire la faptul că guvernul chinez a hărţuit familia lui Lin care locuieşte în China.”

Într-un editorial din 7 noiembrie, Washington Post a scris: “am presupus că [organizaţia] Miss World va avea respectul de sine şi va insista ca naţiunea gazdă să primească fiecare concurent legitim – sau, dacă nu, să schimbe locaţia concursului.”

Ziarul american a declarat că răspunsul primit – care în esenţă arată că organizaţia Miss World se distanţează de această problemă – “este acel tip de răspuns fricos care a devenit tot mai comun în condiţiile intensificării presiunilor din partea Chinei.”

Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru intimidarea şi pedepsirea persoanelor şi grupurilor – inclusiv academicieni străini, jurnalişti, ONG-uri şi alţii – care discută despre persecuţiile politice şi despre alte abuzuri grave comise de statul chinez.

Lin a declarat pentru ziarul Epoch Times: “Sunt o concurentă care reprezintă Canada şi judecătorii canadieni m-au ales pe mine pentru că ei au considerat că aş reprezenta cel mai bine valorile canadiene, inclusiv libertatea şi demnitatea umană. Acum, autorităţile chineze încearcă să îmi interzică să îmi reprezint ţara, să mă discrimineze deoarece aleg să nu îmi resping conştiinţa şi pentru că am spus ceea ce cred.”

În privinţa măsurilor pe care le-ar putea lua organizaţia Miss World în faţa potenţialelor discriminări şi interferenţe politice din partea Chinei, Lin a declarat: “Aş sugera respectuos ca Miss World să evalueze dacă este potrivit să accepte China ca un loc pentru desfăşurarea evenimentelor sale.”

“Am participat la Miss World Canada deoarece motto-ul concursului a fost ‘Frumuseţe cu un scop’, şi consider că am folosit coroana într-un mod care se potriveşte acelui principiu. Dacă ei doresc cu adevărat să îşi respecte propriul motto, atunci ar trebui să reconsidere găzduirea evenimentului în China în acest an”, a declarat ea.

Lin a adăugat: “Dacă toată lumea s-ar opune regimului chinez, ca o chestiune de principiu, atunci ei [oficialii comunişti chinezi] nu ar mai hărţui oamenii în acest fel.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor