Studiu: Vitamina C ar putea ucide celulele cancerului colorectal

Recent, un nou studiu sugerează că doze mari de vitamina C în stare naturală poate ajuta organismul împotriva formelor mutante de cancer colorectal.
Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

O serie de studii din trecut au asociat vitamina C cu o serie de beneficii pentru sănătate, printre care protecţia împotriva bolilor cardiovasculare şi a ridurilor. Recent, un nou studiu sugerează că doze mari de vitamina C în stare naturală poate ajuta organismul împotriva formelor mutante de cancer colorectal.

Vitamina C se găseşte în mod natural într-o gamă de produse alimentare, cum ar fi portocale, broccoli şi ardei. Un studiu realizat de cercetătorii de la Lewis Cantley of Weill Cornel Medicine din New York, sugerează că vitamina, dacă este consumată în cantităţi mari, are un anumit efect asupra celulelor mutante din cancerul colorectal, care în cele din urmă duce la eliminarea sa din organism.

În timpul studiului, cercetătorii au expus celulele cancerului colorectal cu mutaţiile genetice BRAF şi KRAS la niveluri ridicate de vitamina C în plasmă. Mutaţiile KRAS şi BRAF în gene sunt legate de creşterea celulară.

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase mutante au absorbit forma oxidată a vitaminei prin receptorul său suprareglat. Celulele mutante, la rândul lor, au suferit stres oxidativ ca rezultat al absorbţiei. Stresul oxidativ a oprit enzima cerută de celulele canceroase mutante de a se reproduce. Studiul a fost realizat pe şoareci.

Cercetătorii au remarcat faptul că stresul oxidativ a dus la inactivarea enzimei cerute de celulele mutante şi nu de celulele normale. Deoarece mai mult de jumătate din cazurile de cancer colorectal la om sunt legate de mutaţii ale genelor KRAS şi BRAF, conform cercetătorilor, concluziile studiului vor genera şi alte cercetări în utilizarea terapeutică a vitaminei C în cazurile de cancer colorectal.

"Doze mari de vitamina C afectează creşterea tumorii la şoarecii mutanţi APC / KrasG12D," au scris cercetătorii în studiul pe care l-au publicat în revista Science. "Aceste rezultate oferă o raţiune mecanicistă pentru a explora utilizarea terapeutică de vitamina C pentru cancere colorectale cu mutaţii KRAS sau BRAF."