Cele două mari probleme ale bucureştenilor pe care Nicuşor Dan vrea să le rezolve

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
01.10.2024

Primarul general Nicuşor Dan a trasat, în emisiunea publicaţiei Gândul realizată de Denise Rifai, principalele sale priorităţi în noul mandat pe care l-a obţinut în fruntea Capitalei.

Jurnalistă: Vreau să înţeleg care sunt priorităţile dumneavoastră în perioada imediat următoare?

Nicuşor Dan: "Imediat" ştiţi că în administraţie…

Jurnalistă: Ştiu, în România cel puţin, în administraţia din România, poate în alte state, "imediat" are un sens mai limitat în timp, la noi "imediat" are o plajă foarte, foarte mare.

Nicuşor Dan: Da, pentru că, dacă aş fi un privat care avea în buzunar 5 miliarde de lei, cât e bugetul Bucureştiului, ar fi foarte simplu să...

Jurnalistă: Aveţi nevoie de o majoritate să puteţi conduce oraşul.

Nicuşor Dan: Nu, nu, nu asta e problema. Problema este că avem o legislaţie care e bună, care e europeană. Dar care durează, care face ca lucrurile să dureze, care se numeşte achiziţiile publice. Şi atunci, dacă vrei să cheltuieşti banul public, trebuie să faci un studiu de fezabilitate. Tu n-ai specialişti în primărie, trebuie să-i contractezi, faci o achiziţie. După care ai studiu, după care faci încă o achiziţie pentru proiectare şi execuţie şi durează.

Jurnalistă: Bun, dar până la o altă modalitate de a deveni aceste legi mai suple, mai uşoare, mai în interesul nostru, al cetăţenilor…

Nicuşor Dan: Peste tot e la fel, am vorbit cu primari din multe locuri din Europa şi este peste tot la fel. Şi tocmai de-asta e bine să ai nişte planuri pe termen mediu şi lung.

Jurnalistă: Planul dumneavoastră pe termen mediu şi lung, aveţi nevoie să întocmiţi această majoritate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB)? Planul dumneavoastră, domnule Nicuşor Dan?

Nicuşor Dan: Pentru mandatul ăsta există două urgenţe. Una este traficul şi aici o soluţie este să nu mai aruncăm cu blocuri la nesfârşit şi să avem un regulament de construire şi să avansăm cu Planul Urbanistic General, ce am vorbit mai devreme.

Apoi, pe situaţia pe care o avem, care din păcate s-a deteriorat 20 de ani, soluţia este una: transportul public. Şi, în sfârşit, nu s-au mai adus tramvaie după Revoluţie. Noi am adus 100, avem un proiect să aducem 250. Avem deja asumate contractele pentru liniile de tramvai, 50 de kilometri. Aşteptăm doar ghidul şi, după aceea, aplicaţia pentru fondurile europene ca să luăm bani. Avem discuţii preliminare cu BEI, cu Banca Mondială, cu BERD. Astea sunt pe transportul public. Când o să avem o flotă nouă de tramvaie şi toate liniile modernizate, o să fie altceva. Plus traversarea Pieţei Unirii, care e conectată cu planşeul.

Apoi, semaforizarea inteligentă pentru care, în sfârşit, se lucrează în momentul ăsta la studiul de fezabilitate. Ceea ce nu facem noi, autostrada de centură o face statul român. Foarte bine. Eu cred că în 2-3 ani o să o avem. O să avem şi câteva din radiale. Deci, pe situaţia pe care o avem, care nu e deloc fericită, facem progrese. Şi eu sunt fericit că oamenii încep să aleagă să folosească transportul public. Avem un plus de 40% faţă de acum 3 ani.

Jurnalistă: Deci o prioritate este transportul. Şi a doua?

Nicuşor Dan: A doua, evident, până când stabilizăm situaţia: termoficarea! Suntem în momentul de faţă. Am deschis încă 3 şantiere, suntem la 18 şantiere. Anul ăsta facem, sigur, 70 de kilometri şi, în ritmul ăsta, în 2028 o să fim la jumătate din reţeaua principală. Şi, începând din iarna asta, începem să punem acele mici centrale la cap de linie, care să mai ajute pe cei care nu au presiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor