Cea mai infecţioasă boală bântuie Africa

Analize şi schimburi de informaţii sunt în curs de desfăşurare pentru a cunoaşte dimensiunea exactă a ceea ce se presupune că ar putea fi o epidemie de Ebola, una dintre cele mai letale afecţiuni, pentru care nu există vaccinuri sau tratamente.
Mioara Stoica
27.03.2014

alte articole

Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
27.03.2014

Analize şi schimburi de informaţii sunt în curs de desfăşurare pentru a cunoaşte dimensiunea exactă a ceea ce se presupune că ar putea fi o epidemie de Ebola, una dintre cele mai letale afecţiuni, pentru care nu există vaccinuri sau tratamente. 33 de tone de echipament medical au fost transportate în zonă de către Medicii Fără Frontiere.

Situaţia epidemiei apărute la 9 februarie în zonele împădurite din sud-estul Guineei, pare să se schimbe rapid. Conform rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Liberia şi Sierra Leone au fost înregistrate noi cazuri care au prezentat simptomele acestei afecţiuni considerate una dintre cele mai letale boli infecţioase cunoscute de om. Rapoartele au fost reiterate astăzi într-un tweet, iar deocamdată nu se recomandă nicio restricţie cu privire la călătorii sau comerţ în Guineea din acest motiv.

Ministerul Sănătăţii din Guineea a notificat OMS, la 25 martie 2014, un total de 86 de cazuri suspecte, dintre care 63 de decese (o mortalitate de 69,7%). Printre victime se află patru lucrători din domeniul sănătăţii, în timp ce alte cazuri suspecte sunt investigate în zonele de frontieră din Liberia şi Sierra Leone. Între timp, autorităţile din Guineea au interzis consumul de carne de liliac, suspectată a fi un vehicul al virusului febrei hemoragice.

Cazuri suspecte în Liberia şi Sierra Leone. Autorităţile din Guineea au declarat că focarul de Ebola s-a răspândit în mai multe zone îndepărtate ale ţării. Agenţiile Naţiunilor Unite şi alte organizaţii umanitare, cum ar fi Medici Fără Frontiere (MFF), au intervenit pentru a ajuta Guineea, una dintre cele mai sărace ţări din lume. Există teama că virusul se poate răspândi în ţările Africii de Vest, cum ar fi Liberia, unde autorităţile au anunţat deja moartea a cinci persoane. Acelaşi lucru în Sierra Leone unde s-au înregistrat alte două decese, în oraşul de frontieră Boidu, care par a fi conectate cu Ebola.

Epidemia de febră hemoragică în Guineea a apărut în luna februarie. Oamenii de ştiinţă au identificat "tulpina Zair" a virusului, cea mai virulentă descoperită până acum. Un virus care se presupune că ar putea trăi în primul rând în lilieci. În scopul prevenirii transmiterii bolii, Guineea a interzis vânzarea şi consumul de lilieci şi alte tipuri de carne, şi a interzis înmormântările publice pentru cei morţi. Voluntarii de la Societatea de Cruce Roşie din Guineea au fost dezinfectaţi după ce au avut de a face în casele victimelor cu materiale infectate.

Nu există niciun tratament cunoscut sau vaccin. Ebola nu apare decât după trei săptămâni de la momentul infectării, simptomele sale fiind similare cu cele ale malariei şi holerei, iar acest lucru face dificilă diagnosticarea, mai ales în Africa de Vest unde aceste boli sunt endemice.

Virusul provoacă iniţial febră mare, dureri de cap, dureri musculare, conjunctivită şi slăbiciune, înainte de a trece la etape mai severe cu vărsături, diaree şi sângerări. Nu există niciun vaccin şi niciun tratament cunoscut. O echipă de oficiali din Guineea şi MFF au vizitat satele pentru a informa oamenii cu privire la posibilele măsuri de precauţie. Infecţia poate fi oarecum ţinută sub control prin măsuri simple, cum ar fi spălarea mâinilor, mănuşi, măşti şi ochelari de protecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor