California, alarmă pentru un virus misterios care a paralizat 5 copii
alte articole
Alarma a fost lansată de comunitatea ştiinţifică pusă în faţa incapacităţii de a identifica cauza infecţiei care pare că provoacă aceleaşi simptome de la poliomielită, eradicată de ani buni. Numai în două cazuri a fost detectată pozitivitatea la o tulpină rară - Enterovirus-68.
Cinci copii din California au fost afectaţi de o infecţie, încă necunoscută, similară cu poliomielita care i-a paralizat, raportează situl on-line NBC News, în timp ce site-ul BBC Health vorbeşte despre 20 de persoane afectate. Poliomielita a fost eradicată practic pe tot globul, dar alte virusuri pot ataca măduva spinării ducând la un sindrom similar.
Până în prezent, medicii şi cercetătorii au fost capabili să identifice un factor comun în două din cele cinci cazuri ale copiilor californieni paralizaţi (cu vârste cuprinse între 2 şi 16 ani): că sunt pozitivi la un virus foarte rar, Enterovirus-68, un agent infecţios care - spre deosebire de alte enterovirusuri frecvente - în studiile anterioare a fost asociat cu simptome similare cu cele ale poliomielitei.
Pentru ceilalţi trei copii paralizaţi, cu toate acestea, până în prezent nu a fost posibilă stabilirea unei cauze. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că toate cazurile au fost înregistrate în statul California, localizarea lor nu este concentrată într-un anumit loc, dar între unele dintre ele există o distanţă de aproximativ 160 de km, o circumstanţă care ar putea indica existenţa unor focare multiple de infecţie. Alte cazuri similare au fost confirmate la copii în Asia şi Australia.
Emanuelle Waubant, un neurolog de la Universitatea de la California din San Francisco intervievat de BBC, asigură că nu a existat o creştere aparentă a ratei de cazuri noi: "Vestea bună este că nu ne gândim că ne aflăm în faţa unei epidemii iminente. Vestea proastă este că acei nefericiţi pacienţi care au fost afectaţi de simptomele acestei boli misterioase, care tinde să devină severă, nu par să se îmbunătăţească în ciuda tratamentului destul de agresiv".
"Dorim să subliniem totuşi, că acest sindrom pare a fi foarte, foarte rar - spune unul dintre medicii care au raportat cazul, Keith Van Haren de la Universitatea Stanford din Palo Alto. Dacă un părinte observă simptome de paralizie la un copil, acesta ar trebui să fie examinat imediat de către un medic". Este de asemenea important să fie amintit, explică medicii, că în general enterovirusul cel mai comun provoacă simptome respiratorii şi/sau intestinale.