Locuitorii unui sat din Kazahstan sunt afectaţi periodic de o boală ciudată
alte articole
Recent, locuitorii satului Kalachi, amplasat în centrul Kazahstanului, au fost cuprinşi de un fenomen inexplicabil: zeci de localnici s-au îmbolnăvit de o boală ciudată, de origine necunoscută. O situaţie de-a dreptul stranie: localnicii pur şi simplu adorm în mers şi rămân în stare de somnolenţă profundă timp două sau chiar trei zile la rând. Cadrele medicale sunt nedumerite, neputând să identifice şi să explice cauzele afecţiunii cu care se confruntă sătenii.
Cazuri similare au fost constatate şi anterior, dar au fost înregistrate în mod oficial doar în primavara anului trecut. Atunci, în jur de zece săteni cu vârste cuprinse între 14-70 de ani s-au adresat spitalului regional din Akmola, acuzând simptome de care ştiinţa nu a mai auzit până acum: stări de slăbiciune, leşin frecvent, somnolenţă persistentă, stare generală de rău, pierderea parţială a memoriei şi halucinaţii. Medicul neurolog din cadrul spitalului, care a observat îndeaproape starea bolnavilor, a specificat că pacienţii dormeau profund timp de de 2-3 zile la rând, neputând fi treziţi, iar când se trezeau nu-şi mai aminteau nimic. Situaţia seamănă cu un blockbuster fantastic şi ar fi fost de-a dreptul uimitoare, dacă nu era atât de gravă.
În ianuarie 2014, îmbolnăvirile s-au repetat din nou, dar au fost localizate doar în localitatea Kalachi. Oamenii au observat că boala se acutizează în special în perioada încălzirii bruşte. Iniţial, medicii au crezut că este vorba de o gripă sau viroză provocată de un virus necunoscut care afectează puternic sistemului nervos. Localnicii au început chiar să caute simptome similare la animalele din localitate, pentru a exclude posibilitatea contractării bolii de la acestea.
Experţii au efectuat cercetări minuţioase la faţa locului, printre care verificarea nivelului de radiaţie, care s-a dovedit a fi inferior normei admise şi a calităţii apei potabile, care corespunde de asemenea, standardelor cerute. Toţi pacienţii au trecut teste de identificare a nivelului de alcool în sânge, dar şi acestea au ieşit negative.
Locuitorii sunt de-a dreptul îngrijoraţi şi solicită trimiterea de urgenţă la Kalachi a unui grup de virusologi calificaţi, precum şi plasarea localnicilor afectaţi, în centrul regional medical pentru investigaţii mai detaliate. În cercul specialiştilor se vehiculează ideea că situaţia creată ar putea fi cauzată de o mină de uraniu, care a funcţionat în perioada sovietică.