Sânge suspect de infestare cu hepatită, transfuzat la Spitalul Judeţean Slatina
alte articole
După scandalul vaccinului antigripal toxic de la Cantacuzino, noi veşti proaste afectează sistemul medical. Spitalul de Urgenţă din Slatina, judeţul Olt, ar fi primit sânge infectat cu hepatită B de la Centrul de Transfuzii din localitate. Sângele a fost deja transfuzat unui pacient. Situaţia a fost semnalată chiar de Centrul de Transfuzii din localitate.
"Centrul de transfuzii, care nu este în subordinea spitalului, are obligaţia de a ne furniza sânge pentru a fi furnizat pacienţilor. Există suspiciunea că un donator al acestui centru e infestat cu virusul hepatic B. Este un donator multiplu, a donat sânge pe care centrul ni l-a livrat nouă ca bun, iar medicii l-au transfuzat la cel puţin un pacient care avea nevoie de sânge”, a declarat pentru B1 TV managerul Spitalului din Slatina, Andrei Iordache.
Conform gazetanoua.ro, Centrul de Transfuzie Sanguină Olt a informat, în urmă cu trei zile, comisia de hemovigilenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina că în 19 februarie la centru s-a prezentat un donator fidelizat, cu grup AB Rh pozitiv, cu cinci donări în antecedente şi monitorizat biologic, însă la ultima donare s-a identificat un titru crescut al antigenului HBs, ridicând suspiciunea unei infecţii cu virus HBs. Episodul anterior de donare s-a produs la începutul lunii decembrie, iar din sângele donatorului au fost livrate două produse către Spitalul Judeţean de Urgenţă, sângele fiind transfuzat.
Şefa centrului de transfuzii, medicul Ramona Leşnic, se apără, afirmând că s-a urmat punct cu punct procedura de recoltare.
„Pacientul vine, este chestionat în faţa medicului înainte de donare, semnează un formular, este investigat. Ăsta este riscul, de aceea transfuzia este o procedură la care se apelează în ultimă instanţă, nu este un moft. Este vorba de perioada de incubaţie a oricărei boli. Noi ne chestionăm donatorii, ei sunt obligaţi să ne răspundă la întrebări, sunt întrebări legate inclusiv de ce intervenţii chirurgicale au suferit, de ce stil de viaţă duc, însă nu avem siguranţa că nu ne mint”, a declarat Leşnic, citat de gazetanoua.ro
Pacientul care a primit transfuzia sângelui potenţial infestat este internat la secţia boli infecţioase a spitalului de urgenţă Slatina. Acestuia i-au fost recoltate analizele şi se aşteptă rezultatele, pentru a se vedea dacă se confirmă sau nu infectarea cu virusul hepatic B.
Conducerea Spitalului din Slatina a solicitat Ministerului Sănătăţii un control la Centrul de Transfuzie Sanguină şi arondarea spitalului, până la clarificarea situaţiei, la centrul din transfuzii din Craiova.