Raport OMS: Planeta se confruntă cu un „val alarmant” de cancer

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)
P. P.
04.02.2014

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că planeta se confruntă cu o creştere imensă a cazurilor de cancer în ultimii ani, iar boala continuă să se răspândească, notează BBC.com.

În prezent, numărul documentat al cazurilor de cancer se ridică la 19 milioane. Până în anul 2035 numărul bolnavilor de cancer este estimat să ajungă la 24 de milioane însă OMS spune că jumătate dintre acestea pot fi prevenite.

Doctorul Chris Wild, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului este de părere că „dificultăţile de tratare a cancerului cresc în mod evident. Costurile tratamentului pentru cancer au scăpat de sub control chiar şi în ţările cu venituri mari. Prevenţia este absolut necesară şi este unul din factorii ce au fost neglijaţi” până acum.

Conform unui raport pe tema cancerului din 2014 întocmit de OMS, cauzele majore ale cancerului sunt: „fumatul, infecţiile, consumul de alcool, consumul de zahăr, obezitatea şi inactivitatea, radiaţiile şi poluarea mediului şi a aerului”.

Multe din cauzele cancerului, precum fumatul, alcoolul, obezitatea şi inactivitatea, pot fi reduse în mod individual însă pentru ceilalţi factori precum radiaţiile şi poluarea aerului şi mediului, este nevoie de o schimbare pe scară largă. Una dintre cauzele majore ce duc la apariţia cancerului este „human papillomavirus (HPV)”, virus ce ar putea fi prevenit prin vaccinarea preventivă.

Doctorul Bernard Steward a explicat că multe dintre cauzele cancerului provin din obiceiurile nesănătoase ale oamenilor precum „consumul de alcool, ale cărui efecte directe le cunoaştem, şi ne referim la accidente de maşină sau la conflicte violente” însă acesta contribuie „şi la apariţia cancerului iar acest lucru nu este specificat”.

Un alt factor alarmant este regimul alimentar, se arată într-un studiu efectuat în Marea Britanie, conform căruia „o treime din cele mai întâlnite tipuri de cancer pot fi prevenite prin menţinerea unei greutăţi normale, o dietă sănătoasă şi prin activitatea fizică”.

Printre cele mai întâlnite obiceiuri ale lumii moderne ce pot conduce la cancer este şi fumatul – stă la baza tuturor formelor de cancer ale sistemului respirator. Pe lângă avantajele economice imediate, renunţarea la fumat mai aduce şi un beneficiu imens stării generale de sănătate.

Conform statisticilor, cancerul reprezintă atât în lume cât şi în România a doua cauză de deces. „Este clar că dacă nu acţionăm imediat pentru a reduce numărul oamenilor care se îmbolnăvesc de cancer, ne vom afla în mijlocul unei crize globale în tratamentul de cancer peste aproximativ două decenii”, a completat doctorul Bernard Steward.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor