Ce a întâlnit distrugătorul Donald Cook în Marea Neagră?

Departamentul de Stat a recunoscut că echipajul distrugătorului american Donald Cook a fost grav demoralizat după ce deasupra navei, aflată în Marea Neagră, a zburat un avion rus Suhoi-24 care nu transporta nici bombe şi nici rachete, ci numai un aparat de război electronic.
Andrei Popescu
01.12.2014

alte articole

Distrugătorul american Donald Cook. (Wikipedia.)
Andrei Popescu
01.12.2014

Departamentul de Stat a recunoscut că echipajul distrugătorului american Donald Cook a fost grav demoralizat după ce deasupra navei, aflată în Marea Neagră, a zburat un avion rus Suhoi-24 care nu transporta nici bombe şi nici rachete, ci numai un aparat de război electronic.

Pe 10 aprilie 2014, Donald Cook a intrat în apele din Marea Neagră şi pe 12 aprilie un bombardier tactic Su-24 a zburat deasupra navei declanşând un incident care, potrivit mai multor rapoarte media, a demoralizat complet echipajul de la bordul navei atât de mult încât Pentagonul a emis o plângere.

Donald Cook (DDG-75) este un distrugător de generaţia a IV-a dotat cu rachete ghidate. Armele sale principale sunt rachetele de croazieră Tomahawk, care au o rază de 2.500 de kilometri şi sunt capabile să transporte explozibili nucleari. Nava transportă 56 de rachete Tomahawk în modul standard, şi 96 de rachete în modul de atac.

Distrugătorul american este echipat cu cel mai recent Sistem de Luptă Aegis. Este un sistem integrat al armelor navale care combină atât sistemele de apărare antirachetă ale tuturor navelor într-o singură reţea, astfel încât să poată asigura detectarea, urmărirea şi distrugerea a sute de ţinte în acelaşi timp.

În plus, Donald Cook este echipat cu patru radare mari, a cărui putere este comparabilă cu cea a câtorva staţii radar. Pentru protecţie, acesta transportă peste 50 de rachete anti-aeriene de diferite tipuri.

Între timp, avionul rus Su-24 care a zburat deasupra distrugătorului Donald Cook nu transporta nici bombe şi nici rachete, ci numai un dispozitiv montat sub fuselaj, care potrivit ziarului rus Rossiiskaia Gazeta, conţinea un aparat electronic de luptă rus, denumit Khibini.

În timp ce avionul de vânătoare s-a apropiat de nava americană, aparatul electronic a scos din funcţiune toate radarele, circuitele de control, sistemele, transmisia informaţiilor, etc. de la bordul distrugătorului american.

Cu alte cuvinte, puternicul sistem anti-rachetă Aegis, conectat – sau pe cale să fie conectat – cu sistemele defensive instalate pe majoritatea navelor moderne ale NATO a fost închis, scos din funcţiune ca şi cum ai închide un televizor folosind o telecomandă.

Apoi, avionul rus Su-24 a simulat lansarea unui atac cu rachetă împotriva distrugătorului Donald Cook, care era practic atât surd cât şi orb. Ca şi cum ar fi executat un exerciţiu de antrenament, avionul rus – neînarmat – a repetat aceeaşi manevră de 12 ori înainte să se retragă.

După aceea, distrugătorul de generaţia a IV-a a schimbat imediat cursul către portul Constanţa din România.

De la acel incident, pe care media Occidentală l-a ascuns cu succes în ciuda faptului că a provocat reacţii pe scară largă printre experţii din industria apărării, nicio navă americană nu s-a apropiat de apele teritoriale ruse.

Potrivit mass mediei specializate, 27 de marinari de la bordul distrugătorului Donald Cook au cerut să fie eliberaţi din serviciul activ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor