Ierusalimul plin de baloane spion

Balon de spionat
Balon de spionat (Captură Foto)

Poliţia israeliană susţine că foloseşte baloane pentru a monitoriza situaţia de la sol, într-o încercare de a menţine controlul în Ierusalim, în contextul celui mai grav val de violenţe care a lovit oraşul în ultimul deceniu.

Astfel, poliţia a lansat baloane de supraveghere, echipate cu o cameră sferică rotativă, în sectorul estic al Ierusalimului şi în Oraşul Vechi – unde se află cele mai sensibile lăcaşe sfinte – pentru a monitoriza protestele şi pentru a reacţiona rapid împotriva acestora.

Ultimul val de violenţe a fost generat în momentul în care, la începutul lui noiembrie, zeci de soldati israelieni au invadat campusul moscheei Al Aqsa, gonind musulmanii care se rugau acolo, folosind gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Soldati au inchis poarta care permitea accesul inauntrul curtii campusului, refuzand accesul la mai putin de 50 de metri de acesta.

Moscheea Al Aqsa este una dintre cele crei locuri sfinte ale islamuli, fiind considerat, însă, şi cel mai sfânt loc al iudaismului.

Palestinienii sunt extrem de îngrjoraţi de baloanele de supraveghere.

Sheik Ikrima Sabri, imamul moscheei Al-Aqsa, a declarat că palestinienii sunt foarte obişnuiţi cu supravegherea aeriană a slujbelor din fiecare zi de vineri. Dar, el a adăugat că noul sistem de supraveghere deasupra zonelor rezidenţiale este o problemă.

Referindu-se la baloanele de spionaj care zboară deasupra caselor oamenilor, imamul a declarat că “sistemul încalcă, practic, dreptul oamenilor la intimitate. Există femei în case şi aceste maşinării le pot fotografia”.

Compania israeliană care produce sistemul aerostat Skystar 180 spune că baloanele pot rămâne în aer timp de 72 de ore şi sunt echipate cu camere foarte sensibile.

În ultima lună, 11 oameni au fost ucişi în cadrul atacurilor palestiniene care au urmat invaziei moscheei Al Aqsa, incluzând un atac asupra unei sinagogi din Ierusalim care au murit 5 oameni.

Evreii au voie să viziteze locul dar în baza unui acord respectat de mai mult timp, le este interzis să se roage acolo. Un număr tot mai mare de vizite din partea unor credincioşi evrei – o parte dintre ei dorind doar să se roage iar alţii să reconstruiască Templul din Ierusalim – a declanşat o serie de revolte violente din partea tinerilor palestinieni.

Violenţele recente au înrăutăţit relaţiile deja ostile dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Netanyahu l-a acuzat pe Abbas de incitare la recentele violenţe, datorită apelului făcut către palestinieni - de a-şi apăra locurile religioase. La rândul său, Abbas l-a acuzat pe premierul israelian că a contribuit la agravarea situaţiei permiţând vizite provocatoare din partea membrilor Knesset-ului şi ai partidului său, ca parte a campaniei acestora de a obţine dreptul de a se ruga în acel loc sfânt.

Baloanele cu heliu au fost folosite în războiul israelian din Fâşia Gaza din această vară, un conflict soldat cu moartea a peste 2.000 de persoane, în marea lor majoritate civili palestinieni. Amnesty Internaţional a acuzat recent Israelul de comiterea de crime de război în timpul acestui conflict, susţinând că armata israeliană a manifestat o “indiferenţă crudă” în atacurile sale asupra locuinţelor din zonă de coastă dens populată.

Mai mult, acest sistem de supraveghere nu va putea uşura tensiunile cât timp palestinienii se luptă pentru recunoaşterea statului Palestina şi în condiţiile în care Israelul nu dă semne că ar dori să accepte soluţia cu două state. În ciuda poziţiei israeliene, tot mai multe ţări îşi manifestă suportul pentru o recunoaştere oficială a Palestinei ca şi stat.

De asemenea, o altă sursă pentru inflamarea tensiunilor este reprezentată de programele israeliene de colonizare a unor bucăţi din teritoriile palestiniene, precum şi programele de dezvoltare a infrastructurii – apă, canalizare, curent, gaz – direct pe teritoriile pe care ar fi trebuit să existe statul palestinian.

Creatorii sistemului Skystar spun că acesta este folosit în prezent şi în Afganistan, Mexic, Tailanda, Canada, Rusia, în numeroase ţări din Africa şi a fost folosit şi în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia.

De altfel, baloanele fac parte dintr-o colecţie mai amplă de echipamente de supraveghere care include camere de securitate presărate în întregul Ierusalim, incluzând 320 de bucăţi în Oraşul Vechi, precum şi unităţi sub acoperire, forţe de ordine împotriva revoltelor şi servicii de colectare de informaţii.