Consiliul Europei îi solicită ministrului rus al Justiţiei să sprijine organizaţia Memorial

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a anunţat, joi, că i-a solicitat ministrului rus al Justiţiei să împiedice desfiinţarea organizaţiei ruse pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, ameninţată cu închiderea de autorităţile ruse, relatează Mediafax.

Făcând referire la importanţa simbolică şi culturală a organizaţiei, secretarul general a efectuat o vizită la sediul acesteia, unde şi-a manifestat sprijinul faţă de Memorial.

„Memorial este o organizaţie remarcabilă (...). Este foarte important pentru toate naţiunile să-şi protejeze trecutul, iar voi ajutaţi Rusia să facă aceasta”, a declarat Jagland.

Ministerul Justiţiei a făcut apel la Curtea Supremă, la sfârşitul lunii septembrie, solicitând dizolvarea organizaţiei, după ce aceasta a criticat poziţia Moscovei faţă de Ucraina.

Nominalizată anul trecut la Premiul Nobel pentru Pace, Memorial a fost fondată în 1989 de către foşti disidenţi, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, în memoria victimelor represiunii sovietice.

Având o istorie în colectarea dovezilor din timpul represiunii sovietice, organizaţia este un denunţător ferm al abuzurilor din Rusia, plătind uneori cu vieţi umane. În 2009, reprezentanta Memorial, Natalia Estemirova, a fost asasinată în timp ce investiga crimele extrajudiciare şi răpirile din Cecenia.

„Când am aflat că (ONG-ul) Memorial ar putea fi închis (...), am reacţionat imediat şi l-am sunat pe ministrul rus al Justiţiei pentru a-i spune că acest fapt trebuie împiedicat cu orice preţ”, a declarat Jagland.

Reprezentantul Consiliului Europei le-a transmis autorităţilor că fiecare stat membru trebuie să dezvolte legi care să sprijine ONG-urile, şi nu să pună presiune pe ele.

„Fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să aibă legi care dezvoltă şi ajută ONG-urile şi nu legi care pun presiune pe ele”, a subliniat el.

Sâmbătă, Memorial a efectuat modificări ale formei organizaţionale, pentru a fi în conformitate cu legea şi pentru a evita contextul legal citat de autorităţile ruse în vederea dizolvării acesteia.

Organizaţia era încriminată de autorităţile ruse în baza faptului că avea numeroase sedii care operează de-a lungul ţării sub umbrela unei organizaţii centrale, însă nu avea un birou central care să supravegheze toate operaţiunile ramurilor regionale.

În luna iulie 2014, ministerul Justiţiei i-a impus ONG-ului Memorial să se înregistreze în calitate de „agent străin”, o titulatură care datează din epoca sovietică. Începând de anul trecut, autorităţile de la Kremlin au aprobat o legislaţie prin care pot aplica această denumire organizaţiilor ce beneficiază de finanţare din străinătate şi întreprind o „activitate politică”.

De asemenea, ONG-urile pot fi amendate cu până la 7.500 de dolari, iar administratorii lor pot fi închişi timp de doi ani, dacă nu se înregistrează în mod voluntar ca „agenţi străini”. Ministerul Justiţiei are prerogativa de a aplica această etichetă ONG-urilor, aşa cum a făcut şi cu Memorial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe