Poroşenko: Limba ucraineană ar trebui să fie singura limbă de stat

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Limba ucraineană ar trebui să fie singura limbă oficială de stat în Ucraina, iar descentralizarea va face posibilă luarea în considerare şi a altor limbi caracteristice regiunilor, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

„Limba ucraineană ca limbă unică de stat este foarte importantă şi reprezintă un factor de consolidare a societăţii şi statului”, a spus Poroşenko într-un discurs pe tema situaţiei externe şi interne a Ucrainei.

Liderul ucrainean a mai declarat că „ideea descentralizării puterii va oferi un potenţial uimitor pentru a lua în considerare şi factorii specifici locali, incluzând credinţa, istoria, limba, religia sau tradiţiile.”

„Toate aceste lucruri ar trebui tratate cu respect, incluzând chestiunea limbii”, a spus el.

Parlamentul ucrainean a abolit în luna februarie o lege din 2012 care permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituţiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu vorbeşte o limbă minoritară.

Ca efect al acestei legi, limba rusă devenise limbă regională aproape în 13 din cele 27 de subdiviziuni administrative, inclusiv în capitala Kiev.

În prezent, estul Ucrainei continuă să fie zguduit de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi care sunt ajutaţi financiar şi militar de către Rusia.

Kremlinul a negat aceste acuzaţii, în ciuda dovezilor pe care Kievul şi aliaţii săi susţin că le au pentru a dovedi acest lucru, şi a fost penalizat de către SUA şi Uniunea Europeană printr-un set de sancţiuni economice care au lovit puternic economia rusă – de altfel afectată şi de preţurile tot mai mici la petrol şi o rublă aflată în depreciere faţă de dolar.