Preşedintele ales al CE: Rusia nu este partenerul nostru. Este o problemă strategică

Preşedintele ales al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, vineri, că Rusia nu mai este un partener al Uniunii Europene, ci a devenit „o problemă strategică” pentru Uniunea Europeană, relatează Mediafax.
Primul ministru al Poloniei, Donald Tusk, susţine o conferinţă de presă la finalul reuniunii „Prietenii Coeziunii”, Bucureşti, 1 iunie 2012. (www.gov.ro)
P. P.
29.11.2014

Preşedintele ales al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat, vineri, că Rusia nu mai este un partener al Uniunii Europene, ci a devenit ”o problemă strategică” pentru Uniunea Europeană, relatează Mediafax.

Tusk, fost premier polonez şi un activist vehement anti-comunism în tinereţe, a atras atenţia că Ucraina este „o miză” disputată de Europa şi Rusia, după ce Kievul a demarat procedura de aderare la NATO, în 2008.

„Din punctul de vedere al esenţei relaţiei dintre Rusia, Ucraina, Polonia şi Europa (...), după summitul NATO din 2008, de la Bucureşti, nu am avut nico îndoială că jocul geopolitic dintre Rusia şi Europa şi dintre Rusia şi Polonia va avea ca miză Ucraina”, a declarat Tusk.

Preşedintele ales al CE a subliniat că, pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi Rusia, Uniunea Europeană reprezintă o problemă, iar de aceea „trebuie să înţelegem” că Moscova nu este partenerul nostru strategic.

„Pentru preşedintele Vladimir Putin şi pentru Rusia de astăzi, Uniunea Europeană reprezintă o problemă. Şi trebuie să înţelegem, cred că suntem aproape de acest moment, că Rusia nu este partenerul nostru strategic. Rusia este problema noastră strategică”, a afirmat Tusk.

De asemenea, Donald Tusk a arătat că nu favorizează adoptarea unei ideologii federaliste pentru Uniunea Europeană, adăugând că principalele fundaţii ale blocului ar trebui să fie „substanţa şi valorile elementare”.

„Dacă sunt federalist în contextul european? Răspunsul este nu. Nu îmi plac ideologiile, nu îmi plac strategiile pe 20 de ani. Sunt nişte prostii. Trebuie să fii pregătit să reacţionezi la orice situaţie. Trebuie să aperi substanţa, valorile elementare”, a spus Tusk.

Modul în care Tusk conducea Uniunea Europeană este destul de diferit de cel al cancelarului german Angela Merkel, care a acceptat ocupaţia impusă de forţele ruseşti asupra teritoriilor ucrainene pentru o pace relativă cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor