OPEC "forţează" Rusia să-şi menţină producţia de petrol

Decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoarea de Petrol (OPEC) de a păstra aceeaşi producţie de petrol a forţat Rusia să nu efectueze reduceri proprii, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele rus, Igor Shuvalov, relatează Reuters.
Sonde petroliere (youtube.com)
P. P.
30.11.2014

Decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoarea de Petrol (OPEC) de a păstra aceeaşi producţie de petrol a forţat Rusia să nu efectueze reduceri proprii, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele rus, Igor Şuvalov, relatează Reuters.

Preţurile globale ale ţiţeiului au scăzut după această decizie ajungând la cea mai mică cotă din ultimii patru ani. Preţul ţiţeiului din Marea Nordului a scăzut vineri cu 2,43 de dolari până la 70,15 dolari pentru un baril.

Rusia este una dintre principalele producătoare de ţiţei din lume. Vânzările sale de ţiţei şi gaze naturale reprezintă jumătate din bugetul ţări, care este balansat atunci când ţiţeiul se află la cota de 100 de dolari. Scăderea preţurilor la ţiţei a lovit din greu economia Rusiei, care se află deja la limita recesiunii.

”Experţii afirmă că unul dintre principalele motive din spatele scăderii preţurilor este că unele ţări arabe producătoare de ţiţei… retrag ţiţeiul de şist de pe piaţa internaţională”, a declarat Şuvalov.

”Dacă astfel de acţiuni se petrec cu scopul de a fixa sau a confirma poziţia cuiva pe piaţă, nu ar trebui să facem nimic în acest moment pentru a ne diminua poziţia”, a adăugat acesta.

Boom-ul ţiţeiului de şist din Statele Unite, care a produs masiv ţiţei începând din 1986, a schimbat drastic piaţa globală petrolieră şi a stabilizat preţurile.

Cu două zile înainte de întâlnirea OPEC din Vienna, Rusia şi-a trimis delegaţia, condusă de Igor Secin, un vechi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi preşedintele producătorului rus de petrol Rosneft, în capitala austriacă pentru a participa la întâlnirile cu membrii OPEC.

Şuvalov a declarat că Rusia nu a cerut ca OPEC să-şi reducă producţia petrolieră.

Experţi ruşi au afirmat că este greu pentru ţară să-şi reducă producţia de petrol într-o perioadă scurtă de timp, de vreme ce climatul său dur şi geologia problematică fac dificilă oprirea sondelor de extragere.

Rusia doreşte să-şi menţină producţia petrolieră stabilă la 10 milioane de barili pe zi, în următorul an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor