Moldova votează. Europa sau Rusia?

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Astăzi în Moldova are loc un scrutin poate la fel de important cum a fost cel din România, de pe 16 noiembrie 2014. Urnele s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Primele rezultate vor fi anunţate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.

Cetăţenii moldoveni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege cei 101 membri ai Parlamentului, pentru un mandat de 4 ani. Astfel, în Parlamentul Republicii Moldova vor intra partidele şi candidaţii independenţi care trec de pragul de 6%, în baza unui sistem proporţional. Preşedintele ţării va fi desemnat de Parlament.

Referitor la scrutinul de duminică, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a declarat că este un scrutin complicat, "unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar, şi nu doar, acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm ca cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale".

Un sondaj publicat cu o săptămână înaintea alegerilor arăta că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova se află pe primul loc în opţiuni. Potrivit sondajului realizat în perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obţine 19,6%, PLDM (liberal-democraţi): 17,2%, PDM (democraţi): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care între timp a fost exclus din lista electorală), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%

Europa sau Rusia?

Potrivit analiştilor, miza alegerilor e uriaşă nu doar pentru Republica Moldova însăşi, ci şi pentru România, care a ajutat la securizarea parcursului european al Chişinăului. O stopare a acestei tendinţe pro-europene ar însemna apariţia unui focar de instabilitate la graniţa estică a României şi a UE.

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat joi că alegerile de duminică din Republica Moldova sunt “cruciale pentru confirmarea direcţiei europene a ţării” şi că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este cea mai bună alegere pentru înaintarea către un viitor mai bun pentru toţi moldovenii.

“Sunt cele mai importante alegeri de după obţinerea independenţei Moldovei. Cetăţenii trebuie să decidă dacă doresc să devină un stat european modern sau să rămână în afara Europei. Sunt convins că doar o abordare pro-europeană va garanta modernizarea ţării. Un viitor european va asigura pacea, democraţia, prosperitatea, solidaritatea şi justiţia pentru toţi cetăţenii moldoveni, fără excepţie, incluzând astfel şi minorităţile”, a mai declarat Daul.

Potrivit vicepreşedintelui PPE, Marian-Jean Marinescu, "Uniunea Europeană a descoperit Estul, însă nu acum, ci mai demult. Să ne amintim criza de gaze (...) energia este subiectul cel mai important (...) după părerea mea UE a făcut o eroare cu Nabuco, faptul că nu l-a susţinut cum trebuia. Eu cred că dacă exista Nabuco, dacă începea construcţia, Rusia nu făcea tot ceea ce a făcut. Sper că rezultatul va fi în favoarea Alianţei."

Vicepreşedintele socialiştilor europeni din PE, Victor Boştinaru a declarat că "Este la fel de important pentru UE şi pentru România ca Republica Moldova să-şi continue traseul european (...) perpetuarea influenţei Rusiei în Republica Moldova înseamnă instrumente în plus pentru Federaţia Rusă."

Reamintim că Partidul Patria a fost exclus din cursa electorală cu doar o zi înainte de alegeri. Reprezentanţii partidului afirmă că această excludere pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor de astăzi, dar, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase, a declarat că "Rusia este prezentă în alegerile din Republica Moldova, finanţând partide politice, finanţând politicieni mai mult sau mai puţin excentrici, şi încearcă să destabilizeze situaţia creând tot felul de focare de instabilitate, la fel cum a făcut-o şi în Ucraina şi în alte părţi".

Traseu ireversibil?

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană acum un an, la 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. În discursul său de atunci, Iurie Leancă se adresa concetăţenilor săi spunând:"Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!".

Recent însă, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a avertizat că în contextul geopolitic regional actual, presărat cu instabilitate şi presiuni externe inacceptabile, Moldova nu îşi permite să facă greşeli.

“De când Moldova şi-a schimbat cursul în 2009, doar PLDM a susţinut destinul european al ţării şi s-a asigurat că procesul integrării europene va fi finalizat. Cetăţenii europeni ar trebui să fie conştienţi de responsabilităţile care apasă pe umerii lor”, şi a avertizat că Uniunea Europeană îşi va intensifica parteneriatul cu Moldova doar în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău, după alegerile din 30 noiembrie, vor fi reprezentate numai de forţe politice pro-europene. El a adăugat că o coaliţie cu Partidul Comunist din Moldova va duce la o trădare a destinului european al ţării.

Alegerile vin în contextul în care partidele din coaliţia guvernamentală promovează o politică pro-europeană, în timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) şi Partidul Comuniştilor (Vladimir Voronin), din Opoziţie, susţin stoparea cursului pro-european şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii