Cât de "ruptă" e coaliţia? Explicaţii inedite de la lideri PSD-PNL / Cei din USR vorbesc despre "gogoşi" vândute românilor

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
07.10.2024

Războiul declaraţiilor între PSD şi PNL devine tot mai intens pe măsură ce se apropie de momentul în care românii vor merge la urne. Mai funcţionează sau nu coaliţia de guvernare? Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au explorat această temă cu invitaţii lor din emisiunea "Bună, România", respectiv liberalul Virgil Guran, social-democratul Florian Bodog şi useristul Remus Negoi.

Redăm mai jos o parte din dezbaterea din platoul B1 TV:

Radu Buzăianu: Domnule Virgil Guran, vă plângeaţi dumneavoastră că ar trebui cumva trecute tot felul de legi, de exemplu, în zona pensiilor militare şi aşa mai departe, aveaţi nişte preocupări de genul acesta şi continuaţi cu declaraţiile care dau această turnură vieţii, şi anume ruperea coaliţiei. Se discută despre această chestiune? Văd un titlu, "acum doar administrăm guvernarea" - e o declaraţie, cred, a domnului Stroe. Deci, vi se pare că e ceva ce stă în picioare guvernarea asta? De ce n-aţi luat în calcul să rupeţi această legătură cu PSD-ul, dacă decizia este că nu veţi mai merge împreună de acum înainte?

Virgil Guran (PNL): Vă daţi seama că acum, înainte de alegeri, când mai avem puţin până se termină această guvernare, ar fi un lucru rău să ne apucăm să rupem...

Radu Buzăianu: De ce? Alegătorii ar zice, uite că s-au rupt... Poate merge mai departe PNL-ul. Sunt de altă factură PNL-ul. Adică, pentru publicul dvs. poate ar fi un lucru bun.

Virgil Guran: Depinde, sunt şi oameni care vor stabilitate şi care or să spună, domnule, dar acum v-a apucat? De ce n-aţi făcut-o acum un an, acum doi ani? Şi aşa mai departe. Cred eu că în momentul de faţă sunt destule probleme în România, în zona noastră, inclusiv cu războaie, cu secetă, cu tot. Mai nou, avem şi inundaţii şi aşa mai departe. Începem să destabilizăm tot. Nu este cazul. Deci va funcţiona. Oamenii care sunt la guvern vor lucra, în Parlament, ceea ce este bun de votat, vom vota.

Dar, în acelaşi timp, vă spun sincer, această aroganţă pe care o au cei de la PSD nu poate să continue. Adică, li se pare că numai ei ştiu, numai ei fac, privesc de sus. Eu am mai trăit momente din astea. Acum nu vreau să exagerez, cu toate că exagerez acum, am mai trăit momente din astea când eram foarte tânăr şi eram locotenent în Armata Română, dar era înainte de 1989. Nu aşa se lucrează într-o coaliţie.

Radu Buzăianu: Domnule Bodog, aveţi o stare cumva de aroganţă faţă de partenerii dumneavoastră care devine din ce în ce mai insuportabilă? Asta deduc din ce spune domnul Guran. Mă refer la guvernare în general.

Florian Bodog (PSD): Eu nu văd să existe o astfel de situaţie, pentru că, practic, miniştrii colaborează între ei. Că există oameni care bagă băţul prin gard, dacă citiţi domnul Cozma, sau, mă rog, că există personaje, cum este domnul Rareş Bogdan, care vine şi spune că vor mări TVA, că nu cred că s-a referit la noi, ci că viitoarea coaliţie pe care domnia sa o vede, ca fiind de dreapta, e posibil să mărească TVA-ul, că nu-şi doresc decât o femeie pe listele din diaspora, astea cred că sunt lucrurile care supără.

Dar colaborarea între PSD şi PNL în ceea ce priveşte actul de guvernare eu nu cred că are de suferit în momentul de faţă şi, practic, continuă această coaliţie şi această guvernare pentru a asigura stabilitate şi pentru a asigura cele de trebuinţă traiului pentru perioada care urmează, care e o perioadă marcată de inundaţii, de seceta care a fost la un moment dat, de faptul că vine o perioadă friguroasă de iarnă în care oamenii trebuie să aibă ce să pună pe masă. Nu interesează cine cu cine se ceartă şi...

Răzvan Zamfir: Deci coaliţia este ruptă, da? Am în faţă declaraţia purtătorului de cuvânt al PNL: coaliţia PNL-PSD este ruptă.

Florian Bodog: Coaliţia nu este ruptă, coaliţia, după cum ştii... dacă era ruptă, ieşeau de la guvernare.

Răzvan Zamfir: Zice, "coaliţia PNL-PSD este ruptă, din punctul meu de vedere, noi administrăm în momentul de faţă guvernarea".

Florian Bodog: Din punctul dânsului de vedere, purtătorul de cuvânt. Punctul de vedere personal al unuia sau al altuia nu împiedică asta. A spus din punctul lui de vedere, n-a spus din punctul de vedere al PNL-ului. Nu cred că a spus din punctul de vedere al PNL-ului sau al PSD-ului, ci a spus din punctul domniei sale de vedere.

Răzvan Zamfir: Ionuţ Stroe spune "coaliţia este ruptă" şi, din punctul său de vedere, în momentul de faţă e doar administrată guvernarea. Când purtătorul de cuvânt al unui partid anunţă ruperea coaliţiei, e clar că din perspectiva respectivului partid, coaliţia este ruptă. Domnule Guran, ce zice purtătorul dumneavoastră de cuvânt?

Virgil Guran: Este ruptă din punct de vedere al relaţionării între noi. Dar coaliţia funcţionează pentru că trebuie să continuăm ceea ce avem de făcut. Deci, cu alte cuvinte, eu vă spun care este realitatea într-o activitate politică. Întotdeauna, dacă vrei să ai performanţe şi să meargă treaba, trebuie să ai şi o relaţie, să spunem, apropiată de înţelegere de nu ştiu, poate chiar de prietenie la un moment dat. Asta s-a rupt, această prietenie...

Răzvan Zamfir: Dumneavoastră, ce aţi înţeles, domnule Negoi, de la USR?

Remus Negoi (USR): Coaliţia este ruptă doar prin vorbe, prin gogoşi pe care ni le vând cei şi de la PNL şi de la PSD, cu toată simpatia pentru colegii mei senatori, dar...

Răzvan Zamfir: Îi simpatizaţi?

Remus Negoi: Sub nicio formă nu-i simpatizez atunci când încearcă să ne aburească cu astfel de chestiuni care sunt până la urmă pe nervii şi buzunarele noastre, ale tuturor. Pentru că atunci când vin şi spun sus şi tare "avem o coaliţie stabilă", noi de-asta am făcut coaliţie între PSD şi PNL ca să asigurăm stabilitatea ţării şi acum, cu puţină vreme înainte de alegeri, vii şi spui peste tot că nu mai există coaliţie, când de fapt ea există, ea a existat aproape întotdeauna, nu poţi să fii deloc credibil.

Încerci să păcăleşti, prin ceea ce spui, alegătorii care se uită la tine. Încearcă de fapt cei de la PNL să-i păcălească pentru că aceia sunt mai dezamăgiţi decât cei de la PSD şi atunci, prin astfel de manevre politice şi subterane şi supraterane, încearcă să lanseze ideea că de fapt nu mai există o coaliţie. Ba da, coaliţie există şi demonstraţia este cea pe care o vedem zi de zi: nu a plecat niciun ministru PNL din guvern, nu a plecat niciun secretar de stat, niciun subsecretar de stat, nu a plecat nimeni de acolo. Şi atunci, cum poţi să spui că nu există coaliţie când de fapt guvernarea are loc şi în momentul acela?

Radu Buzăianu: Aici e încurcătura în care stăm, pentru că vine aici şi spune domnul Guran că nu e ruptă, ne-a încurcat domnul Stroe cu ce a spus. Pentru că, în momentul când declari ruperea coaliţiei, cu toţii înţelegem din ideea de rupere exact ce înseamnă termenul rupere. De-aia vă spun, e încurcătura mare plecată de la purtătorul de cuvânt al PNL.

Virgil Guran: Purtătorul de cuvânt a spus clar că administrăm în continuare. Eu zic că s-a exprimat foarte bine purtătorul de cuvânt, că funcţionează, avem oameni în anumite funcţii care trebuie să-şi facă treaba.

Radu Buzăianu: Rămânem cu coaliţia în continuare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor