Şoşoacă, scoasă din joc. Fost şef CCR: E prima dată când se dă o astfel de decizie. Va fi complicat de motivat
Este prima dată când Curtea Constituţională dă o astfel de decizie, va fi destul de complicat să motiveze aşa ceva, a opinat, într-o intervenţie la Digi24, fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, referitor la invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă la prezidenţiale.
Jurnalistă: Ce ar fi putut să motiveze Curtea să respingă această candidatură a Dianei Şoşoacă? Are Curtea dreptul să analizeze pe fond candidatura unui politician?
Augustin Zegrean: Nu am întâlnit astfel de situaţii şi Constituţia nu dispune nimic în acest sens, nici regia de organizare a Curţii. În ceea ce priveşte această respingere, invalidarea candidaturii doamnei Şoşoacă, Curtea nu poate să aibă în vedere decât dispoziţiile din Constituţie, nu altceva.
Pentru că scrie în articolul 37 din Constituţie care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de o persoană ca să poată candida. Şi se face trimitere la articolul 16 unde spune că în demnităţile publice se pot ocupa de persoane având cetăţenia română şi domiciliul în România. Articolul 36 vorbeşte despre dreptul la vot, pentru că numai cetăţenii care au drept de vot au dreptul de a fi aleşi. Şi acolo vorbeşte din nou de vârstă de 18 ani la care cetăţeanul poate să voteze.
Şi mai este o interdicţie prevăzută în articolul 40 din Constituţie. Articolul 40 spune cine nu poate să facă parte din partidele politice. Printre acestea se numără judecătorii Curţii Constituţionale, Avocaţii Poporului, magistraţii, poliţiştii, militarii şi alte categorii de funcţionari în condiţiile legii. Deci, dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, nu îi se poate interzice să candideze, decât dacă se găsesc alte condiţii neîmplinite prin diverse legi.
Legea electorală vorbeşte despre ce trebuie să conţină dosarul de candidatură, toate documentele care trebuie depuse acolo. Şi se pare că doamna a îndeplinit aceste condiţii pentru că altfel nu ar fi trecut de verificarea de la Biroul Electoral Central. Nu i s-a reproşat că n-a adus semnături sau că semnăturile au fost false sau aşa ceva. Dacă lucrul acesta ar fi existat, s-ar fi oprit la Biroul Electoral Central şi nu ar fi mers mai departe. Sau, dacă remedia, putea să continue. Deci, nu ştiu la ce se vor opri judecătorii, cert este că trebuie să-şi justifice cumva această măsură, această decizie.
Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturilor, dar au fost date de BEC. Au fost contestate la Curte şi Curtea a menţinut hotărârea BEC-ului. De data aceasta, lucrurile sunt altfel. Au trecut de Biroul Electoral Central şi Curtea a fost cea care a spus că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Legea atât spune. Pentru a candida trebuie să îndeplineşti condiţiile prevăzute în articolul 37 din Constituţie.
Deci, va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe atât de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte. Dar, ce vreau să vă spun şi, apropo şi de decizia luată în seara asta, BEC-ul nu mai putea să treacă peste decizia Curţii, deşi încă nu este publicată în Monitorul Oficial, deci nu a intrat încă în vigoare. Dar, dacă mâine ar fi publicată, tot acolo ajungea. Cert e că BEC-ul nu mai avea soluţii astăzi.
Jurnalistă: Au fost două sesizări care o vizau pe Diana Şoşoacă. Una dintre aceste sesizări se referea la faptul că doamna Şoşoacă atentează la ordinea constituţională, că nu poate respecta Constituţia, că declaraţiile sale şi acţiunile sale politice ar pune în pericol ordinea constituţională din România. Se putea pronunţa Curtea pe fondul acestor acuzaţii?
Augustin Zegrean: Până nu a fost condamnată pentru ele, nu!
Jurnalistă: Prin urmare, trebuiau să existe nişte hotărâri judecătoreşti...
Augustin Zegrean: Hotărâri judecătoreşti prin care să se constate că a încălcat Constituţia, că a făcut, faptul că îi se reproşează acolo, că merge la Ambasada Rusiei. Şi atunci toţi cei care merg la o ambasadă ar trebui să aibă interdicţia aceasta, pentru că şi alţii merg la diverse ambasade. Nu ştiu dacă în Constituţia României este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România, cum nu este interzis să frecventezi alte instituţii sau ambasade străine.
Jurnalistă: În cazul de faţă, ne putem gândi la varianta în care judecătorii constituţionali au primit nişte informări de la serviciile secrete, nişte informări speciale care să o vizeze pe doamna Şoşoacă şi aşa s-a luat decizia, e o practică a Curţii în care se primesc astfel de informări şi deciziile Curţii se iau pe baza lor?
Augustin Zegrean: Nu! Nu ştiu, vă spun absolut sigur. Vă spun cum se zice, cu mâna pe inimă. Eu am fost 9 ani acolo, n-am primit nicio decizie, nicio informare de la niciun serviciu secret sau nesecret. Ba din contră, nu ne-au dat când am cerut anumite instituţii.
Jurnalistă: După decizia Curţii Constituţionale, ne putem aştepta ca şi Partidul doamnei Şoşoacă, SOS România, să primească interdicţie de a candida la alegerile parlamentare?
Augustin Zegrean: Mi-e greu să cred asta, pentru că, în urmă cu nici şase luni, li s-a aprobat să candideze la alegerile locale şi alegerile europarlamentare. Şi chiar au trecut de alegeri şi au câştigat câteva locuri acolo, nu ştiu, unu, două, mă rog, au fost primiţi acolo. Deci, nu cred că... numai dacă ştiu ei lucruri pe care noi nu le ştim şi care nu s-au spus niciodată, pentru că s-ar fi întâmplat în aceste cinci luni şi jumătate... Eu ştiu? Nu ştiu.