Căldura-i de vină... Cum explică ANI faptul că declaraţiile de avere ale politicienilor nu pot fi accesate?

Agentia Nationala de Integritate (Epoch Times România)
Ana Ion
02.07.2024

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a venit cu o "explicaţie" la faptul că portalul pe care ar trebui afişate declaraţiile de avere şi de interese nu funcţionează.

Instituţia susţine că situaţia este cauzată de defectarea sistemului de climatizare al serverelor ce asigură operarea acestuia şi că această situaţie nu exclude obligaţia publicării declaraţiilor pe pagina de internet a instituţiei sau autorităţii publice unde deponentul îşi desfăşoară activitatea.

ANI are o bază de date cu milioane de declaraţii de avere. Declaraţiile de avere se depun în luna iunie. Cele din 2024 ar fi trebuit să fi fost, deja, urcate pe portalul ANI. Însă exact în luna iunie când politicienii şi angajaţii plătiţi de la buget îşi depun declaraţiile de avere, portalul ANI s-a defectat.

Redăm comunicatul ANI

Având în vedere solicitările adresate Agenţiei Naţionale de Integritate în ultimele zile, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că nefuncţionalitatea Portalului declaraţiilor de avere şi de interese a fost cauzată de defectarea sistemului de climatizare al serverelor ce asigură operarea acestuia.

În vederea identificării surselor generatoare şi înlocuirea componentelor defecte, începând cu data de 17 iunie a fost necesară suspendarea în regim de urgenţă a funcţionării echipamentelor tehnice, pe întreaga durată a procedurii.

În consecinţă, au fost efectuate demersurile necesare de remediere a defecţiunilor survenite, iar în prezent, se desfăşoară procedura de repunere în funcţiune a serverelor ce asigură operarea Portalului declaraţiilor de avere şi de interese.

Precizăm faptul că defecţiunile apărute la nivelul Portalului nu afectează procedura de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese prin platforma e-DAI, care este funcţională.

În final, subliniem faptul că Portalul este punctul centralizator al declaraţiilor de avere şi de interese depuse de persoanele aflate sub incidenţa Legii nr. 176/2010.

Nefuncţionalitatea temporară a Portalului nu exclude obligaţia publicării declaraţiilor pe pagina de internet a instituţiei sau autorităţii publice unde deponentul îşi desfăşoară activitatea.

Agenţia Naţională de Integritate va informa opinia publică cu privire la momentul în care funcţionarea Portalului va fi restabilită şi acesta va deveni operaţional."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor