"E un obicei vechi în PSD" - Ciolacu ar putea fi "săpat" de rivalii din partid chiar în turul doi. Explicaţiile unui politolog

Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
05.07.2024

Marcel Ciolacu este într-o situaţie extrem de complicată în acest moment. Viitorul lui politic e nesigur. Şi problema nu e doar cu cine ajunge în turul doi, unde de 20 de ani candidatul social-democrat pierde în faţa candidatului de dreaptă, ci şi faptul că grupările din PSD care vor să scape de el ar putea "să nu apese pe acceleraţie" când se ajunge în finală, a opinat politologul Cristian Pîrvulescu, care susţine că e vorba de "un obicei vechi în PSD".

"Trebuie să înţelegeţi că domnul Ciolacu nu este un lider autoritar. Nu aşa şi-a construit puterea. Faţă de alţii, care au venit pe scurtătură, au ajuns repede la putere, sprijiniţi de cei care erau înaintea lor la putere. Cel mai bun exemplu este Ponta. Victor Ponta a fost preluat de Adrian Năstase, a fost repede propulsat şi a ajuns foarte repede preşedinte de partid. Foarte tânăr şi foarte repede. E o scurtătură. În schimb, Ciolacu are o carieră de 30 şi ceva de ani în partid. O ia pas cu pas: militant, consilier local, viceprimar, parlamentar şi aşa mai departe. E parlamentar doar de 12 ani, adică, sigur, înseamnă 3 mandate, dar nu înseamnă o istorie extraordinară. A ajuns, de altfel, în condiţiile astea destul de repede ministru şi a înţeles foarte bine, în umbra lui Liviu Dragnea, cum se poate controla partidul", a declarat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Potrivit analistului politic, Ciolacu a înţeles care sunt grupurile din partid, ce rol au grupurile locale, şi a devenit, încetul cu încetul, un reprezentant mai întâi al unora şi apoi un numitor comun al tuturor grupărilor locale care contează.

"Aşa a devenit preşedinte de partid, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi apoi preşedinte de partid, moştenitorul, în condiţii foarte complicate, al doamnei Dăncilă în 2019. Deci nu îşi va asuma niciodată un conflict direct şi tăios cu prietenii săi politici, pentru că cei doi, Grindeanu şi Tudose, sunt prieteni, au o istorie împreună. Dar, pe de altă parte, evident, în politică, prieteniile sunt scurte şi durează doar până când apare o oportunitate. Şi înţelege foarte bine de ce. Pentru că dacă ar rămâne prim-ministru, ar rămâne preşedinte de partid până la sfârşitul mandatului de prim-ministru, patru ani. Şi ar dori foarte mult acest lucru, îşi doreşte puterea, sunt de acord. Ar dori să fie preşedinte, dar să aibă garanţii, aproape de 100% că va fi preşedinte. Nimeni nu-i poate oferi aceste garanţii. În acest moment, nu", a precizat Cristian Pîrvulescu.

Problemele lui Ciolacu

"Candidatura lui Mircea Geoană, chiar şi cu scandalul de plagiat, este o problemă. Doamna Lasconi, dacă ne uităm la încredere, vedem că are notorietate, nu foarte mare, dar încredere aproape cât domnul Ciolacu, deci poate să crească. Şi asta creează foarte multe probleme.

Pe de altă parte, ipoteza Simion a fost distrusă de alegerile locale, pentru că noi, aşa, cu 6%, nu suntem în 2000, nu vorbim de PRM şi de Corneliu Vadim Tudor, cu 6% nu ajungi în turul 2. Nu ai maşinăria care să te împingă în turul 2. Deci, în turul 2 avem în momentul de faţă posibilitatea de a avea în afara PSD-ului pe Mircea Geoană, Ciucă, Lasconi sau altcineva care să aibă profilul asemănător doamnei Lasconi. Şi asta dă emoţii. Pentru că voturile "împotriva" PSD, ştiţi aritmetic, sunt mai multe decât cele "pentru", la turul 2.

Şi mai e ceva: dacă domnii aceştia din PSD (Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu - n.r.) vor să scape de domnul Ciolacu, s-ar putea să nu apese pe acceleraţie la turul 2. E un obicei vechi în PSD ca la turul 2 să nu se apese pe acceleraţie, pentru că au alte priorităţi decât preşedintele României."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor