Petiţie online: Fanii naţionalei vor rejucarea meciului pierdut cu Olanda la Euro 2024. Acuză arbitraj incorect

Un suporter al naţionalei României a iniţiat o petiţie online, semnată de aproape 22.000 de persoane, prin care se cere rejucarea meciului pierdut cu Olanda la scorul de 3-0, din optimile Euro 2024, din cauza “arbitrajului incorect” al germanului Felix Zwayer.
Autorul petiţiei susţine că în timpul acestui meci “au existat numeroase incidente care au pus la îndoială corectitudinea şi echitatea jocului”.
Două dintre deciziile brigăzii conduse de centralul german Felix Zwayer au nemulţumit microbiştii români. În prima repriză, Vasile Mogoş a fost lovit violent de Denzel Dumfries şi nu a mai putut continua jocul, dar olandezul nu a fost sancţionat nici măcar cu un cartonaş galben. În minutul 81, la scorul de 1-0, Valentin Mihăilă a scăpat pe un contraatac periculos, însă a fost oprit, Zwayer văzând anterior un joc periculos la Denis Alibec, relatează Bizbrasov.ro.
Textul petiţiei adresate UEFA mai susţine:
“Înţelegem că UEFA se străduieşte să asigure un mediu de joc echitabil şi corect pentru toate echipele. Prin urmare, solicităm în mod respectuos ca UEFA să ia în considerare posibilitatea de a se rejuca meciul. Apreciem eforturile continue ale UEFA de a promova sportivitatea şi fair-play-ul în fotbal”.
Totuşi, potrivit site-ului citat, demersul microbiştilor români nu are însă, nicio şansă de succes, în condiţiile în care Articolul 57 din regulamentul UEFA, pe subiectul “admisibilitatea contestaţiilor”, prevede ca, mai întâi, să fie depusă o plângere oficială “de către asociaţiile membre”, în acest caz, FRF, nicidecum de către nişte suporteri.
De asemenea, Articolul 9 din Regulamentul UEFA, intitulat “Domeniul disciplinar al deciziilor luate de arbitru”, şi la care se referă punctul C din articolul 57, citat mai sus, prevede:
- Deciziile luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive şi irevocabile şi nu pot fi revizuite de organele disciplinare ale UEFA.
- În cazurile în care o decizie a arbitrului implică o eroare evidentă (cum ar fi identificarea greşită a persoanei penalizate), organele disciplinare pot revizui numai consecinţele disciplinare ale acestei decizii. În cazul unei identificări greşite, în conformitate cu prezentul regulament, procedurile disciplinare pot fi iniţiate numai împotriva persoanei care a fost, de fapt, vinovată.
- Contestaţia împotriva unui avertisment sau a eliminării de pe teren după două avertismente este admisibilă numai dacă eroarea arbitrului a fost de a identifica greşit jucătorul.
- În cazul unor abateri grave, pot fi luate măsuri disciplinare chiar dacă arbitrul şi asistenţii săi nu au văzut evenimentul în cauză şi, prin urmare, nu au putut să întreprindă nici o acţiune.
- Prevederile prezentului Regulament cu privire la contestaţiile împotriva rezultatelor meciurilor afectate de decizia unui arbitru, care a reprezentat o încălcare evidentă a normei, rămân aplicabile.