Călătorind, descoperim valori universale şi cultura altor popoare

Fiord în Norvegia (Pixabay.com)
Simona Milea
01.08.2019

Călătoriile pot îmbunătăţi calitatea vieţii, fiind cel mai bun remediu pentru a diminua oboseala fizică şi mentală. Este, de asemenea, un ajutor terapeutic pentru suferinţele sufletului, deoarece, în plus faţă de reîncărcarea bateriilor şi de oxigenare, vă puteţi pune ideile în ordine. În mod sigur, după ce aţi călătorit, nu veţi mai fi aceeaşi persoană.

Este bine să călătoriţi pentru a vă schimba "chipul" zilnic, să vă distraţi şi să vă exersaţi hobby-urile preferate. Este o oportunitate să vizitaţi prieteni vechi sau să întâlniţi oameni noi. Pe scurt, trebuie să călătoriţi atunci când primiţi semnale că este timpul pentru o oprire sau o schimbare. În general, persoanele care călătoresc sunt mai flexibile şi mai creative. Acest lucru se datorează faptului că o călătorie implică rezolvarea problemelor mici sau mari.

Unul dintre marii nutrienţi ai inteligenţei este să vă expuneţi la experienţe noi. Aceasta vă aduce noi cunoştinţe şi, în plus, vă obligă să rearanjaţi ceea ce ştiţi deja, să înţelegeţi şi să vă adaptaţi la ceea ce nu ştiţi. Unele studii ştiinţifice au descoperit că voiajele vă fac mai inteligenţi. Totodată, în timpul călătoriei vă confruntaţi cu provocări şi trebuie să deveniţi mai flexibili. Trebuie să vă adaptaţi la alte spaţii, obiceiuri şi dinamici diferite în afara celor obişnuite. Într-un cuvânt, aceasta vă scoate din zona dvs. de confort şi creierul ne avertizează.

”Călătoria este un exerciţiu cu consecinţe fatale pentru prejudecăţi, intoleranţă şi îngustarea minţii”. (Mark Twain)

Puteţi oricând să alternaţi zile de plajă sau activităţi în aer liber cu vizite la muzee şi pe site-uri culturale care vă prezintă istoria altor locuri, obiceiurile sau curiozităţile lor. Unele detalii ar putea fi păstrate în amintire chiar toată viaţa.

Un excursionist bun trebuie să aibă o minte deschisă şi dorinţa de a învăţa lucruri noi. Având curiozitatea de a explora diferite locuri, situaţii şi oameni, puteţi dobândi o mulţime de cunoştinţe şi abilităţi de interacţiune. Amintiţi-vă întotdeauna să profitaţi la maximum de această experienţă, pentru că nu ştiţi dacă o veţi mai repeta.

”Omul care a început să trăiască mai profund în interior, începe să trăiască mai simplu în afară”. (Ernest Hemingway)

Călătoriile sunt o modalitate de a cunoaşte alte moduri de trai, de a vă descoperi în situaţii neprevăzute şi totodată vă aduc multe bucurii. Călătoriile schimbă viaţa şi percepţia asupra lumii şi ar putea deveni o necesitate. Călătoriile ne ajută să învăţăm lucruri noi şi să avem alte valori. De aceea dorim să cunoaştem minunile planetei noastre, oricât de departe sau de aproape ar fi ele.

”Călătoriile sunt la tinereţe o parte din educaţie, iar la bătrâneţe o parte din experienţă”. (Francis Bacon)

Lecţiile pe care le oferă călătoriile sunt nenumărate, iar valorile pe care ni le oferă le putem aplică ulterior în viaţa noastră. Este foarte bine dacă tot ceea ce am învăţat împărtăşim cu vecinii noştri, şi acest lucru ne va îmbogăţi pe toţi.

”Călătoriile ne învaţă să fim toleranţi”. (Benjamin Disraeli)

Avem posibilitatea să cunoaştem cultura diverselor locuri vizitând, călătorind şi putem asimila ceva nou de fiecare dată. Prin experienţă personală învăţăm, iar viaţa ne este prezentată ca un grup de evenimente şi conexiuni personale ce curg într-o linie de timp. Cunoscând cultura altor popoare şi vizitând locuri frumoase, uimitoare, unele fiind creaţii ale naturii, realizezi că unele lucruri care anterior erau importante, vor deveni doar o mică curiozitate sau plăcere. Situaţiile neprevăzute ce apar în viaţă, vor fi stocate undeva, fără a afecta cursul vieţii tale. Înveţi că ceea ce este necesar este relativ. Trebuie să realizezi că eşti norocos că trăieşti, că vezi şi înveţi ridicându-ţi planul spiritual. Iar pentru asta trebuie să avem o minte deschisă să putem să ne punem în locul celeilalte persoane cu care luăm contact, pentru a putea înţelege punctul ei de vedere.

”Minţile sunt ca paraşutele. Lucrează numai când se deschid ”. (Thomas Dewar)

Vom învăţa că amintirile sunt create de oameni, nu de locuri. Acest lucru îl va spune un arhitect. Cunoscând alte culturi, absorbiţi-o, conectaţi-vă cu ea pentru a o înţelege. Fiţi conştienţi de moment şi de ceea ce trăiţi. Lumea este un loc incredibil, este un grup de culturi şi idei mai mult sau mai puţin bune şi trebuie să faceţi diferenţa.

Călătoria te învaţă să spui la revedere fără durere”, pentru că la următoarea destinaţie vei cunoaşte noi persoane şi experienţe de neuitat.

O călătorie ar trebui să fie o necesitate pentru oricine. O experienţă îţi va schimba modul în care vezi viaţa şi lumea din jurul tău. Vei vedea totul mai clar, vei putea discerne între bine şi rău, iar cel mai important lucru este că mintea şi inima se vor deschide. Poţi fi mai sincer cu ceilalţi, iar lucrurile triste le vei putea trece mai uşor.

Pe scurt se poate spune că ”marea călătorie” a vieţii nu este altceva decât o excursie în sine, o cunoaştere a vieţii cu principiile sale corecte - bunătate, toleranţă, altrusim - ce ne vor ghida calea.

Călătoriţi şi cunoaşteţi cât mai mult pentru a vă ridica planul spiritual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor