Chittorgarh, cetatea care domină dealurile Indiei (video)


Fortul Chittorgarh este una dintre cele mai mari fortăreţe din India şi cea mai întinsă din statul Rajasthan.
Fortul Chittorgarh este una dintre cele mai mari fortăreţe din India şi cea mai întinsă din statul Rajasthan. (Facebook.com/Epoch Times paris)

Suntem în căutare permanentă de locuri care dintre care mai exotice, mai fascinante, chiar dacă unele dintre ele sunt realizate de mâna omului şi nu de către mama natură! Astăzi vă prezentăm Fortul Chittorgarh, una dintre cele mai mari fortăreţe din India şi cea mai întinsă din statul Rajasthan.

Cetatea, ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construită în secolul al VII-lea şi abundă în palate, porţi gigantice, ziduri medievale, temple, clădiri istorice şi turnuri comemorative.

Chittorgarh a fost capitala regatului Mewar, unul dintre multele state mai mici ce s-au unit pentru a forma India de azi. Dar fortul, abandonat la jumătatea anilor 1500, a rămas încă în picioare pentru a aminti de acele vremuri în care teritoriul indian era dominat de state puternice.

Această fortificaţie, o adevărată personificare a cavalerismului şi mândriei vechilor conducători indieni, are o lungă poveste în spate ce împleteşte romantismul, curajul, determinarea şi sacrificiul. În interiorul ei, există o bogăţie de clădiri cu o arhitectură fascinantă, istorisind povestea unei naţiuni cu o vastă cultură şi a unei civilizaţii mult mai avansate decât s-ar fi crezut vreodată. Se crede ca fortul ar fi fost numit Chittorgarh după conducătorul Chitrangada Mori, pentru că pe monedele din India este inscripţionat chipul său.

Accesul în acest fort se făcea prin intermediul uneia dintre cele şapte porţi existente. Structura fortificaţiei se întinde pe mai bine de 200 de hectare şi, prin urmare, a fost nevoie de mai multe puncte de acces. Aceste porţi mai jucau un alt rol: erau în acelaşi timp puncte de apărare întărite ce puteau rezista chiar şi celor mai puternice atacuri.

În interiorul fortului Chittorgarh se găsesc mai multe temple cu nume greu de pronunţat: Sammidheshwara, Jain, Kalika Mata, Neelkanth Mahadev, Meerabai şi Kumbha Shyam. De asemenea, aici mai pot fi vizitate vechile rezervoare de apă Bhimtal şi Gaumukh iar deasupra tuturor acestor construcţii se ridică turnurile construite în onoarea victoriilor obţinute de rajii ce au condus acest fort. Cele mai cunoscute sunt Vijay Stambh şi Kirti Stambh însă mai există şi altele ceva mai mici.

O particularitate a fortului: maimuţele nu lipsesc, ceea ce face ca orice mişcare a călătorului să fie observată cu mare băgare de seamă. În India, maimuţele sunt protejate de Actul de Protecţie a Faunei din 1972, fiind considerate sacre în religia hindusă.