"Nu Distrugerii Palatului Stirbei" - apel pentru salvarea patrimoniului Capitalei

Palatul Stirbei
Palatul Stirbei (commons.wikimedia.org)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a iniţiat o petiţie pe internet, pentru salvarea grădinilor Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, Bucureşti, aflate în pericol să fie distruse pentru construirea unui uriaş centru comercial.

Petiţia constituie practic un apel către consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, cărora cetăţenii le cer să nu avizeze proiectul. Reamintim că, dacă această construcţie va primi undă verde de la municipalitate, pe cei 5000 de mp aferenţii grădinii Palatului se va ridica o construcţie de peste 32.000 mp pătraţi construiţi. Potrivit opozanţilor acestui proiect, pe lângă faptul că acest proiect le-ar mai răpi bucureştenilor din şi-aşa prea puţinul spaţiu verde, există riscul ca săpăturile la fundaţii să afecteze grav palatul - neconsolidat - şi construcţiile de patrimoniu din jur.

Vineri, anterior lansării acestei petiţii, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) au organizat o întâlnire cu bucureştenii, pentru a discuta despre proiectul de centru comercial propus a fi dezvoltat la Palatul Ştirbei. Cu această ocazie cele două organizaţii au colectat 240 de sesizări semnate de cetăţenii prezenţi la întâlnire, adresate instituţiilor responsabile cu avizarea şi aprobarea proiectului de centru comercial la Palatul Ştirbei (Agenţia de Mediu Bucureşti, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Primăria Bucureşti şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti), prin care se cere respingerea acestuia.

Mai multe informaţii pe acest subiect, inclusiv o trecere în revistă a problemelor ridicate de proiect, opinii ale participanţilor la întâlnire etc. puteţi accesa aici.

Prin sesizările lor, opozanţii proiectului au atras atenţia autorităţilor că centrul multifuncţional (mall plus complex de locuinţe) ar urma sa fie construit pe o zonă verde, nu respectă legea, nu respectă regimul de înălţime, nu respectă normele de densitate a construirii, aglomerează traficul şi face imposibilă activitatea normală în Facultatea de Arte, reducând lumina pe latura cu strada Banului. Totodată, forma actuală a proiectului se întemeiază pe o serie de ilegalităţi.

Deşi abia lansată, petiţia a strâns peste 900 de semnături.

Redăm, în continuare, câteva dintre comentariile celor ce şi-au dat semnătura pentru salvarea grădinilor de pe Calea Victoriei.

"Ce se întâmplă în ROMANIA e strigător la cer.Cum e posibil ca cineva să se poată gândi la distrugerea unei clădiri cu atâta istorie pentru a construi un mall???!!!!", îşi motivează un bucureştean gestul de a semna petiţia.

"Am semnat pentru protejarea spaţiului verde al oraşului (care este ciuntit periodic) şi protejarea acestui monument istoric-Palatul Ştirbei . Am semnat deoarece iubesc Bucureştiul şi îmi pasă de ce se întâmplă cu acest oraş mutilat mai ales în ultimii 30 de ani : întâi de Ceauşescu prin demolări megalomane, apoi de urmaşii lui după revoluţie, care au distrus în primul rând spaţiul verde al oraşului.", scrie o altă persoană.

"Clădirile vechi, frumoase sunt valoroase prin timpul care a trecut peste ele, prin ele. Nici o casă nouă, nici un obiect nou nu vor avea aceeaşi valoare, oricâte proceduri de patinare le-am aplica. E dureros să vezi cum, rând pe rând, case vechi, boiereşti, cu parter înalt şi marchize sunt lăsate până cad "în genunchi" şi apoi mor, în locul lor înălţându-se clădiri reci din sticlă şi inox. Cât despre un palat, ce să mai vorbim?! Grădina din spatele Palatului Ştirbei din Calea Victoriei ar putea fi o insulă de aer curat, de linişte, verdeaţă. Au fost câteva spatii înverzite în timp dar ucise ulterior de clădiri înalte, monstruoase: Dacia colţ cu Victoriei, Berthelot -lângă catedrală etc. Să înţeleg că orice spaţiu pe care au mai rămas arbori trebuie construită o clădire? Avem atâtea mall-uri în Bucureşti. Nu trebuie să mai distrugem parcuri sau palate pentru a mai turna încă nişte tone de beton.", mai adaugă un alt semnatar/semnatară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne