Muzeul Mozaicurilor din Istanbul - exponate din epoca bizantină
alte articole
În spatele Moscheii Sultanahmet (sau Moscheea Albastră) se găseşte Muzeul Mozaicurilor în care sunt expuse mozaicuri ce datează în cea mai mare parte din secolele IV-VI şi care a fost construit în perimetrul Arasta (piaţa meşteşugarilor) cu scopul de a produce beneficii care să acopere cheltuielile moscheii.
Săpăturile arheologice efectuate în perioada anilor 1935-1938 au scos la iveală mozaicuri care, după restaurare au fost expuse în muzeu. Apoi în anii ce au urmat, au fost aduse şi alte mozaicuri descoperite cu ocazia săpăturilor efectuate în diverse alte locuri.
Muzeul găzduieşte, de fapt, doar o parte din mozaicurile care au aparţinut salonului principal şi curţilor vechiului Palat Bizantin, ce se întindea pe terenul dintre Moscheea Sultanahmet şi malul mării, zonă în care continuă executarea de lucrări şi săpături arheologice.
Aceste mozaicuri înfăţişează, în cea mai mare parte, scene de vânătoare şi jocuri, personaje mitologice şi animale sălbatice, precum şi aspecte din viaţa cotidiană, materialele folosite fiind: lut ars, pietre şi sticlă colorată.
Muzeul Mozaicurilor este o reminescenţă a ceea ce era pe vremuri Marele Palat al Bizanţului, reşedinţa imperială a conducătorilor Bizanţului, care stăpâneau teritoriile ce se întindeau din Iran până în Italia. Marele Palat al Bizanţului (actualul Muzeu al Mozaicurilor) a fost construit în timpul împăratului Constantin (306-337).
Palatul a suferit distrugeri mari în timpul Revoltei Nika din anul 532, însă Împăratul Justinian (527-565) l-a refăcut, iar cei care au urmat l-au extins. În timpul Cruciadelor, în anul 1204, palatul este jefuit, apoi abandonat în perioada bizantină târzie.
Începând cu secolul al X-lea monarhii au început să locuiască în palate mai mici precum Magnaura şi Blacherna, abandonând palatele mari datorită costurilor ridicate ale acestora.
Rămăşiţele construcţiilor din perioada bizantină au fost acoperite de pământ. Ruinele rămase din acea perioadă au fost descoperite cu ocazia excavărilor efectuate în această zonă în timpul construcţiei Moscheii Albastre.
Mozaicurile aflate pe podeaua Marelui Palat al Bizanţului (actualul Muzeul al Mozaicurilor) au fost găsite la câtiva metri sub pământ în timpul excavaţiilor efectuate în timpul construcţiei Bazarului Otoman, între anii 1935-1938 şi 1951-1954. Exponatele din Muzeul Mozaicurilor alcătuiesc un perimetru de 250 m.
Muzeul a fost deschis publicului în anul 1953. Restaurarea şi conservarea mozaicurilor au fost finalizate între 1983-1997, cu ajutorul Ministerului Culturii din Turcia şi al Academiei de Ştiinţe din Austria. Merită să vizităm acest loc încărcat de multă istorie şi artă pentru a putea admira şi înţelege puterea de creaţie a diferitelor epoci îndepărtate ce se remarcau prin înţelepciune şi cunoaştere.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.