Căile ferate secundare, la "fier vechi". Navetiştii se fac biclişti

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum ce prevede ca reţeaua naţională feroviară să se reducă la aproximativ 6.200 kilometri de cale ferată (n.r. – 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km câţi sunt în prezent).
Gara de Nord, trenuri şi călători (Epoch Times România)
Loredana Diacu
26.06.2014

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum ce prevede ca reţeaua naţională feroviară să se reducă la aproximativ 6.200 kilometri de cale ferată (n.r. – 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km câţi sunt în prezent).

Măsura este cuprinsă într-un memorandum privind „măsuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României” măsuri care, conform iniţiatorilor proiectului, sunt necesare pentru aprobarea Master Planului General de Transport al României.

Documentul a fost redactat de către consultatul american AECOM, iar "pe masa Guvernului" ar fi ajuns, prima oară, în şedinţa din 28 mai, când a fost discutat „într-o primă lectură“, informează capital.ro.

Măsura reducerii reţelei naţionale echivalează cu închiderea căilor ferate secundare. Pe cei 4.000 km de reţea care vor fi destinaţi închiderii nu se mai pot face investiţii pentru că se consideră că durata de amortizare a investiţiilor este mai mare decât durata de exploatare, acele linii fiind, în consecinţă, condamnate la distrugere, atrag atenţia specialiştii.

La rândul lor, autorităţile locale nu au dreptul să cheltuiască niciun ban pentru infrastructura feroviară, nici pentru serviciile de transport feroviar de călători, aşadar, chiar dacă liniile secundare s-ar transfera de la statul care nu mai vrea să bage bani în ele la autorităţile publice locale, acestea nu au prevederea legală să susţină o activitate în acest sens, ceea ce va duce la închiderea acestora.

„Să vii cu propunerea să închizi linii care unesc localităţi, oraşe... este o aberaţie. Pe ceea ce ei au scris, nimeni nu mai face investiţii. Cei 4.000 km de reţea urmând a fi destinaţi închiderii, din fonduri publice nu se mai pot face investiţii pentru că se consideră că durata de amortizare a investiţiilor este mai mare decât durata de exploatare. Şi aşa, acele linii sunt condamnate la distrugere“, a declarat Ştefan Roşeanu, consultant pe segmentul de transport feroviar la Bruxelles.

„Aşa ceva nu poate fi acceptat. E un paradox. Europa se dezvoltă pe acest segment, iar la noi se închide. Probabil că europenilor le convine... noi să rămânem doar cu coridoarele. Că înţeleg că de la Comisia Europeană a venit această idee. Este clar că nimeni nu poate aproba aşa ceva”, spune şi Florin Dobrescu, preşedintele Federaţiei Sindicale „Drum de Fier“.

Conform unor specialişti citaţi www.railwayinsider.eu, raportul AECOM mai are o problemă şi anume, acesta conţine date din 2011 doar de la CFR Călători şi CFR Marfă nu şi de la CFR SA aşa cum ar fi fost adecvat în elaborarea unui proiect de Master Plan cu implicaţii directe asupra activităţii tuturor celor trei companii.

Ca şi opţiuni pentru liniile ce vor fi închise, Memorandumul guvernului propune artere pietonale sau piste pentru biciclişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor