Guvernul "pune pe butuci" reţeaua feroviară de stat: mii de ceferişti vor fi concediaţi

Guvernul pare hotărât să pună pe butuci reţeaua feroviară de stat, peste 10.000 de kilometri de cale ferată urmând să fie închişi. Pe agenda Guvernului este discutarea unui act referitor la posibilitatea ca reţeaua naţională de cale ferată să se reducă la aproximativ 6.200 de kilometri, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă a mii de angajaţi din industria feroviară.
Bifurcaţie de cale ferată (Epoch Times România)
Flori Mladin
10.06.2014

Guvernul pare hotărât să "pună pe butuci" reţeaua feroviară de stat, peste 10.000 de kilometri de cale ferată urmând să fie închişi. Pe agenda Guvernului se află discutarea unui act referitor la posibilitatea ca reţeaua naţională de cale ferată să se reducă la aproximativ 6.200 de kilometri, ceea ce va duce la pierderea locurilor de muncă a mii de angajaţi din industria feroviară.

Executivul a început deja discuţiile la memorandumul privind “Măsurile pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României necesare pentru aprobarea Master Planului General de Transport al României”.

Memorandumul, care este elaborat de Ministerul Transporturilor şi a fost avizat de Ministerul Fondurilor Europene, propune o reţea naţională de 6.200 de kilometri, adică 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km cât există în prezent, restul urmând să fie închiriată sau vândută.

Până în prezent, reţeaua căilor ferate nu a constituit un obiectiv prioritar pentru guvernanţi, nu s-au făcut investiţii importante şi nu au fost elaborate proiecte de infrastructură feroviară care să situeze România în rândul ţărilor europene cu o infrastructură modernă. Astfel, de zeci de ani nu au fost alocaţi bani pentru reabilitarea liniilor de cale ferată şi nu s-au făcut reparaţiile necesare la podurile de cale ferată etc.

Nu numai că reţeaua de cale ferată nu a fost modernizată, dar a fost adusă treptat într-o stare de funcţionare precară, ajungându-se acum la situaţia extremă ca circa jumătate din calea ferată să dispară.

Costuri colaterale care nu vor apare imediat

Se estimează că pentru închiderea liniilor de cale ferată vor fi necesare şi o serie de costuri colaterale. Aşa cum s-a procedat şi în trecut, şinele pot fi vândute la fier vechi. Însă la preţul mic, de un 1 leu/kg, nu se vor primi sume mari de bani care să compenseze celelalte cheltuieli care sunt necesare pentru dezafectarea liniilor de cale ferată: dezmembrarea liniilor, scoaterea din inventar, transportul lor etc.

Cel mai grav lucru este însă că circa 10 mii de oameni de la CFR SA şi de la CFR Călători, ar putea să îşi piardă locurile de muncă în urma aplicării acestor măsuri.

Nici pentru statul român nu ar fi un câştig deoarece pe lângă alte neajunsuri (poluarea din acele zone) ar putea avea o serie de alte costuri, inclusiv salariile compensatorii pentru cei disponibilizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor