Ion Ţiriac coafează: Victor Ponta ar conduce guvernul "decent"

Ion Ţiriac, om de afaceri (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.06.2014

Un candidat independent nu are nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale în România, a declarat Ion Ţiriac, invitat la emisiunea După 20 de ani, difuzată duminică de Pro Tv. Potrivit fostului mare tenismen, stânga şi dreapta ar trebui să îşi desemneze candidatul, iar alegerile să se desfăşoare pe model american:

„După părerea mea ar trebui să se ajungă într-un context asta e stânga, asta e dreapta: alegeţi voi un candidat, alegem noi un candidat. Şi să se aleagă ca la americani. Un independent în România nu are nicio şansă. Nu are priză nici la oamenii din Bucureşti, darămite din provincie”, a declarat Tiriac, preluat de pesurse.ro

Pe post de candidat al stângii, Tiriac îl vede pe Victor Ponta în acest rol: „să fiu sincer nu văd ce şanse are Ponta să nu candideze. Cum adică să nu candideze? Cine să candideze de la socialişti?”s-a întrebat retoric afaceristul, invitat pe platourile PRO TV.

În ceea ce priveşte o posibilă finală Ponta - Klaus Iohannis, ca potenţial prezidenţiabil al dreptei, sau măcar al alianţei PNL-PDL, Ion Ţiriac s-a arătat rezervat, minimizând rolul lui Iohannis în viaţa publică, printr-o antiteză cu Ponta, care, spre deosebire de liberalul care a administrat doar un oraş, ar fi condus, în viziunea lui Ţiriac, "decent" guvernul timp de un an şi ceva:

„Eu pe Iohannis l-am văzut de 3-4 ori în viaţa mea. Dumnealui vine dintr-un orăşel în care nemţii au băgat foarte mulţi bani. Nu am nimic împotriva lui Iohannis. Deocamdată a fost un bun primar la o treabă mititică, iar domnul Ponta conduce un guvern de un an şi ceva şi îl conduce, zic eu, decent” a afirmat Ţiriac.

Declaraţiile lui Ţiriac vin la scurtă vreme după ce vizita troicii FMI-BM-CE s-a încheiat cu un eşec al negocierilor, pe fundalul ambiţiilor electorale ale lui Victor Ponta, care nu a vrut să renunţe la reducerea CAS de la 1 octombrie, măsură promisă insistent de PSD în acest an electoral.

Mai mult, declaraţiile lui Ţiriac vin după ce managementul privat a unor companii naţionale de transporturi precum CFR Marfă, Aeroporturi Bucureşti sau Tarom a fost literalmente măturat din funcţii de Guvern, mai exact de ministrul Dan Şova, care a cerut post factum delegaţiei FMI să fie de acord cu scoaterea companiilor de stat controlate de Ministerul Transporturilor de sub incidenţa legislaţiei care impune management privat. Fondul Monetar nu a fost de acord cu cererea lui Şova.

Printre cei înlăturati din consiliile de administraţie a companiilor de stat controlate de guvernul condus decent de Victor Ponta se află şi Radu Merica, fost CEO al Ţiriac Holding, care a comparat incursiunea făcută cu poliţia de Dan Şova la Tarom cu naţionalizările comuniste din anii 50: "O demonstraţie de forţă demnă de naţionalizările comuniste din anii 50 când ocupai o companie privată cu poliţia, cu Securitatea", caracteriza Merica modul în care a fost schimbat consiliul de administraţie la Tarom.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernanţei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor