Peste un miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii din R. Moldova

(photos.com)

Republica Moldova a intrat în faza marilor proiecte investiţionale, numai pentru reabilitarea infrastructurilor fiind preconizată finanţare de peste un miliard de euro. Acest lucru l-a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, miercuri, la deschiderea Forumului Economic Vienez, care se desfăşoară la Chişinău, transmite Moldpres cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ME.

Astfel, potrivit vicepremierului, transformările prin care trece Republica Moldova oferă oportunităţi investiţionale în primul rând în infrastructuri, urmând a fi lansată modernizarea Căii Ferate din Moldova, a doua etapă de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău, în sectorul energetic şi alte domenii atractive. În alte sectoare, cum ar fi utilităţile, serviciile medicale, Guvernul va lansa Parteneriate Public-Private, a remarcat Valeriu Lazăr.

„Republica Moldova este definită, în contextul economic actual, prin cuvântul oportunităţi, căci poziţia de start este destul de joasă şi orice sector are potenţial de creştere”, a precizat ministrul Economiei, potrivit căruia necesitatea atragerii investiţiilor în vederea internaţionalizării va genera creşterea numărului de fuziuni şi achiziţii în Republica Moldova.

De asemenea, Valeriu Lazăr a accentuat că Forumul Economic Vienez reprezintă o bună ocazie de a stabili contacte şi de a prelua expertiza companiilor membre, reprezentînd diferite ţări din regiune, cu nivel diferit de integrare în UE. „În contextul actual, avem nevoie de încurajare şi expertiză pentru a valorifica oportunităţile ce se deschid şi a spulbera miturile ce mai persistă”, a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a mai informat că Moldova a implementat legislaţia europeană civilă şi sectorială pe domeniul economic, astfel asigurînd reguli de joc europene.

Deşi poziţia Republicii Moldova în clasamentele internaţionale este în creştere, îmbunătăţirea mediului de afaceri este o preocupare continuă a Guvernului, a mai spus Valeriu Lazăr. Totodată, ministrul Economiei a reiterat deschiderea Guvernului pentru a ajuta companiile locale să implementeze sisteme de management al calităţii, să susţină producătorii pentru penetrarea pieţelor noi şi să facă faţă competiţiei pe piaţa internă.

Forumul Economic Vienez se desfăşoară la Chişinău pentru a doua oară. Prima şedinţă a avut loc în anul 2010. La eveniment, care face parte din săptămâna investiţională Moldova Business Week, participă cca 300 de companii din peste 20 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe