Butcher: Parlamentul ar trebui să organizeze un vot public cu privire la ridicarea imunităţii

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher (U.S. Embassy Bucharest)

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat, într-un interviu pentru hotnews.ro, că, în opinia sa, Parlamentul ţării noastre ar trebui „să organizeze un vot public cu privire la ridicarea imunităţii”, iar parlamentarii români ar trebuie să aibă „o imunitate limitată, care să acopere doar declaraţiile făcute în plenul Parlamentului”.

Vorbind despre „Marţea Neagră”, Duane Butcher a subliniat că SUA urmăreşte cu „mare atenţie evoluţia lucrurilor şi cu certitudine am fost foarte dezamăgiţi să vedem acele iniţiative”, iar în ultima vreme observă că „România a continuat să înregistreze progrese în lupta pentru combaterea corupţiei şi ne aşteptăm ca acestea să continue”.

Întrebat dacă crede că este posibil ca Guvernul să orchestreze o nouă Marţi Neagră, acesta a subliniat că ar fi cu adevărat dezamăgitor atât pentru România, cât şi pentru comunitatea internaţională, ca astfel de mişcări să continue.

„Comunitatea internaţională, de fapt chiar România însăşi, a explicat foarte clar cât de dezamăgitor ar fi să vedem noi astfel de mişcări, încercări de a pune unele persoane mai presus de lege, de a lua măsuri care stabilesc diferenţe între categoriile de persoane şi afectează egalitatea de tratament în faţa legii”, a adăugat Duane Butcher.

Oficialul american aminteşte de întâlnirea din luna octombrie de la Washington, dintre vicepreşedintele american Joe Biden şi premierul Ponta, când Biden a subliniat foarte clar de ce este atât de important atât pentru SUA, cât şi pentru România, ca România să aibă succes, iar acesta va depinde de succesul luptei împotriva corupţiei.

„În luna octombrie nu ştiam cum va evolua situaţia din Ucraina, însă unul dintre lucrurile spuse de vicepreşedinte a fost că este important ca România să reuşească, pentru a servi drept model pentru restul ţărilor din regiune, inclusiv Ucraina. Cred că atunci când privim evoluţiile din Ucraina şi declinul încrederii în instituţii, vedem de ce este atât de important să continuăm această luptă, să existe instituţii puternice şi independente”, a declarat Butcher.

Întrebat cum evaluează disponibilitatea guvernului şi a majorităţii parlamentare de a sprijini lupta anticorupţie, oficialul a evitat să dea un răspuns direct, însă a amintit de discursul lui Biden din România şi a subliniat că este foarte clar că lupta impotriva corupţiei şi pentru statul de drept trebuie să continue.

„Noi am subliniat importanţa luptei împotriva corupţiei şi a existenţei unor instituţii puternice şi independente continuu, aşa cum a văzut probabil toată lumea atunci când vicepreşedintele Biden a venit în România. El a vorbit extrem de elocvent şi a exprimat în modul cel mai convingător şi mai clar poziţia SUA cu privire la lupta anticorupţie în faţa unei audienţe constituite din oameni extrem de influenţi: români de toate vârstele, politicieni influenţi, lideri ai tinerilor, reprezentanţi ai statului de drept. Cred că acel mesaj a fost consolidat ulterior de vizitele reprezentanţilor Senatului, de Secretarul Apărării. Cred că este foarte clar pentru majoritatea din Parlament şi pentru toţi parlamentarii şi membrii Guvernului cât de important este ca lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept să continue”, a mai precizat acesta.

În ceea ce priveşte imunitatea de care se bucură parlamentarii români în caz de arestare, reţinere sau percheziţie, oficialul american a afirmat că această idee este străină pentru Statele Unite şi a sugerat organizarea unui vot public cu privire la ridicarea imunităţii.

„Pot spune că această idee de imunitate este străină SUA, este ceva ce îi surprinde pe procurorii şi judecătorii noştri. Atunci când vin în vizită (în România) observă acest lucru şi sunt surprinşi. În ce priveşte măsurile ce se pot lua, un pas foarte clar este următorul: Parlamentul poate vota să ridice imunitatea, să-i lase pe cei acuzaţi să ajungă în faţa instanţei, urmând ca aceasta să stabilească dacă sunt vinovaţi sau nevinovaţi. Un alt pas ar putea fi organizarea unui vot public cu privire la ridicarea imunităţii. Cred că acesta ar fi un pas relativ uşor. România este cea care trebuie să hotărască, însă ce ar considera americanii normal este o imunitate limitată, care să acopere doar declaraţiile făcute în plenul Parlamentului. E ceea ce ni se pare nouă potrivit. Credem că este foarte important ca niciun cetăţean să nu fie mai presus de lege. Transparenţa ar fi un pas intermediar. Ştiu că se iau măsuri pentru a încuraja acest lucru”, a concluzionat Duane Butcher.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne