Procurorul Oancea: Mircea Băsescu, victima unei conspiraţii a serviciului secret al MAI

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Comentând scandalul de trafic de influenţă în care este implicat fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, fostul procuror Gheorghe Oancea a declarat duminică, la Realitatea Tv, că, în opinia lui, serviciul secret al Ministerului de Interne, care controlează mediile infracţionale, în special cele ţigăneşti, este implicat în acest scandal, iar afacerea Bercea este "o lucrătură".

"În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă e un scenariu extrem de bine concentrat şi pus la punct, o activitate foarte laborioasă făcută de câţiva ani, cu o ţintă foarte precisă, dar care a găsit substanţă, motivaţie. Părerea mea e că toată această activitate a fost desfăşurată de serviciul secret al MAI care controlează, este notorie chestiunea, mediile infracţionale, în special cele ţigăneşti, nu mai vorbim de mediul penitenciar, unde mama lui Bercea Mondial spune tot ce trebuie să spună", a susţinut Gheorghe Oancea.

Întrebat dacă aceşti oameni au fost antrenaţi de profesionişti, fostul procuror a replicat: "Mircea Băsescu e autorul unei prostii, generată probabil şi de nişte chestiuni de lăcomie. (...) Mediile infracţionale sunt penetrate de serviciul secret al MAI, mediile ţigăneşti. În penitenciare nu prea pătrunde SRI-ul (...) Puterea are nevoie de informaţie. Informaţia înseamnă cunoaştere, cunoaşterea înseamnă putere. Când se ciocnesc asemenea instituţii, ies scântei. Se duce o luptă cruntă, acerbă, pe viaţă şi pe moarte".

Fostul procuror este de părere că serviciul special al MAI, care are atribuţii în domeniu, ar fi trebuit să aibă cunoştinţă despre o asemenea „ţesătură” care se întinde pe trei ani de zile.

"Mircea Băsescu a fost lucrat. Şi el, şi familia. Cum vă imaginaţi că el (Bercea Mondial, n.r.), de trei ani, dă telefoane pe la familie din penitenciar... Chestiuni ca astea credeţi că au fost trecute cu vederea de organele specializate ale MAI, nu s-a ştiut? E o naivitate să credem asta! Nu se poate ca un personaj ca acest Bercea Mondial, cu relaţii în mediul familiei prezidenţiale, este obiectiv numărul zero pentru toată lumea. E bătaie pe el! Cine are primul acces? Serviciul secret. (...) Întotdeauna, în situaţiile astea, se caută slăbiciunea. Eu cunosc psihologia ţigănească. Am lucrat cu ei... E o etnie aparte, cu o psihologie deosebită, e un mediu unde nu pătrunzi foarte uşor. Abraham e doctor! Ceea ce mi se pare ciudat e că ţiganii din această cauză au avut nişte avocaţi până la Abraham. Au renunţat la ei. Timp de trei ani de zile crede cineva când se plănuia, se insista la fratele preşedintelui cu mita, lăsând la o parte personalitatea lui Mircea Băsescu... Ţiganii niciodată nu dau banii înainte! E o chestiune care ţine de lege la ei. Dintr-o dată, o sumă de 600.000 de euro pe care o dau când e arestat unul din ei... Serviciul care avea atribuţii în materia asta - nu am nimic cu Serviciul Special al MAI - până acum să nu fi identificat asemenea ţesătură?", a subliniat Oancea.

Vorbind despre avocatul familei Bercea, generalul Abraham, Oancea a precizat că acesta este un poliţist cu foarte multă experienţă care ştie modul în care merg lucrurile în penitenciare, precum şi psihologia şi comportamentul romilor.

"L-am cunoscut pe generalul Abraham. Este un poliţist cu foarte multă experienţă. Dacă vreţi să facem o legătură cu subiectul de azi, vizavi de calitatea sa de avocat în această cauză, ţin să spun un lucru care probabil e important. Abraham cunoaşte foarte bine chestiunile care se petrec în arest, şi nu numai. Mă refer la penitenciare. Mă refer la modul în care sunt "lucraţi" infractorii pentru a da informaţii legat de dosare penale. Este profesia dumealui, este doctor în materia asta. Cunoaşte foarte bine psihologia şi comportamentul romilor. Cunoaşte bine faptul că, în mediile ţigăneşti, unde nivelul de infracţionalitate este extrem de ridicat, lucrurile nu se desfăşoară fără ştiinţă. Ministerul de Interne are un serviciu de informaţii foarte performant, dar mai puţin vizibil. Mediile ţigăneşti, mediile penitenciare, sunt burete de informaţii", a declarat Oancea.

Fostul procuror este de părere că banii pe care Bercea Mondialu i-ar fi dat lui Mircea Băsescu este posibil să fi provenit din altă sursă şi se aşteaptă ca procurorii care instrumentează cazul să descopere dedesubturile cazului.

"Eu sunt convins că, în perspectivă, această cauză va fi finalizată, iar procurorii vor pătrunde în toate amănuntele şi dedesubturile şi vom avea mari surprize. Sunt cunoscător al psihologiei ţigăneşti. Vor întoarce armele! Personal, nu cred că ţiganii au dat 600.000 de euro. Nu cred că ei ar fi dat aceşti bani. E posibil ca banii să aibă o altă provenienţă. Ancheta e foarte grea, foarte stufoasă, însă trebuie făcută o verificare foarte serioasă a activităţii deţinutului aflat în penitenciar. El spune că e persecutat, că i se fac rapoarte în fiecare zi", a afirmat Oancea.

Totodată, fostul procuror Oancea mai remarcă un amănunt extrem de important, respectiv că discursul interlopilor pare "citit de pe prompter". "Le-a trebuit ore să-i pregătească! Ăştia parcă aveau prompter ceva la momentul înregistrărilor!", a precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne