Macovei cere demisia lui Schulz. A „ţinut la sertar” cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Silaghi, suspectat de corupţie

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei l-a acuzat duminică pe preşedintele Parlamentului European Martin Schulz că a blocat cererea procurorilor DNA de ridicare a imunităţii fostului europarlamentar român Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de corupţie, încălcându-şi astfel atribuţiile care îi revin ca urmare a funcţiei ocupate.

„Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din funcţia de preşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). Cer Grupului Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European să îl excludă pe Martin Schulz. Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din Parlamentul European”, a precizat Monica Macovei, pe blogul personal.

Pe 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu puţin timp înainte, Parlamentul României a primit o cerere de ridicare a imunităţii lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru că Ovidiu Silaghi a demisionat imediat şi a fost trimis de PNL în Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o nouă imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA să îi fie ridicată imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmărit penal pentru acuzaţia de trafic de influenţă.

„Până la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European (1) nu a anunţat în Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunităţii de deputat a lui Ovidiu Silaghi şi trimiterea acesteia la Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) şi (2) de fapt nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat să transmită Comisiei JURI „orice cerere adresată Preşedintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunităţii unui deputat”, potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedură al PE. Deoarece Martin Schulz nu şi-a respectat obligaţiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, înainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votată în Plenul PE, ca şi cum această cerere nu a existat niciodată”, a explicat Monica Macovei.

Europarlamentarul român a evidenţiat că ofiţerul de presă al lui Martin Schulz a transmis presei din România, la începutul lunii iunie 2014, că Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice „un punct de vedere” şi că nu ar fi primit vreun răspuns. Pe de altă parte, Secretariatul Comisiei JURI a precizat că „acest caz nu a fost niciodată anunţat în sesiunea plenară” de preşedintele PE, Martin Schulz şi, prin urmare, „nu a fost trimis Comisiei JURI” până la ultima şedinţă a JURI din această legislatură. Tot Comisia JURI precizează că nu ar fi putut lua nicio măsură cu privire la cererea de ridicare a imunităţii, întrucât acest caz nu a fost anunţat în Plen, în conformitate cu Regulamentul”. Şi asta pentru că socialistul Martin Schulz nu şi-a respectat obligaţiile de preşedintele al Parlamentului European.

„I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisă în luna mai 2014 în care i-am cerut să spună opiniei publice ce a făcut cu solicitarea DNA în cazul Silaghi (aici). Nu a răspuns, pentru că în realitate a ţinut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin încălcarea atribuţiilor de preşedinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul român Ovidiu Silaghi şi a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat în Parlamentul European, aşa cum procedează Ponta şi PSD în Parlamentul României: îi protejează pe politicienii corupţi de justiţie. În joc este şi încrederea cetăţenilor europeni în Parlamentul European. Este important să fim riguroşi, integri şi să nu facem excepţii de la reguli, pentru că altfel nu consolidăm încrederea cetăţenilor europeni în instituţiile europene. Martin Schulz a acţionat exact invers şi a subminat această încredere”, a adăugat Monica Macovei.

Fostul ministru român al Justiţiei a mai declarat că în timp ce ancheta DNA a fost blocată în Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat şi a dobândit o nouă imunitate, în Parlamentul României.

„Şi încă ceva: Ovidiu Silaghi a candidat pentru Parlamentul României din partea socialiştilor, a Partidului Social Democrat, în care a intrat după ce şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal chiar la începutul campaniei electorale din România. Las opinia publică să decidă dacă traseismul lui Silaghi de la liberali la socialişti a avut vreo legătură cu „ţinerea la sertar” de către socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunităţii pentru fapte de corupţie şi blocarea anchetei în România, pentru acuzaţii de corupţie, a lui Ovidiu Silaghi”, a concluzionat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne