Iohannis: Dacă aş fi în locul lui Băsescu, mi-aş da demisia. Aştept să fiu lămurit dacă preşedintele este implicat

Klaus Iohannis, Primarul Sibiului
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)

După ce în cursul zilei de vineri preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, anunţa că unificarea dreptei îl va exclude pe preşedintele Traian Băsescu şi partidul acestuia, PMP, acesta a adăugat că dacă ar fi în locul şeful statului şi-ar da demisia, în contextul scandalului de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare. Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său despre care a spus că "este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii", adăugând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi "reflexul firesc" de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

"Nu am crezut că preşedintele ţării mele are de ales între a se implica în justiţie şi în a nu se implica. Am rămas şi eu surprins. Eu dacă aş fi în situaţia lui Traian Băsescu, mi-aş da demisia", a declarat Iohannis, citat de Mediafax.

În opinia liderului PDL acuzaţiile care vizează familia preşedintelui sunt atât de grave, încât politicienii trebuie să iasă din discuţie şi să lase justiţia să îşi facă treaba şi să se determine dacă preşedintele ţării este sau nu implicat în vreun fel în acest scandal.

"Acuzaţiile care au conţinut şi numele preşedintelui Traian Băsescu sunt de o asemenea gravitate încât noi, politicienii, trebuie să ieşim din discuţie şi să lăsăm justiţia să explice dacă preşedintele ţării a fost sau nu atins în aceste chestiuni şi să avem o lămurire a situaţiei. După părerea mea e o situaţie de o gravitate cum nu am mai avut, sper să primim repede răspunsurile aşteptate de la procurori şi judecători. Ca simplu cetăţean aştept să fiu lămurit dacă preşedintele este sau nu implicat în această chestiune. Dacă este, evident trebuie să plece. Dacă nu e implicat, atunci e opţiunea dânsului", a mai declarat Iohannis.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat vineri că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) în procesele pe care le avea.

"Proba că nu a fost o astfel de intervenţie e chiar condamnarea. Din câte ştiu, Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, fac un apel la poliţişti, procurori, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine, să o spună public. Nu a existat!" a precizat şeful statului.

Şeful statului a precizat că nu se va transforma într-un avocat al fratelui său, "cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu trebuia să se implice".

"Este major, este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii" a precizat Traian Băsescu, afirmând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi "reflexul firesc" de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.