"Buboi mafiot" - Fermierii români, ameninţaţi şi hărţuiţi cu controale de politicienii care dau tunuri în agricultură

Ioana Constantin
Andrei Pricopie
11.10.2024

Jurnalista Ioana Constantin a tras un semnal de alarmă: fermierii români sunt ameninţaţi, hărţuiţi cu controale şi uneori chiar cu ameninţări de tip mafiot de către politicienii care au interese financiare în domeniu şi importă alimente la preţ de dumping din ţări precum Ucraina sau Turcia.

"Agricultura şi zona alimentară sunt controlate de politicieni, iar cel mai puternic dintre ei e Paul Stănescu. Au fost percheziţii DNA la Casa de Comerţ Unirea, unde ultimul director a fost din fieful lui Stănescu. Ni s-a tot vorbit despre patriotismul economic şi 'cumpără româneşte', dar: Casa Unirea care trebuia să fie pentru producătorii români s-a dovedit că a fost tot pentru importuri şi şmecheri. Producătorii români, cei care nu sunt parte din marea grupare politică, cei autentici, se zbat aproape de faliment", a declarat Ioana Constantin, realizatoarea emisiunii "Politica zilei".

Conform jurnalistei, firmele politicienilor aduc alimente la preţ de dumping din Ucraina (ouă, carne etc.), legume-fructe din Turcia şi lista e foarte lungă, tot interese mafiote ţin focarele de pestă active de la porci la oi, tot interesele mafiote au ocupat accesul în marile lanţuri cu produse de import.

"Poate instituţiile vor avea curaj să spargă acest buboi mafiot... Am fost prima cu emisiunea mea care a dezvăluit cu probe de la fermieri cum o firmă a unui apropiat al lui Paul Stănescu distribuie ouă din Ucraina la preţ de 3 ori mai mic în hypermarketuri faţă de preţul celor din România. Am arătat cu echipa mea cum o firmă asociată cu o cooperativă agricolă, care ar fi trebuit să ducă în magazine doar alimente produse în România, aduce ouă din Ucraina, ouă care nu respectă nicio cerinţă a UE. Dezvăluirile din ultima săptămână au scos la iveală şi că România a importat cu 48% mai multe ouă anul ăsta decât anul trecut din Ucraina", a precizat Ioana Constantin.

La carnea de pasăre, cifrele sunt zdrobitoare, a arătat jurnalista: 4000 tone anul acesta faţă de 78 tone în 2021.

"Bulgaria a cerut interzicerea importurilor. Abia, după ce a explodat scandalul şi în România, aflăm că a susţinut şi ţara noastră iniţiativa Bulgariei. Dar problema rămâne: producătorii români se bat cu firmele politicienilor care sunt stat în stat. Le e frică, sunt ameninţaţi, sunt hărţuiţi cu controale şi uneori chiar cu ameninţări de tip mafiot. Le mulţumesc tuturor fermierilor care au avut curaj să vorbească şi să îmi trimită informaţii şi materiale", a adăugat Ioana Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor