Bizara administraţie Obama: În mijlocul tensiunilor dintre Beijing şi Washington, trei nave de luptă chineze ancorează pe coasta de est a SUA

La începutul acestei luni, în contextul tensiunilor tot mai intensificate între Washington şi Beijing privind revendicările teritoriale chineze din Marea Chinei de Sud, trei nave de luptă chineze au efectuat o vizită de câteva zile în Florida. Evenimentul a ridicat unele semne de întrebare în privinţa raţionamentului administraţiei Obama.
Distrugătorul chinez Jinan soseşte la Baza Maritimă Mayport, din Florida, 3 noiembrie 2015.
Distrugătorul chinez Jinan soseşte la Baza Maritimă Mayport, din Florida, 3 noiembrie 2015. (Captură Foto)

În data de 3 noiembrie 2015, la Baza Maritimă Mayport, în apropiere de Jacksonville, Florida, au ancorat trei nave de luptă chineze. Distrugătorul chinez cu rachete ghidate Jinan (152) din clasa Luyang II, fregata cu rachete ghidate Yiyang (548) din clasa Jiangkai II, şi nava petrolieră Qiandao Hu (886) din clasa Fuchi au fost întâmpinate de ofiţerii superiori ai Marinei americane, de presă, dansatori chinezi şi spectatori, ceremonia de primire având loc pe fundalul melodiei “This îs my country” interpretată de Tennessee Ernie Ford.

Oficialii Marinei americane au declarat pentru USNI că a fost vorba de o vizită amicală. Apropriindu-se de mijlocul unui turneu mondial al Marinei chineze, cele trei nave de luptă au rămas în oraşul american timp de 5 zile. Marinarii chinezi au fost însoţiţi de membri ai echipajului navei americane de luptă USS Iwo Jima în mai multe călătorii de recreere în Jacksonville, St. Augustine şi Disney World Orlando.

Vizita navelor chineze a avut loc într-un moment plin de tensiuni, în care SUA şi China schimbă dese avertizări şi ameninţări în Oceanul Pacific. Recent, un submarin chinez a urmărit un portavion american în apropierea Japoniei iar distrugătorul american USS Lassen s-a apropiat foarte mult de insulele artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud. Beijingul a declarat că acţiunea distrugătorului american ar fi putut duce la o confruntare.

După incidentul cu USS Lassen, comandantul Marinei chineze, amiralul Qu Shengli, i-a adresat amiralului John Richardson, şeful Operaţiunilor Maritime ale SUA, următorul mesaj: “Dacă Statele Unite continuă cu aceste tipuri de acte periculoase şi provocatoare, ar putea exista o situaţie foarte tensionată între forţele maritime şi aeriene ale celor două tabere, sau chiar un incident minor care ar putea declanşa un război.”

Cei care au acordat atenţie evoluţiei acestor tensiuni s-ar putea întreba dacă acum este momentul potrivit pentru ca nave chineze complet înarmate, care sunt capabile să distrugă oraşe americane, să ancoreze în SUA şi ca echipajele lor să efectueze vizite la bordul navelor de luptă şi la unele centre militare americane.

În mod interesant, Jinan şi Yiyang sunt două dintre cele mai noi nave de luptă ale Chinei şi ele se aseamănă ciudat de bine cu o altă navă a Marinei americane – crucişătorul cu rachete ghidate Aegis din clasa Ticonderoga. Planurile navei au fost furate, conform unui raport al Defense Science Board (DSB) menţionat într-un articol publicat de Reuters în 28 mai 2013.

Nu este primul caz de tehnologie militară furată de guvernul chinez de la americani. Conform Popular Mechanics, planurile motorului F110-GE-129 pentru avioanele de luptă americane F-16 şi planurile rachetei lor strategice şi capabile nuclear, AGM-129A, au fost de asemenea furate de invitaţii de la Baza Maritimă Mayport.

Această vizită a fost organizată cu luni înainte de intensificarea tensiunilor dintre cele două ţări. Acum, unii se pot întreba totuşi dacă este înţelept ca steagul chinez, arborat la bordul unei nave de luptă comandate de un guvern comunist tiranic, să stea lângă steagul american. Într-un exemplu care aduce aminte de diferenţele clare dintre cele două naţiuni, ofiţerii chinezi care au fost întâmpinaţi de comandanţii Marinei SUA au fost urmaţi îndeaproape de oficiali ai guvernului comunist chinez, care probabil au fost trimişi pentru a documenta şi fotografia personalul militar care le reprezintă ţara. Aceste tactici au fost folosite de Lenin, Stalin şi Hitler în timpul regimurilor lor dictatoriale.