Beijingul avertizează din nou SUA să nu "creeze probleme" în Marea Chinei de Sud

Ministrul chinez de externe a avertizat marti SUA după ce aceasta a decis să ignore pretenţiile de suveranitate asupra zonei maritime din jurul insulelor proaspăt construite de China.
Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly.
Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly. (Captură Foto)

Luni, Departamentul de Stat american a confirmat faptul că distrugătorul USS Lassen a pătruns în zona de 22 de km delimitată în jurul insulelor disputate – o zonă care este considerată unilateral de China ca făcând parte din apele sale teritoriale.

De asemenea, SUA a declarat că patrula s-a încheiat fără niciun incident, conform Associated Press.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a fost citat marţi de presa chineză ca afirmând că Beijingul "studiază rapoartele". Dacă sunt adevărate, a declarat el, “sfătuim SUA se gândească din nou şi cu mare atenţie, să nu acţioneze uşor şi să nu creeze probleme când acestea nu există”.

Oficialii americani au declarat în ultimele câteva săptămâni că vor trimite nave în zonă ca parte a Operaţiunii “Freedom of Navigation”, al cărei scop este acela de a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că SUA nu a informat China în avans, a raportat New York Times.

“Nu trebuie să te consulţi cu orice naţiune când îţi exersezi dreptul la libertatea de navigaţie în apele internaţionale”, a declarat la o conferinţă de presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Beijingul susţine că instalaţiile ridicate pe insule, care includ şi două faruri maritime, au scopuri civile şi vor ajuta la navigarea în zonă. De asemenea, China a declarat că aliaţii americanilor, inclusiv Vietnamul şi Filipine, au desfăşurat la rândul lor construcţii pe alte insule în zonele disputate ale Mării Chinei de Sud.

Unii analişti străini au declarat că pistele care sunt de asemenea construite pe acele insule ar putea avea o utilizare militară. În timpul discuţiilor legate de această chestiune – care au avut loc în cadrul recentei vizite de stat efectuate de preşedintele chinez Xi Jinping în SUA – liderul chinez a declarat că ţara să nu urmăreşte să militarizeze insulele disputate, în ciuda evidenţelor.

China a încercat să stabilească o zonă no fly în jurul insulelor disputate, Spratly, anul trecut, măsură ignorată de SUA imediat după anunţare.

Experţi legali americani susţin că exerciţiile “nu ar trebui considerate controversate sau ca având un efect de intensificare”, adăugând că, pe baza Legii ONU a Dreptului Mării, insulele care sunt în mod natural scufundate nu au dreptul să fie considerate ape teritoriale. În acelaşi timp, SUA permite navelor străine să navigheze în zona de 22 de km de la coasta americană şi prin urmare nu a obiectat atunci când navele chineze au navigat în interiorul acelei zone în Alaska în această vară.

Agenţia oficială de ştiri a statului chinez a avertizat săptămâna trecută că patrulele maritime americane în apropierea insulelor disputate sunt o “eroare gravă”, ameninţând că astfel de acţiuni vor afecta relaţiile bilaterale şi ar putea duce la “neînţelegeri periculoase între armatele celor două ţări”. China a ameninţat că va răspunde “în mod corespunzător şi decisiv” la orice patrule de acest fel.

Cele două state au promis recent că îşi vor îmbunătăţi comunicarea între forţele lor aeriene pentru a preveni eventuale incidente în timpul misiunilor aeriene – aşa cum s-a întâmplat în luna mai a anului trecut, când un avion militar american a zburat deasupra insulelor disputate şi armata chineză i-a cerut să părăsească zona.

Totuşi, preşedintele chinez Xi, care a monitorizat politica de extindere a insulelor disputate de când a sosit la conducerea ţării în urmă cu 3 ani, a declarat într-un interviu de săptămâna trecută că insulele respective au fost teritoriu chinez încă din antichitate. El a subliniat faptul că statul chinez “nu va permite nimănui să încalce suveranitatea Chinei şi drepturile care izvorăsc din aceasta”.

“Generalii apropiaţi de Xi Jinping îl împing pe acesta să continue cu încordarea muşchilor Chinei”, a declarat el. “Dacă se consideră că Beijingul renunţă în ultima clipă, atunci Xi îşi va păta reputaţia. Aşadar, Marea Chinei de Sud poate fi un punct fierbinte foarte periculos.”

Data la care SUA a ales să trimită nava militară în zonă nu este întâmplătoare - fiind ziua în care Partidul Comunist Chinez a început un congres anual.