Distrugător american navighează lângă insulele chineze nou-construite

O navă a Marinei americane a navigat la o distanţă foarte mică de insulele artificiale construite de China în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, au declarat oficialii americani ai apărării.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Lassen a pătruns în zona de 22 km delimitată în jurul recifelor Subi şi Mischief din arhipelagul Spratly, pe care Beijingul a revendicat-o ca teritoriu chinez, conform BBC.

Un oficial senior american al apărării a declarat pentru Reuters că distrugătorul USS Lassen şi-a început misiunea marţi dimineaţa în apropierea recifelor şi a planificat să petreacă câteva ore în zonă.

Distrugătorul american ar fi fost însoţit de un avion de spionaj P-8A al Marinei SUA şi de un avion de supraveghere P-3, conform oficialului anonim.

Patrule suplimentare ar putea avea loc în săptămânile următoare, a adăugat oficialul.

Operaţiunea americană desfăşurată în cadrul programului Freedom of Navigation reprezintă o provocare serioasă pentru revendicările teritoriale ale Chinei.

Oficiali ai Pentagonului s-au plâns săptămânile trecute, că marina americană nu mai are permisiunea să navigheze sau să trimită avioane militare la mai puţin de 22 de km în jurul insulelor disputate de Beijing.

China a declarat că încă verifică dacă operaţiunea americană de marţi a avut loc. “Dacă este adevărat, sfătuim SUA să se gândească mult înainte să acţioneze orbeşte şi să nu creeze probleme din nimic”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi.

China revendică unilateral majoritatea teritoriului Mărilor Chinei de Sud şi Est, iar în urmă cu câţiva ani a încercat să impună o zonă no-fly în jurul insulelor Spratly, încălcată imediat de SUA.

Insulele Spratly, Paracel şi reciful Scarborough sunt disputate de numeroase alte ţări din Asia Sud-Est - Japonia, Taiwan, Vietnam, Filipine şi Brunei - care au încercat să formeze alianţe militare cu SUA după creşterea agresivităţii Chinei în zonă. Se crede că apele din jurul lor sunt bogate în resurse.

Recifele, care au fost scufundate sub apă, au fost transformate în insule de către China pe baza unui proiect de dragare demarat la sfârşitul anului 2013.

China susţine că activitatea sa este legală şi, în ciuda evidenţelor, în timpul întâlnirii cu preşedintele american Barack Obama de luna trecută la Washington, liderul chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa nu are intenţia de a militariza insulele.

Washingtonul consideră că Beijingul construieşte instalaţii militare cu scopul de a-şi consolida pretenţiile de revendicare pentru majoritatea regiunii – care este o zonă importantă pentru transportul maritim de mărfuri.

Programul american Freedom of Navigation provoacă ceea ce par să fie pretenţii de revendicare exagerate asupra oceanelor şi spaţiului aerian al lumii din partea Chinei.

Paradoxal, programul a fost dezvoltat pentru a promova aderarea internaţională la Convenţia ONU asupra Dreptului Mării, chiar dacă SUA nu a ratificat în mod oficial tratatul.

În 2013 şi 2014, SUA a desfăşurat diferite operaţiuni în cadrul acestui program împotriva Chinei, Malaeziei, Filipinelor, Taiwanului şi Vietnamului – fiecare dintre ele ocupând anumite teritorii în Marea Chinei de Sud.

Legea maritimă internaţională permite ţărilor să revendice dreptul asupra unei zone de 22 km în jurul insulelor naturale dar nu permite naţiunilor să facă acelaşi lucru în cazul insulelor scufundate care au fost „recondiţionate” prin intervenţia umană, adupă cum este cazul insulelor reconstruite de China.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a declarat recent că forţele militare ale SUA vor fi prezente în Marea Chinei de Sud, la fel ca şi în alte ape internaţionale. “Să nu vă înşelaţi. SUA va zbura, naviga şi opera oriunde o permite legea internaţională, aşa cum o facem în toată lumea, şi Marea Chinei de Sud nu va fi o excepţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe