Ashton Carter: Vom zbura, naviga şi opera în Marea Chinei de Sud

Secretarul american al apărării Ashton Carter a declarat marţi că SUA îşi va continua operaţiunile în Marea Chinei de Sud, după ce un distrugător american a pătruns în apele disputate, provocând furia Beijingului.
Distrugătorul american USS Lassen, în formaţie cu nava sud-coreeană Sokcho, în timpul exerciţiului Foal Eagle, 12 martie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.10.2015

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a declarat în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA că “au avut loc operaţiuni maritime în acea regiune în zilele recente şi acestea vor mai avea loc în săptămânile şi lunile care urmează.”

“Vom zbura, naviga şi opera oriunde ne permite legea internaţională şi oricând este nevoie de operaţiunea noastră”, a adăugat el.

Secretarul american al Apărării a făcut aceste comentarii după ce a fost întrebat în legătură cu rapoartele media care au susţinut că Marina SUA a trimis marţi un distrugător în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul insulelor artificiale construite de China – o zonă care este considerată unilateral de către Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale.

Mişcarea, care a urmărit să liniştească aliaţii SUA din regiune (Japonia, Vietnam şi Filipine) în faţa acţiunilor Chinei în arhipelagul Spratly, a fost rapid condamnată de Beijing ca o “provocare deliberată”.

“Ne-am luat un angajament ca parte a eforturilor noastre de reechilibrare [a balanţei puterii] în regiunea Asia-Pacific, care este atât de importantă pentru viitorul Americii. Facem mai multe pe mare. Facem mai multe în ceea ce priveşte prezenţa [noastră]”, a declarat Carter legiuitorilor americani.

Washingtonul acuză Beijingul de desfăşurarea unui program masiv de revendicare teritorială prin construirea de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, susţinând că proiectele Beijingului ar putea militariza regiunea.

Oficialii americani au declarat în ultimele câteva săptămâni că vor trimite nave în zonă ca parte a Operaţiunii “Freedom of Navigation”, al cărei scop este acela de a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că SUA nu a informat China în avans, a raportat New York Times.

“Nu trebuie să te consulţi cu orice naţiune când îţi exersezi dreptul la libertatea de navigaţie în apele internaţionale”, a declarat la o conferinţă de presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

De asemenea, experţi legali americani susţin că exerciţiile SUA în apele disputate “nu ar trebui considerate controversate sau ca având un efect de intensificare”, adăugând că, pe baza Legii ONU a Dreptului Mării, insulele care sunt în mod natural scufundate nu au dreptul să fie considerate ape teritoriale. În acelaşi timp, SUA permite navelor străine să navigheze în zona de 22 de km de la coasta americană şi prin urmare nu a obiectat atunci când navele chineze au navigat în interiorul acelei zone în Alaska în această vară.

Casa Albă a cerut oficialilor Pentagonului să nu discute public despre misiunea de luni a distrugătorului american USS Lassen în insulele disputate, pe care Beijingul le consideră teritoriu chinez. Ca urmare, Carter a încercat să evite unele întrebări în timpul audierii sale în faţa Comitetului pentru Servicii Armate.

Totuşi, în cele din urmă, la insistenţele Comitetului, Carter a recunoscut că nava americană a participat la acea operaţiune. “Nu îmi place în general să discut despre operaţiunile noastre militare. Dar ceea ce aţi citit în ziare este corect”, a declarat el.

Ministerul chinez de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul american în Beijing în semn de protest faţă de acţiunea SUA în Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor