SUA stabilă pe poziţie în Marea Chinei
alte articole
Şeful forţelor militare americane din Pacific a declarat marţi că Marina SUA nu a intenţionat să ameninţe China când a trimis recent un distrugător în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly – o zonă care este considerată unilateral de către Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale. Operaţiunea americană desfăşurată în cadrul programului Freedom of Navigation a reprezentat o provocare serioasă pentru revendicările Beijing-ului în timpul primei sale vizite efectuate în Beijing de la instalarea sa în funcţie.
“Apele internaţionale şi spaţiul aerian internaţional aparţin tuturor şi nu sunt stăpânite de o singură naţiune”, a declarat Harris. “Armata noastră va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oricând şi oriunde o permite legea internaţională. Marea Chinei de Sud nu este şi nu va fi o excepţie.”
Harris a criticat deseori revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, conform Deutsche Welle.
“Am desfăşurat operaţiuni privind libertatea de navigaţie în toată lumea timp de decenii, aşadar nimeni nu ar trebui să fie surprinse de ele”, a declarat Harris. “Cred cu adevărat că aceste operaţiuni de rutină nu ar trebui niciodată să fie percepute ca o ameninţare faţă de nicio naţiune. SUA nu adoptă nicio poziţie în privinţa pretenţiilor competitive de suveranitate asupra bucăţilor de pământ din Marea Chinei de Sud şi încurajează toate părţile implicate să îşi rezolve disputele privind pretenţiile teritoriale pe cale paşnică, fără constrângeri şi în conformitate cu legea internaţională.”
China revendică unilateral majoritatea teritoriului Mărilor Chinei de Sud şi Est, iar în urmă cu câţiva ani a încercat să impună o zonă no-fly în jurul insulelor Spratly, încălcată imediat de SUA.
Insulele Spratly, Paracel şi reciful Scarborough sunt disputate de numeroase alte ţări din Asia Sud-Est - Japonia, Taiwan, Vietnam, Filipine şi Brunei - care au încercat să formeze alianţe militare cu SUA după creşterea agresivităţii Chinei în zonă. Se crede că apele din jurul lor sunt bogate în resurse.
Recifele, care au fost scufundate sub apă, au fost transformate în insule de către China pe baza unui proiect de dragare demarat la sfârşitul anului 2013.
China susţine că activitatea sa este legală şi, în ciuda evidenţelor, în timpul întâlnirii cu preşedintele american Barack Obama de luna trecută la Washington, liderul chinez Xi Jinping a declarat că ţara să nu are intenţia de a militariza insulele.
Washingtonul consideră că Beijingul construieşte instalaţii militare cu scopul de a-şi consolida pretenţiile de revendicare pentru majoritatea zonelor din regiune– care este importantă pentru transportul maritim de mărfuri.