Binele din România se construieşte în fiecare zi şi a fost premiat într-o singură seară, la Gala Societăţii Civile

Ajunsă la cea de a XIV-a ediţie, Gala Societăţii Civile şi-a premiat luni câştigătorii, oameni şi asociaţii care muncesc, zi de zi, la schimbarea în bine a României.
Loredana Diacu
07.06.2016

alte articole

Gala Societatii Civile (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
07.06.2016

Gala Societăţii Civile şi-a decernat, luni, premiile, către ONG-uri şi cetăţeni care prin proiectele şi acţiunile lor au mai "ridicat România cu o treaptă", cu alte cuvinte celor care au contribuit la schimbarea în bine a societăţii. Marele premiu al ediţiei din acest an, desfăşurată sub sloganul "Binele din România se construieşte în fiecare zi. Şi se premiază într-o singură seară de gală” a fost acordat proiectului Legea "Fiecare Copil în Grădiniţă" implementat de către Asociaţia OvidiuRo.

Scopul pe care şi l-a propus OvidiuRo prin acest proiect a fost că, până în 2020, fiecare copil sărac din România să beneficieze de educaţie preşcolară de calitate. Cum acest lucru nu se poate face fără ajutorul statului, membrii asociaţiei au militat pentru adoptarea unei legi care să vină în sprijinul copiilor săraci, eforturile lor concretizându-se în legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil în Grădiniţă" promulgată de Preşedintele României pe 28 octombrie. Mai multe informaţii despre acest proiect puteţi accesa aici

Ajunsă la a XVI-a ediţie, festivitatea din acest an s-a desfăşurat, în premieră, în prezenţa primului ministru. Dacian Cioloş a fost prezent nu doar în sală, ci a urcat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, unde a avut loc decernarea premiilor, pentru a transmite un mesaj societăţii civile.

Cu această ocazie, premierul a ţinut să remarce faptul că "societatea civilă nu se mai limitează la a contesta anumite aspecte, ci se implică şi în a identifica soluţii şi a pune în aplicare acele soluţii, cu toate că acest lucru nu este întotdeauna uşor."

Premierul a ţinut să sublinieze că guvernul pe care îl conduce a făcut câţiva paşi pentru a face să cadă anumite tabu-uri, precum că statul este de o parte şi societatea civilă de alta, că relaţia normală dintre stat şi societatea civilă este una de conlucrare şi fiecare are nevoie de cealaltă parte.

"Eu aş vrea să înţeleagă cât mai multă lume – şi dacă asta rămâne ca moştenire după această Guvernare, deja e suficient - că relaţia normală dintre stat şi societatea civilă este una de conlucrare şi fiecare are nevoie de cealaltă parte. Cred că avem în societatea românească prea multă diviziune pentru a ne permite să mergem în continuare pe antagonizare şi nu pe conlucrare.", a adăugat premierul, în opinia căruia nu trebuie să aşteptăm ca schimbarea să vină din exterior, de la NATO, UE sau cine ştie ce altă entitate, ci schimbarea trebuie să fie ceva asumat de noi toţi.

Gala

Gala Societatii Civile este un proiect al Fundatiei “Gala Societatii Civile” si The INSTITUTE, Miscarea Industriilor Creative. Începând cu anul 2002, Gala şi-a propus să promoveze, să susţină şi să premieze cele mai importante iniţiative ale sectorului neguvernamental din România. În fiecare an, proiectele implementate de fundaţii, asociaţii, grupuri de iniţiativă sau persoane fizice, înscrise în competiţie, sunt analizate de un juriu format din specialişti în evaluare şi implementare şi personalităţi marcante ale societăţii româneşti, cele mai importante dintre proiectele înscrise fiind premiate, în mod tradiţional, în cadrul festivităţii de premiere a Galei Societăţii Civile.

În acest an au fost înscrise în competiţie peste 200 de proiecte implementate de 127 de organizaţii din întreaga ţară.

Premiile acordate

Aplauzele au răsplătit, în acest an, numeroase grupuri care, prin efort de zi cu zi, au lucrat la schimbarea în bine a mentalităţii şi vieţii în comunitate. Premiile acordate au fost următoarele:

Premiul I la secţiunea Proiecte şi campanii de Responsabilitate Socială

Acesta a fost acordat proiectului: Promovarea facilităţii fiscale 20% ca modalitate de implicare a sectorului de afaceri în susţinerea sectorului non-profit implementat de către Fundaţia Hospice Casa Speranţei.

HOSPICE Casa Speranţei beneficiază de mulţi ani de facilitatea fiscală oferită de Legea Sponsorizării şi Codul Fiscal, implementând campanii de strângere de fonduri adresate societăţilor comerciale. Începând cu anul 2013 aceste campanii beneficiază de o atenţie sporită din partea fundaţiei: În 2014 organizaţia a decis ca dincolo de efortul de strângere de fonduri pentru beneficiarii săi să-şi asume şi un rol de educare al sectorului de afaceri şi al celei non-profit privind beneficiile oferite de această facilitate. Mai multe informaţii despre această campanie puteţi accesa aici

Premiul I la secţiunea Proiecte pentru tineret a revenit proiectului: Prevenire HIV în rândul liceenilor din oraşe mici spre medii implementat de către Asociaţia Semper Musica.

Scopul proiectului a fost creşterea accesului liceenilor din 7 oraşe, cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, dar şi comunităţii, în ansamblul ei, la informaţii utile despre infecţia cu HIV, infecţiile cu transmitere sexuală, contracepţie etc, şi creşterea capacitaţii cadrelor didactice de a livra sesiuni de prevenire HIV pentru viitoarele generaţii de elevi. Mai multe informaţii despre proiect, puteţi accesa aici

Premiul I la secţiunea Protecţia mediului a fost acordat proiectului: Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe implementat de către Mihai Eminescu Trust.

Proiectul s-a derulat în perioada iunie 2013 – mai 2015 şi a avut ca şi obiectiv principal valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi şi a practicilor agricole tradiţionale ca şi activităţi durabile generatoare de venit pentru comunităţile rurale. Punctul de pornire a fost conştientizarea comunităţilor din comuna Laslea, în special cea din satul Mălâncrav, cu privire la moştenirea genetică a soiurilor tradiţionale şi valoarea lor de patrimoniu, oferind sătenilor în acelaşi timp oportunitatea de a dobândi cunoştintele şi abilităţile necesare practicării pomiculturii tradiţionale. Mai multe informaţii despre proiect, puteţi accesa aici.

Premiul I la secţiunea Sănătate a fost acordat proiectului Peditel 1791. Urgenţe şi sfat medical pediatric prin telefon, non stop implementat de către Fundaţia Părinţi din România.

Scopul proiectului a constatat în înfiinţarea unui call center pediatric non stop, care să ofere sfaturi medicale pediatrice non stop, precum şi triaj medical eficient, astfel încât numărul intervenţiilor medicale din Secţia UPU a Spitalului de Copii să scadă.

Call centrul pediatric PEDITEL 1791 este un serviciu nou ce vine în întâmpinarea nevoii părinţilor de a primi un sfat medical din partea specialiştilor în domeniu, situaţie dovedită de creşterea numărului de apelări de la o medie de 18 apeluri/zi în primele luni de funcţionare la Cluj la 40-50 apeluri zilnice. Este un serviciu al cărui obiectiv primordial este asigurarea sănătăţii, siguranţei şi accesului la sfaturi medicale specializate şi asumate. Mai multe informaţii despre proiect puteţi accesa aici

Premiul I la secţiunea Servicii de Asistenţă Socială a fost câştigat pe proiectul Telefonul Vârstnicului implementat de către Fundaţia Principesa Margareta a României. Acest proiect a primit şi premiul pentru Originalitate.

Prin Telefonul Vârstnicului - o linie telefonică gratuită şi confidenţială, proiectul răspunde nevoilor de informaţie şi de consiliere a vârstnicilor care nu ştiu la cine să apeleze şi căror instituţii să se adreseze, cât şi acelora care doresc să se implice în comunitate sau care se confruntă cu singurătatea. La cerere, persoanele vârstnice au posibilitatea de a fi reapelate periodic, primind astfel sprijin moral şi emoţional din partea operatorilor specializaţi, pregătiţi să le vină în ajutor. Mai multe informaţii despre proiect puteţi accesa aici

Premiul I la secţiunea Servicii de Asistenţă Socială a fost acordat proiectului Culorile copilăriei implementat de către SOS SATELE COPIILOR ROMÂNIA.

Scopul proiectului a fost prevenirea abandonului familial şi şcolar al copiilor (prin sprijinirea familiilor în dificultate, pentru a deveni autonome) şi încurajarea dezvoltării reţelelor de servicii sociale pentru copiii vulnerabili şi familiile acestora, în cadrul comunităţii. Obiectivele specifice au fost: susţinerea a cel puţin 200 de copii să rămână alături de familiile lor, să aibă acces la educaţie şi servicii medicale corespunzătoare; dezvoltarea abilităţilor parentale şi sociale la cel puţin 50% din adulţii beneficiari; sensibilizarea şi mobilizarea comunităţii locale. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Premiile pentru Eficienţă au fost acordate proiectului Înapoi la Şcoală implementat de către Asociaţia Edulier şi proiectului Voluntar în Spital implementat de către Asociaţia de Medicină pentru Sănătate Publică.

Edulier-Înapoi la Şcoală a avut drept scop să reducă rata abandonului şcolar al copiilor din mediul rural.

Obiectivele propuse iniţial au fost: 260 de copii să plece la şcoală cu ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, toate noi. Un alt obiectiv a fost crearea unui cadru de cunoaştere şi socializare a copiilor de religii diferite, cu situaţii materiale diferite. Astfel, copiii din familii tipice au ajutat la pregătirea ghiozdanelor şi la înmânarea lor către ceilalţi copii. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Voluntar în spital şi-a propus reducerea stresului care însoţeşte spitalizarea/vizita la medic şi minimalizarea efectelor adverse ale experienţelor medicale suferite de pacienţi prin acordarea de servicii precum: terapie prin joc/ocupaţională, art-terapie, suport emoţional/material. Mai multe informaţii, aici

Premiul I la secţiunea Incluziune socială a fost acordat proiectului Fondul Special Pentru Copii 2015 implementat de către Fundaţia Principesa Margareta a României.

Abandonul şcolar reprezintă una din cele mai mari probleme ale sistemului educaţional românesc. Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului şcolar este de 18%, ceea ce ne situează pe locul 3 în topul ţărilor europene. Fondul Special Pentru Copii a fost înfiinţat tocmai pentru a oferi un ajutor prompt, practic şi sustenabil copiilor în situaţii dificile de viaţa, aflaţi în pericolul de a renunţa la şcoală. Mai mult decât atât, proiectul investeşte în modernizarea actului de învăţământ în comunităţi dezavantajate, din zone rurale sau izolate. Ambele direcţii de acţiune ale Fundaţiei sunt în concordanţă cu noua Strategie Naţionala Anti-Sărăcie 2016-2020, care prevede programe de incluziune socială centrate pe accesul la educaţie şi asigurarea unui proces de şcolarizare de calitate chiar şi în comunităţile cele mai dezavantajate. Mai multe despre proiect, puteţi afla aici

Premiul pentru Durabilitate a fost acordat proiectului Niciodată Singur implementat de către Fundaţia Principesa Margareta a României.

Niciodată Singur este un proiect bazat pe voluntariat şi are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale vârstnicilor peste 65 de ani în risc de izolare socială, singurătate şi sărăcie, prin stimularea solidarităţii între generaţii şi prin susţinere materială. Niciodată Singur are la bază abordarea intergeneraţională introdusă în România de Fundaţia Principesa Margareta a României, care creează o punte de legătură între voluntarii tineri şi beneficiarii seniori şi oferă astfel un model sustenabil de acţiune comunitară, care poate oferi soluţii reale în contextul îmbătrânirii populaţiei. Mai multe informaţii puteţi accesa aici

Premiul I la Secţiunea Proiecte şi Campanii de Voluntariat a fost acordat proiectului Voluntari în slujba copiilor bolnavi de cancer din România implementat de către Asociaţia Little People România.

Scopul reprezintă integrarea unui număr optim de voluntari educaţi care să desfăşoare alături de specialişti programe de intervenţie pentru copiii bolnavi de cancer. Obiectivele se referă la fundamentarea unei metodologii, conceperea unor ghiduri îmbunătăţite şi a unui corp permanent de voluntari pregătiţi să lucreze cu pacienţi, crearea unui mecanism de lungă durată de susţinere a activităţilor, formarea unei comunităţi de sprijin şi consolidarea instituţională, a unui model profesionist prin care o entitate a societăţii civile contribuie la uşurarea condiţiei sociale cauzate de o boală cumplită. Mai multe informaţii, aici

Premiul I la Secţiunea Dezvoltare economică şi socială a fost acordat proiectului Made în Rural implementat de către Fundaţia World Vision România.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea capitalului uman şi creşterea ocupării persoanelor din categorii defavorizate din mediul rural prin revitalizarea tradiţiilor populare şi exploatarea potenţialului economic non-agricol. Mai multe informaţii, aici

Premiul I la Secţiunea Comportament Civic şi Participare publică a fost acordat proiectului Legea "Fiecare Copil în Grădiniţă" implementat de către Asociaţia OvidiuRo. Acest proiect a luat şi Premiul pentru Impactt cât şi marele premiu.

Fiecare Copil în Grădiniţa este un program socio-educaţional implementat de Ovidiu Ro (OvR) din anul 2010 şi care în prezent ajută 2.400 de copii foarte săraci, din 45 de comunităţi, să meargă zilnic la grădiniţă. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numărului copiilor săraci care merg la grădiniţă şi creşterea ratei mediei de prezenţă a acestora de la sub 50% (înainte de program) la peste 70%, în timp ce 98% dintre 'absolvenţii FCG' s-au înscris apoi în şcoala primară.

După 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel naţional a programului care dă prima şansă copiilor săraci de a rupe cercul vicios al sărăciei în care s-au născut, prin educaţie, a devenit o prioritate pentru OvR. În acest sens, datorită demersurilor ovidiuro, în martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind încurajarea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii dezavantajate a fost înaintat în Parlament.

În septembrie 2015, după avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor a transformat mecanismul de acordare condiţionată a tichetelor sociale în program de interes naţional, finanţat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil în Grădiniţă” privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votată pe 7 octombrie şi promulgată de Preşedintele României pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii. Mai multe informaţii, aici

Premiul I de la Secţiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective a fost acordat proiectului Dreptate pentru Dinte! implementat de către Asociaţia Carusel.

Scopul proiectului „Dreptate pentru „Dinte!” este acela de a promova drepturile omului în secţiile de poliţie. Acest proiect s-a desfăşurat în Bucureşti pe o perioadă de 10 luni. Pentru a reduce incidenţa abuzurilor din partea poliţiei, 15 membri din reţeaua RHRN au fost formaţi în ceea ce priveşte documentarea, raportarea şi monitorizarea abuzurilor din secţiile de poliţie. Proiectul a presupus investigarea a cel puţin 5 cazuri în care persoanele vulnerabile au fost victime ale abuzurilor, urmând ca cel puţin 3 dintre acestea să fie denunţate. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Premiul I de la Secţiunea Artă şi Cultură a fost acordat proiectului Colecţia Costică Acsinte implementat de către Cezar Popescu.

Proiectul Colecţia Costică Acsinte a avut ca obiectiv principal digitizarea şi punerea în valoare a arhivei de fotografii realizate de Costică Acsinte, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Ialomiţa. Au fost scanate un număr de 6840 de obiecte (majoritate negative pe sticlă şi o mică parte pozitive pe hîrtie), rezultând un număr de 7594 fotografii distincte). Imaginile în sine au fost vizualizate de peste 17.000.000 de ori numai pe flickr. Costul pentru bugetul de stat: 0 lei. Mai multe informaţii, aici

Premiul I de la Secţiunea Educaţie, Învăţământ şi Cercetare se acordă proiectului : Lumină pentru ultimele 3 şcoli fără electricitate din România al Asociaţiei Free Mioriţa.

Acţiunea a pornit de la dorinţa de a da o şansă la educaţie şi o speranţă celor 27 de copii care învăţau la cele 3 şcoli. Câteva becuri, calculatoare şi laptopuri cu softuri educaţionale, o imprimantă, reprezintă o bază necesară pentru accesul la educaţie.

La cele 3 şcoli intrate în proiect, situate în Cruhla, judeţul Suceava, Cornatea, comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş şi Dobraia, comuna Cornereva, judeţul Caraş-Severin, învăţau 27 de copii, 27 de copii care ajung la scoală după ce merg pe jos prin păduri şi pe poteci de munte. Cea mai impresionantă situaţie este la şcoala din Poienile de sub Munte, Maramureş, cea mai mică din ţară: 15 elevi învăţă într-un spaţiu de 4x4 metri, cu predare simultană la clasele I-IV.

Este imposibil să vorbim de educaţie şi o şansă la viitor în condiţiile în care aceşti copii pot citi atunci când afară este soare şi singura lor fereastră spre lume sunt câteva hârtii atârnate pe un perete, spun realizatorii acestui proiect. Mai multe informaţii, aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor