"Suntem vecini cu MOARTEA" - Scandal Ecologic la Iaşi
alte articole
Reprezentanţii unei firme situate lângă incineratorul din Vlădiceni, judeţul Iaşi, susţin că, după ce acesta a fost inaugurat, au început şi problemele de sănătate ale angajaţilor, probleme care au fost confirmate de medic. După ce a sesizat autorităţile, firma - Gemini Grup - s-a trezit cu nouă controale de la instituţii ale statului, în aceeaşi zi, relatează 7est.ro.
Reprezentanţii Gemini Grup au reclamat situaţia la mai multe instituţii şi susţin că angajaţii au acuzat probleme de sănătate după ce incineratorul şi-a început activitatea.
"Printre substanţele care nu miros se numără dioxina. Prima dată acţionează la tiroidă şi avem angajaţi aici cu astfel de probleme, mai sensibili, care au mers deja la medic. În plus, există în aer un miros ciudat, de fiecare dată când ard ceva la incinerator" a povestit Mioara Gociu, unul din proprietarii Gemini Grup.
Gociu mai susţine că, deoarece a mers la diferite instituţii pentru a reclama probleme la incinerator şi a cerut controale şi măsuri, s-a trezit, imediat după aceea, cu nouă instituţii venite în control, în aceeaşi zi.
"Şi-au dat întâlnire în curte. Nu mai aveam loc în parcare. Era forfotă. Veniseră aşa: ISU, ITM, APM, Garda de Mediu, Urbanism Primăria Tomeşti, Poliţia Locală Iaşi, Apele Române, DSP, DSV. Numai Metrologia, ISCIR şi ANAF nu erau, dar nu-i timpul pierdut, şi-au anunţat prezenţa. Înainte de controale fusesem la Prefectură, Primărie, DNA Iaşi, Parchet, DNA Bucureşti, Mediu, pentru a reclama”, a spus Gociu.
Femeia a mai susţinut că, după această poveste, medicul de Medicina muncii şi-a reziliat contractul cu firma ei. „Omul ne-a făcut nişte controale aici, a făcut o listă de simptome care pot fi din cauza emisiilor de la incinerator. Apoi, chiar astăzi (marţi 17 mai n.r.) ne-a anunţat că renunţă la contractul cu noi, pentru că este vizat de controale. Asta nu este o coincidenţă”, a declarat Gociu.
De cealaltă parte, reprezentanţii Demeco, proprietarul incineratorului, spun că îndeplinesc toate normele de mediu şi că, de fapt, în zonă sunt interese pentru promovarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un cartier de locuinţe, iar incineratorul îl încurcă iar cei de la Mediu susţin că incineratorul funcţionează normal şi că populaţia nu ar trebui să fie îngrijorată.
Asigurările celor de la Mediu sună, în teorie foarte bine, atâta doar că, potrivit Directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Bogdan Davideanu, instituţia nu are aparatură să verifice emisiile de otrăvuri în atmosferă, bazându-se exclusiv pe rapoarte întocmite de alte laboratoare pentru diverşi agenţi economici sau, cum este cazul Demeco, pe senzorii instalaţi în coşul de fum.
Articolul integral poate fi citit aici