Cetăţenii mai opresc o construcţie ridicată ilegal. Primăriile, în slujba cui?

Locuitorii din Şoseaua Giurgiului 164 au reuşit să oprească încă o construcţie ridicată ilegal pe spaţiul verde dintre blocurile lor. Mai mult, cei care au emis ilegal autorizaţia vor fi cercetaţi penal.
Şantierul din Giurgiului 164
Şantierul din Giurgiului 164 (Luminiţa Şandru)

În urmă cu două luni publicaţia noastră informa că în sectorul 4, printre blocuri, se ridică, minune rară, o clădire autorizată de Primăria Sectorului 5. Între timp, lucrările la construcţia autorizată ilegal s-au oprit, însă nu pentru că Primăria Sector 5, sesizând greşeala pe care a comis-o ar fi intervenit, ci în urma eforturilor cetăţenilor din zonă.

Nemulţumiţi că pe spaţiul verde dintre blocurile lor răsare o clădire autorizată ilegal, cetăţenii din Şoseaua Giurgiului 164, sprijiniţi de ONG-ul Eco-Civica, au deschis acţiune în instanţă, cerând sistarea lucrărilor şi readucerea terenului la forma iniţială, respectiv spaţiu verde aferent condominiului de locuit. De asemenea, oamenii au depus şi plângere la poliţie, plângere care a avut efect.

La o zi după depunerea plângerii, ca prin farmec, lucrările la clădirea dintre blocuri s-au oprit. Poliţia a admis că plângerea cetăţenilor are temei şi a deschis dosar penal pentru a afla cum a fost posibil ca Primăria Sectorului 5 să autorizeze o lucrare pe un teren din sectorul 4. Cercetările vizează săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Răspunsul secţiei 24 Poliţie
Răspunsul secţiei 24 Poliţie (Luminiţa Şandru)

„Ştiţi care e problema cea mai dureroasă? Şi Primăria sector 4 şi Primăria sector 5 cunoşteau problema cu această autorizaţie care a fost emisă de o autoritate necompetentă şi cu toate acestea tot noi ca proprietari şi ca părţi vătămate trebuie să ne adresăm pe banii noştri instanţei de judecată când, foarte frumos, Primăria sector 5 putea dispune anularea acelei autorizaţii, constatând că s-a făcut o eroare, ca să nu spunem altceva... despre spăgile care se dau în administraţie”, a pus punctul pe i Luminiţa Şandru, cea care i-a mobilizat pe cetăţeni să se adreseze instanţei şi poliţiei.

Şantierul din Giurgiului 164
Şantierul din Giurgiului 164 (Luminiţa Şandru)

Faptele

Reamintim că locuitorii din Giurgiului 164 au trăit ani de zile un adevărat calvar, pe spaţiile dintre blocurile lor răsărind mai multe clădiri autorizate de primăriile sectoarelor 4 şi 5. Acestea şi-au împărţit între ele, nu se ştie în baza căror criterii, curtea complexului rezidenţial, practic un spaţiu verde de circa 10.500 mp retrocedat în condiţii dubioase.

Spaţiile verzi dintre blocuri au primit adresă şi număr cadastral în sectorul 5 în timp ce blocurile deja construite au rămas în sectorul 4, situaţie pe care locuitorii din zonă au reuşit să o îndrepte doar adresându-se instanţei, acesata decizând că spaţiile verzi dintre blocuri aparţin, ca şi clădirile, sectorului 4. Această decizie nu a împiedicat însă Primăria Sectorului 5 să autorizeze, la o lună de la pronunţarea sentinţei, construirea unei clădiri în Giurgiului 164.

Beneficiar al halucinantei autorizaţii de construire care, pe lângă faptul că e emisă de o autoritate fără competenţă, încălca şi legea spaţiilor verzi este Codrea Company, controlată de Codrea Ioan, teleormănean din zona lui Dragnea. Codrea a mai ridicat trei blocuri pe terenul aferent complexului rezidenţial din Giurgiului 164 în baza unor autorizaţii de construire emise de Primăria Sector 4 pentru ca pe a patra (cea oprită acum de cetăţeni) să o autorizeze la Sectorul 5.

Şantierul din Giurgiului 164
Şantierul din Giurgiului 164 (Luminiţa Şandru)

Ştiţi care e problema cea mai dureroasă? Şi Primăria sector 4 şi Primăria sector 5 cunoşteau problema cu această autorizaţie care a fost emisă de o autoritate necompetentă şi cu toate acestea tot noi ca proprietari şi ca părţi vătămate trebuie să ne adresăm pe banii noştri instanţei de judecată.

„După ce instanţa a dat decizia definitivă şi irevocabilă în 14.01. 2016, prin care delimita sectorul 4 de 5, ne-am trezit, o lună mai târziu, că Primăria Sector 5 a dat o altă autorizaţie de construire pe terenul aparţinând sectorului 4. Am început să facem plângeri prealabile şi la sectorul 4 şi la sectorul 5. Sectorul 4 mi-a răspuns la plângerea făcută de noi, în colaborare cu Eco-Civica, că lotul care a fost retrocedat din cei 10.500 de metri pătraţi aparţine acum teritorial sectorului 4”, ne-a relatat dna Luminiţa Şandru.

Paradoxal, Primăria Sectorului 5, care a fost parte în procesul vizând delimitarea sectoarelor - la fel ca Primăria Bucureşti, Prefectura şi Primăria Sector 4 - a răspuns că au primit documentaţia şi că în urma verificărilor au constatat ca proprietarul avea toate documentele în sector 5.

În consecinţă, proprietarii din Giurgiului 164 au deschis acţiuni în instanţă, cerând sistarea lucrărilor, anularea autorizaţiei de construcţie şi readucerea terenului la forma iniţială. Concomitent, oamenii au depus pe 18.05.2016 plângere penală la Secţia 24, unde avea proprietarul terenul şi la Secţia 16.

În data de 19.05.2016 lucrările de construcţie la clădirea autorizată ilegal s-au oprit, iar pe 20 mai, Secţia 24 i-a comunicat Luminiţei Şandru că cele sesizate de ea şi de vecinii săi constituie faptă penală şi că vor continua cercetările cu privire la emiterea autorizaţiei de construcţie de către Primăria Sector 5 după ce instanţa a dispus că trenul unde se construieşte este în sectorul 4.

Trebuie reamintit că terenurile din Giurgiului 164 pe care s-a construit intensiv fără ca nimeni să răspundă încă pentru emiterea autorizaţiilor apar în registrul spaţiilor verzi ca "spaţii verzi aferente condominiului de locuit iar ordonanţa 195/2005 completată cu ordonanţa 114/2007 prevede, la articolul 171, că schimbare destinaţiei spaţiilor verzi indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile urbanistice este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Mai mult decât atât, legea 24/2007 completează categoriile de spaţii verzi, incluzând în acestea spaţiile verzi dintre blocuri.

Victorie cu "va urma"

Cetăţenii din zonă care, reamintim, au mai repurtat şi alte victorii spectaculoase împotriva rechinilor imobiliari, cea mai recentă fiind obţinerea unei hotărâri judecătoreşti vizând demolarea a două clădiri ridicate ilegal lângă blocurile lor, anunţă că nu se vor opri aici, ci vor merge mai departe, pentru a salva spaţiul verde din Giurgiului 164. Oamenii vor recurge din nou la instanţă - pe timpul lor, banii lor, nervii lor - după ce au epuizat restul căilor legale.

„Noi vrem, împreună cu mai multe organizaţii de protecţia mediului, ca după alegeri, să demarăm o acţiune în instanţă. Dorim ca cei ce au avut tupeul să retrocedeze spaţiile noastre verzi, să îi obligăm să îi exproprieze pe cei ce i-au împroprietărit iar spaţiul să revină condominiului de locuit”, anunţă Luminiţa Şandru.

Mai multe despre situaţia din Giurgiului 164 puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne