Bill Browder, susţinător al Legii Magniţki, îşi îndreaptă atenţia către fostul lider georgian Mihail Saakaşvili

Finanţatorul şi activistul politic de origine americană, Bill Browder (Youtube - captură ecran)
D.B.
27.01.2023

Finanţatorul şi activistul politic de origine americană Bill Browder i-a acuzat pe medicii implicaţi în tratarea fostului preşedinte georgian încarcerat Mihail Saakaşvili că sunt "probabil implicaţi" în malpraxis şi că au primit ordine de la oficiali guvernamentali, potrivit unui articol al RFERL.

Cunoscut pentru activitatea sa de lobby pentru Magnitsky Act, o listă de sancţiuni care vizează oficialii ruşi responsabili de moartea fostului consilier fiscal rus de origine ucraineană Serghei Magniţki în 2009, într-o închisoare din Moscova, Browder a promis acum să creeze o listă similară a celor implicaţi în menţinerea lui Saakaşvili în închisoare.

Într-o postare publicată pe Twitter, Browder i-a promis lui Saakaşvili că va "face tot ce poate pentru a aduce acest lucru în atenţia guvernelor occidentale pentru sancţiuni Magniţki".

Ulterior arestării lui în octombrie 2021, după ce a trecut ilegal în Georgia, Saakaşvili, care a fost preşedinte între 2004 şi 2013, a organizat în repetate rânduri greve ale foamei în semn de protest faţă de încarcerarea lui. Starea de sănătate pare să se fi deteriorat semnificativ în timpul încarcerării. În prezent, el execută o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru acuzaţii de abuz de putere, despre care susţinătorii săi afirmă că sunt motivate politic.

Sprijinul internaţional pentru fostul preşedinte, în vârstă de 55 de ani, a crescut în ultimele săptămâni, în paralel cu declinul vizibil al stării lui Saakaşvili în unitatea spitalicească militară unde primeşte acum tratament.

În cadrul unei audieri în instanţă la 17 ianuarie, ortopedul traumatolog britanic James Cobb, care lucrează în cadrul unei echipe internaţionale pentru a-l examina pe Saakaşvili, a remarcat că gâtul pacientului "era rigid, simţea dureri puternice şi nu-şi putea îndoi capul spre stânga". De asemenea, a existat o durere severă în zona umărului stâng [şi] nu-şi putea mişca braţul stâng. Umărul stâng şi zona încheieturii mâinii stângi erau foarte slabe".

El a adăugat că Saakaşvili ar trebui să fie supus unei intervenţii chirurgicale la gât, la articulaţia umărului stâng şi la articulaţia şoldului stâng.

"Dacă aceste operaţii nu vor fi efectuate, îi va fi dificil să se mişte în fiecare zi şi va deveni şi mai greu, iar el nu va mai putea să meargă şi să se mişte", a adăugat acesta.

Într-un interviu acordat Serviciului georgian al RFE/RL, Browder a declarat: "Dacă Saakaşvili moare în închisoare, consecinţele vor fi dezastruoase pentru cei responsabili".

"În urmă cu două săptămâni, au fost publicate fotografii cu felul în care arată [Saakaşvili] după ce a fost arestat şi torturat. Acestea au fost cele mai tulburătoare şi mai oribile fotografii pe care le-am văzut de când Serghei Magniţki a fost ucis prin tortură lentă", a declarat Browder în interviu.

"Am spus foarte clar în mod public cât de şocat am fost, la fel ca mulţi alţi oameni. Am postat pe Twitter acest mesaj, iar apoi am primit un răspuns din partea domnului Saakaşvili, evident prin intermediul unui membru al echipei sale. Practic, îmi cerea ajutorul, mă implora să îl ajut. Am simţit o imensă simpatie pentru el. Nu vreau să se întâmple ceva mai rău decât ce s-a întâmplat deja. Cred că ar trebui să fie lăsat să iasă din închisoare", a declarat Browder.

"Este o urgenţă"

Potrivit lui Browder, el aşteaptă în prezent dovezile furnizate de avocaţii lui Saakaşvili, care ar confirma încălcările drepturilor lui Saakaşvili, precum şi numirea celor care au abuzat de ele.

Odată ce dovezile vor fi adunate, Browder afirmă că intenţionează să le prezinte guvernelor, implicând politicienii şi organismele politice care şi-au arătat simpatia faţă de fostul preşedinte încarcerat şi care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de maltratarea acestuia.

"Este foarte simplu. Documente sau alte dovezi care să demonstreze că a fost torturat, maltratat sau tratat cu neglijenţă. Ar putea fi faptul că judecătorul a ignorat cererea sa că avea nevoie de îngrijiri medicale, că procurorii i-au impus anumite condiţii de detenţie sau dovezile ar putea fi acţiunile ofiţerilor de poliţie care au fost cumva implicaţi în cazul său....

De asemenea, ar putea fi vorba despre cei care se află în spatele tuturor acestor oameni, până la oficiali guvernamentali, dacă există dovezi că a fost vorba de un ordin politic. Nu vreau să mă pronunţ asupra probelor, pentru că nu le-am primit încă. Ceea ce pot evalua sunt fotografiile lui Mihail Saakaşvili, care arată clar că a fost tratat rău. Nu mai există alte întrebări în această privinţă", precizează Browder.

Alarma publică internaţională a crescut rapid în ultimele săptămâni, şefi de stat şi diplomaţi, inclusiv preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, şi ambasadorul SUA în Georgia, Kelly Degnan, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a lui Saakaşvili şi îndemnând guvernul georgian să asigure protecţia drepturilor sale.

După ce actualul guvern georgian a dat recent publicităţii imagini editate cu fostul preşedinte în camera sa de spital, acesta l-a acuzat apoi pe Saakaşvili că exagerează cât de gravă este boala.

La 1 decembrie 2022, Saakaşvili a cerut instanţei să îl elibereze din închisoare sau să îşi amâne sentinţa din cauza necesităţii de a se trata în străinătate.

Mihail Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei între 2008 şi 2013.

"Cu cât procesul se prelungeşte mai mult, cu atât mai multe probleme va aduce guvernului georgian. Nu ar trebui să tortureze un fost preşedinte într-o situaţie motivată politic. Cu siguranţă are semne de tortură, semne de deteriorare a sănătăţii. Aceasta este ruşinea Georgiei, ruşinea guvernului georgian şi ruşinea sistemului de justiţie georgian", afirmă Browder.

"Aceasta este o urgenţă. Starea lui se deteriorează rapid. Este ca o persoană în pragul morţii, aşa că nu este ceva ce poate fi amânat. Ar trebui să se facă foarte repede. Cred că celelalte cazuri legate de maltratarea lui ar fi trebuit să fie finalizate în acelaşi timp. Acest lucru [întocmirea listei] este doar un instrument în lupta pentru a-i salva viaţa", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor